Latest News

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΘ – Αφιέρωμα: 92 χρόνια ζωής και 83 διοργανώσεις του Σεπτεμβρίου

Ενενήντα δύο χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης η οποία...
από το 1926, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο και σημείο αναφοράς για την πόλη, τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. 
Ο θεσμός που, φέτος μετρά» 83 διοργανώσεις, έδινε επί σειρά ετών το «βήμα» για την προβολή κορυφαίων -για την εποχή τους- καινοτομιών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο και υπήρξε σημείο συνάντησης λαών και προβολής των επιτευγμάτων του ανθρώπου και της οικονομίας.
Μια ιστορία που ξεκίνησε στις 28 Απριλίου 1925, όταν ο εμπνευστής της ΔΕΘ, ο βουλευτής Νικόλαος Γερμανός κατέθεσε στο τότε υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την καινοτόμα πρότασή του για μία διεθνή έκθεση, την πρώτη στην Ελλάδα. Ζήτησε άδεια να υλοποιήσει την έμπνευσή του, την πήρε και έμεινε στην ιστορία ως ο «πνευματικός πατέρας» της ΔΕΘ. Ήταν η εποχή που η «Εκθεσιακή Ιδέα» άρχισε να κυριαρχεί στην Ευρώπη.
Τα εορταστικά εγκαίνια της πρώτης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν στις 3 Οκτωβρίου 1926 τραβώντας τα βλέμματα των μεγαλύτερων Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών της εποχής. Η 1η Έκθεση διήρκεσε δυο εβδομάδες σηματοδοτώντας την έναρξη ενός σημαντικού κεφαλαίου για την οικονομία της περιοχής. Οι περιγραφές του Κυριάκου Ποζρικίδη στα βιβλία του για την ιστορία της ΔΕΘ είναι συγκλονιστικές όχι μόνο για τα πρώτα χρόνια του θεσμού αλλά και για τη συνέχεια, που ήταν πλούσια καθώς «ιστορία, καινοτομία, πολιτισμός, ψυχαγωγία και εκπαίδευση συγκεντρώνονται όλα σε ένα θεσμό, μια ιδέα, έναν οργανισμό», τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στο Πεδίον του Άρεως
Η πρώτη ΔΕΘ φιλοξενήθηκε στο πεδίο ασκήσεων του Γ΄ Σώματος Στρατού (Πεδίον του Άρεως) συνολικής έκτασης 37.500 τ.μ., εκ των οποίων η Έκθεση κατέλαβε τα 7.000 τ.μ. Ο χώρος βρισκόταν ανάμεσα στις λεωφόρους Στρατού και Βασιλέως Γεωργίου, ακριβώς πίσω από το κτίριο της Ηλεκτρικής Εταιρίας το οποίο δεν υφίσταται σήμερα. Η μοναδική είσοδος της έκθεσης βρισκόταν επί της Βασιλέως Γεωργίου, είχε μήκος 15 μέτρα και ύψος 7 μέτρα. Οι στεγασμένοι εκθεσιακοί χώροι περιελάμβαναν 9 περίπτερα για ελληνικές και ξένες συμμετοχές, ενώ υπήρχαν περίπου 30 ανεξάρτητες προσωρινές κατασκευές για μεμονωμένες ή ομαδικές συμμετοχές. Οι επισκέπτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η οργανωτική επιτροπή της ΔΕΘ, ανέρχονταν στους 100.000, ενώ ο Έλληνας της διασποράς, Χρήστος Τσιγκιρίδης παρουσίασε τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό.
Για την… ιστορία, σε εκείνη την 1η διοργάνωση, η μπίρα, στο περίπτερο του ΦΙΞ, κόστιζε 1 δραχμή το ποτήρι!
Δεξίωση στο… κυλικείο με σαμπάνια
Περισσότερες (από δυο γίνονται έξι) είναι οι επίσημες ξένες κρατικές συμμετοχές στη 2η ΔΕΘ: στις συμμετοχές της Βουλγαρίας και της Σοβιετικής Ένωσης προστίθενται εκείνες της Πολωνίας, της Ελβετίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, ενώ ο συνολικός αριθμός των εκθετών αυξήθηκε κατά 60% σε σχέση με την 1η ΔΕΘ αγγίζοντας τους 1.000 εκ των οποίων οι 385 ήταν Έλληνες. Τα περίπου 7.000 τ.μ. των εκθετήριων χώρων της πρώτης διοργάνωσης αυξήθηκαν σε 10.500 τ.μ., ενώ η δεξίωση των εγκαινίων -«όπου προσφέρθηκε καμπανίτης»- έγινε στο… κυλικείο, υπό τους ήχους του «Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά».
Την 3η ΔΕΘ επισκέφθηκε για πρώτη  ‘Ελληνας πρωθυπουργός, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ η 4η ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε στη σκιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 1929. Μάλιστα 29 μέρες μετά τη λήξη της Έκθεσης ήρθε η «Μαύρη Τρίτη» με το ιστορικό κραχ της Wall Street.
Η 5η ΔΕΘ συνέπεσε με τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, ενώ το 1931 η ΔΕΘ καινοτόμησε με την εισαγωγή του θεσμού της λαϊκής ημέρας με το εισιτήριο των 5 δραχμών προκειμένου να προσελκύσει επισκέπτες οι οποίοι είχαν ταλαιπωρηθεί από τη διεθνή οικονομική κρίση.
Ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για την Έκθεση και για την πόλη ήταν το 1937, καθώς έγινε η οριστική παραχώρηση των νέων χώρων της ΔΕΘ, στη σημερινή της θέση. Σε αυτές τις νέες εγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκε η τελευταία προπολεμική έκθεση: η 15η ΔΕΘ εγκαινιάστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1940 με τέσσερις ξένες κρατικές συμμετοχές: της Γερμανίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Εκείνη η ΔΕΘ έκλεισε τις πύλες της στις 22 Οκτωβρίου. Λίγες μέρες αργότερα κηρύχτηκε ο πόλεμος, ενώ πολλοί από του εκθέτες δεν πρόλαβαν ούτε να πάρουν τα εκθέματά τους. Τα περίπτερα λεηλατήθηκαν από τους ίδιους τους Θεσσαλονικείς, πριν πέσουν στα χέρια των Γερμανών.
Αποθήκες πυρομαχικών και όπλων στα Περίπτερα
Στις 11 Απριλίου 1941 εγκαταστάθηκαν στους χώρους της ΔΕΘ γερμανικές μονάδες που παρέμειναν εκεί μέχρι και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα αρχεία της Έκθεσης και ο εξοπλισμός της λεηλατήθηκαν από τους Γερμανούς, ενώ το κεντρικό περίπτερο της Εθνικής Παραγωγής χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως αποθήκη ραδιοφωνικών πομπών και ασυρμάτων. Τα υπόλοιπα περίπτερα μετατράπηκαν σε αποθήκες πυρομαχικών, όπλων και κινητήρων αεροπλάνων. Τον Οκτώβριο του 1944 οι Γερμανοί, βλέποντας πως πλησιάζει η ήττα τους, ανατίναξαν τα πολεμοφόδιά τους (και μαζί και τα περίπτερα της Έκθεσης) για να μην πέσουν στα χέρια των αντιπάλων τους. Στη συνέχεια τα περίπτερα επισκευάστηκαν και αξιοποιήθηκαν ως αποθήκες από τις δυνάμεις των συμμάχων.
Μετά τη… σιωπή
Μετά τον πόλεμο, το σχέδιο Μάρσαλ συμπεριλαμβάνει και τους λεηλατημένους χώρους της ΔΕΘ, που εκμεταλλεύεται την χρηματοδότηση με τρόπο ευφυή και το 1951, μετά από 10 χρόνια «σιωπής» η ΔΕΘ ξεκινά και πάλι τη λειτουργία της, αποφασισμένη να γράψει  μια λαμπρή πορεία. Τα εγκαίνια της 1ης μεταπολεμικής ΔΕΘ και 16ης στη σειρά πραγματοποιήθηκαν το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου 1951, παρουσία του βασιλιά Παύλου, της βασίλισσας Φρειδερίκης και πλήθους υπουργών. Η πρώτη φορά μεταπολεμικά που η ΔΕΘ εγκαινιάστηκε από πρωθυπουργό (και συγκεκριμένα από τον Αλέξανδρο Παπάγο) ήταν το 1954, ενώ από το 1957 μέχρι και το 1962 την Έκθεση εγκαινίαζε ανελλιπώς ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Τα πρώτα εγκαίνια στο Παλέ ντε Σπορ
Το 1964, στην 29η ΔΕΘ, η τελετή των εγκαινίων έγινε για πρώτη φορά στο ημιτελές -τότε- αλλά επιβλητικό Παλέ ντε Σπορ. Μάλιστα αυτή η τελετή έβγαλε και… ειδήσεις: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ανακοίνωσε ότι «… την Δευτέραν φεύγω για να φέρω μονίμως πλέον εις την Ελλάδα την πριγκήπισσαν Άνναν- Μαρίαν». Τα εγκαίνια δεν έγιναν από τον Κωνσταντίνο, αλλά από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, παρουσία του τότε υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του αναπληρωτή υπουργού Συντονισμού, Ανδρέα Παπανδρέου.
Λίγες προσκλήσεις
Με περιορισμένο αριθμό  προσκλήσεων πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 30ης ΔΕΘ, στις 4 Σεπτεμβρίου 1965, στον 2ο όροφο του κτιρίου Διοίκησης, καθώς οι διοργανωτές ήθελαν να προλάβουν εκδηλώσεις πολιτικού χαρακτήρα. Το 1966, η 31η ΔΕΘ εγκαινιάστηκε από τον Κωνσταντίνο και την Άννα Μαρία στο Παλέ ντε Σπορ. Με 1.600.000 (αριθμός-ρεκόρ) επισκέπτες, η συγκεκριμένη  χρονιά αποτελεί ορόσημο, καθώς η έκθεση φτάνει στο απόγειο της επιτυχίας της, με τους Έλληνες εκθέτες να ανέρχονται πλέον σε 400 και τους ξένους σε 1.500 κατά μέσο όρο ανά διοργάνωση! Παράλληλα απογειώνεται η κοσμική και καλλιτεχνική ζωή της Έκθεσης και της πόλης.
Το 1968 ήταν η πρώτη χρονιά που οι πύλες της ΔΕΘ (33η διοργάνωση) άνοιξαν ταυτόχρονα με την τελετή των εγκαινίων, ενώ για πρώτη φορά ακούστηκαν σενάρια περί μετεγκατάστασης της Έκθεσης στο Καλοχώρι ή κοντά στον Φοίνικα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εποχής. Η προκήρυξη σχετικού διεθνούς διαγωνισμού είχε αποφασιστεί μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΘ.
Το 1974, τα εγκαίνια της 39ης ΔΕΘ πραγματοποιήθηκαν (το απόγευμα της 31ης Αυγούστου) από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ο οποίος μιάμισι ώρα νωρίτερα μίλησε στο Μακεδονία Παλάς σε πλήθος 300.000 ατόμων που τον αποθέωσε. Το 1975, περιορίστηκε η διάρκεια της έκθεσης από τρεις σε δυο εβδομάδες.
Ανώνυμη Εταιρία
Το 1977 αποτελεί ακόμη ένα ορόσημο για τη ΔΕΘ καθώς από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία με τον διακριτικό τίτλο «Helexpo -ΔΕΘ ΑΕ», ενώ λίγους μήνες αργότερα, το 1978 κατασκευάστηκε -σε χρόνο ρεκόρ- για την 43η ΔΕΘ το περίπτερο 13, το οποίο παραμένει και σήμερα το μεγαλύτερο περίπτερο που διαθέτει η Έκθεση. Τα εγκαίνια έγιναν δύο μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη.
Εκλογές, διάσπαση και επανένωση
Η 46η ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε το 1981 σε ασταθές πολιτικό περιβάλλον, καθώς στη διάρκειά της παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη και προκηρύχθηκαν εκλογές. Έτσι η ΔΕΘ συνέπεσε με προεκλογική περίοδο κάτι που… επαναλήφθηκε αρκετές φορές τα επόμενα χρόνια.
Το 1999 ο εθνικός εκθεσιακός φορέας διασπάστηκε σε δύο εταιρείες, τη ΔΕΘ και τη HELEXPO, ενώ το 2013 ήρθε η επανένωση της ΔΕΘ -Helexpo σε ένα κοινό εταιρικό σχήμα.
Τα ακροβατικά και το λούνα παρκ
Η ΔΕΘ δεν είχε μόνο οικονομικό και πολιτικό χαρακτήρα, ούτε συγκέντρωνε το ενδιαφέρον μόνο του επιχειρηματικού κόσμου. Ήταν για πολλές δεκαετίες και μια όαση ψυχαγωγίας για τους επισκέπτες της και μάλιστα από την 1η διοργάνωση: Τα ακροβατικά, οι μάγοι και τα λούνα παρκ ήταν κύρια συστατικά της ψυχαγωγικής ΔΕΘ, καθώς ο Ν. Γερμανός, είχε φροντίσει από το 1926 να δημιουργήσει εντός του εκθεσιακού χώρου, στο Πεδίον του Άρεως, περιοχές ψυχαγωγίας, καθώς ήξερε ότι θα προσέλκυαν κόσμο και θα τον κρατούσαν κοντά στην Έκθεση.
Το 1930 έκοβε την ανάσα ο ακροβάτης ο οποίος ποδηλατούσε πάνω  σε ένα σύρμα μήκους 50 μέτρων, σε ύψος 20 μέτρα από το έδαφος και μάλιστα έχοντας μια κοπέλα στην πλάτη του. Αργότερα, στις ατραξιόν, περιλαμβανόταν ένας μηχανικός «άνθρωπος» ο οποίος συνομιλούσε με τους επισκέπτες, τα ηλεκτρικά αυτοκινητάκια, ο  «γύρος του θανάτου», αλλά και το λούνα παρκ με το γραντ-ρου (ένα είδος προσομοίωσης πτήσης), ο «οίκος του γέλωτος» (το γνωστό παιχνίδι με τους καθρέφτες), ο «χορός του τάπητα» (κάτι αντίστοιχο με το σημερινό «ταψί») και πολλά άλλα παιχνίδια και ακροβατικά. Στη δεκαετία του ’80 το λούνα παρκ απομακρύνθηκε σταδιακά, ενώ για αρκετά χρόνια καταργήθηκαν και τα ακροβατικά, αλλά παρέμειναν ζωντανά στις καρδιές των Θεσσαλονικέων οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά όταν στη 78η ΔΕΘ είδαν σε ένα τεντωμένο σύρμα, δεμένο μεταξύ του περιπτέρου 7 και του πύργου του ΟΤΕ μια μηχανή και τρεις ακροβάτες να κάνουν ριψοκίνδυνα νούμερα χωρίς δίχτυ ασφαλείας.
Συστατικό στοιχείο της Έκθεσης ήταν και οι μουσικές  εκδηλώσεις με συναυλίες κορυφαίων Ελλήνων και ξένων τραγουδιστών (όπως ο Ντέμης Ρούσος και η Δαλιδά που εμφανίστηκαν στο Παλέ ντε Σπορ), ενώ στην κορυφή των γεγονότων ήταν επί σειρά ετών ο διαγωνισμός ελληνικού τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Όπως τονίζει στα βιβλία του ο Κ. Ποζρικίδης, οι συναυλίες και τα μουσικά γεγονότα ήταν πάντα στοιχείο από το DNA της ΔΕΘ και έτσι παραμένουν.
*Οι πληροφορίες για την ιστορία της ΔΕΘ αντλήθηκαν από τα βιβλία «Ιστορίες της Έκθεσης» και «Μαγικές Εικόνες» του Κυριάκου Α. Ποζρικίδη.
 Οι ΔΕΘίστας
Σε ένα χιουμοριστικό «ταξίδι» στα 80 χρόνια της ΔΕΘ προσκαλεί το κόμικ των ΔΕΘίστας, μια διαφορετική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συλλεκτική έκδοση που ετοίμασε  ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης.
 Το κόμικ των ΔΕΘίστας καλύπτει τα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν της ΔΕΘ και σε μεγάλο βαθμό άνοιξαν τον δρόμο για την ίδρυσή της μέχρι τα πρώτα της χρόνια και από τις καινοτομίες, τις εφευρέσεις, το πρώτο πλυντήριο που έπλενε χωρίς νερό και το πρώτο αμφίβιο όχημα, μέχρι την επίσκεψη Αμερικανών και Σοβιετικών κοσμοναυτών και τις «Μαγεμένες».

Αποτελεί δε μια ακόμα αφορμή γιορτής για τα 90 χρόνια ιστορίας και τα 80 χρόνια διοργανώσεων της Έκθεσης του Σεπτεμβρίου, με το βλέμμα όμως στο άπειρο. Άλλωστε «οι ΔΕΘίστας θα καταφέρνουν ό,τι έχουν στο νου τους, ακόμα και τα άστρα θα πιάσουν».

Οι ιστορίες της Έκθεσης στο πέρασμα των χρόνων, με πρωταγωνιστές φιγούρες των κόμικς, ξαναζωντανεύουν στις σελίδες της καλαίσθητης έκδοσης, που φιλοδοξεί να αποτυπώσει στο χαρτί την εύθυμη πλευρά περιόδων δύσκολων, γεγονότων σημαντικών, συμβάντων που έκαναν τη ΔΕΘ αυτό που είναι σήμερα.  Το σενάριο και τα κείμενα του κόμικ των ΔΕΘίστας έγραψε ο κ. Ποζρικίδης, ενώ την εικονογράφηση επιμελήθηκε η IdeART Karamanlidis. Πρόκειται για μια δημιουργία βγαλμένη από την «καρδιά» της ΔΕΘ και της κοινότητας των απανταχού φίλων της, των ΔΕΘίστας, που μεγαλώνουν μαζί της και δημιουργούν τις αναμνήσεις τους μέσα από αυτή. Ένα βιβλίο που ξεφυλλίζει κανείς ευχάριστα, μαθαίνοντας παράλληλα χρήσιμες πληροφορίες για την πορεία της Έκθεσης μέσα στον χρόνο.

Οι εγκαταστάσεις
Το Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo στη Θεσσαλονίκη αναπτύσσεται σε έκταση 180.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 62.000 τ.μ. αποτελούν στεγασμένο εκθεσιακό χώρο. Το εκθεσιακό συγκρότημα απαρτίζεται από τρία συνεδριακά κέντρα, το «Νικόλαος Γερμανός», το «Ιωάννης Βελλίδης» και το Helexpo Corona, συνολικής χωρητικότητας 4.000 θέσεων. Τα τρία συνεδριακά κέντρα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά συστήματα. Πέραν των εκθεσιακών της εγκαταστάσεων στη Θεσσαλονίκη, η ΔΕΘ-Helexpo έχει στην ιδιοκτησία της το Helexpo Maroussi, στη λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι. Πρόκειται για ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων, με βασική λειτουργία την εκθεσιακή, καθώς φιλοξενεί εκθέσεις σε έκταση 30.000 τ.μ., ενώ διαθέτει και συνεδριακό χώρο δυναμικότητας 600 θέσεων. Το εν λόγω εκθεσιακό κέντρο μπορεί να υποστηρίξει τη διοργάνωση και πολιτιστικών, κοινωνικών και επιχειρηματικών εκδηλώσεων.

Σκοποί της εταιρείας
Η ΔΕΘ-Helexpo έχει την ευθύνη διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, διοργανώνει περισσότερες από 15 κλαδικές εκθέσεις ετησίως, πραγματοποιεί περιφερειακές εκθέσεις ανά την Ελλάδα, οργανώνει τα εθνικά περίπτερα σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, διοργανώνει συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται την περιουσία της και παρέχει συμβουλές στην πολιτεία για την εκθεσιακή πολιτική. Μεταξύ των στόχων της είναι η ανάπτυξη και σύσφιγξη των οικονομικών και φιλικών δεσμών μεταξύ των λαών, η προβολή της ελληνικής παραγωγής, η στήριξη της Ελληνικής παραγωγής και μεταποίησης, καθώς και η προβολή του ελληνικού τουρισμού.

Οι εκθεσιακές δραστηριότητες
Το εκθεσιακό ημερολόγιο του εθνικού εκθεσιακού φορέα περιλαμβάνει πάνω από 15 κλαδικές εκθέσεις, οι οποίες παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία διατηρούν τη δυναμική τους, ενώ διευρύνεται συνεχώς και ο αριθμός εμπορικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από την Infacoma, την Philoxenia, την Agrotica, την Zootechnia, μέχρι την Detrop, την Kosmima, την Furnidec, την Furnima, την EnergyTech και πολλές ακόμα διοργανώσεις, κάθε χρόνο επεκτείνεται και σε νέα αντικείμενα προσαρμοζόμενη στις ανάγκες της αγοράς. Παράλληλα, το εκθεσιακό της πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο με την οργάνωση εθνικών συμμετοχών σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού κυρίως  σε χώρες των Βαλκανίων -«International Technical Fair» στη Βουλγαρία, «Technoma» στην πΓΔΜ, «Agrokos & Drinks» και Expokos στo Κοσσυφοπέδιο και Διεθνής Εμπορική Έκθεση Αλβανίας- και όχι μόνο. Ακόμη, η ΔΕΘ-Helexpo οργάνωσε την εθνική συμμετοχή στην μεγαλύτερη έκθεση πληροφορικής του κόσμου, τη CeBIT, στο Ανόβερο της Γερμανίας, την πρώτη ελληνική εθνική συμμετοχή σε αυτή τη διοργάνωση μετά από δύο δεκαετίες.
Η εταιρεία έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία στις αγορές των Βαλκανίων, με συμμετοχές στις μεγαλύτερες εκθεσιακές διοργανώσεις στους κλάδους των τροφίμων, των δομικών υλικών και του μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει άνοιγμα και στην Iβηρική Xερσόνησο, αλλά και σε αγορές όπως αυτές της Πολωνίας και της Ρωσίας. Χρόνο με τον χρόνο η ΔΕΘ-Helexpo γίνεται το «όχημα» για όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν την ανάπτυξη εξωστρεφών δράσεων. Η στρατηγική διεθνοποίησης που ακολουθεί συνίσταται στον συνεχή εμπλουτισμό της εκτός συνόρων εκθεσιακής της ατζέντας με νέες διοργανώσεις, ενώ περιλαμβάνει και τη σύναψη συνεργασιών με σημαντικούς ξένους εκθεσιακούς οργανισμούς. Στο εκθεσιακό πρόγραμμα της ΔΕΘ-Helexpo σε περίοπτη θέση βρίσκεται και η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό. ΔΕΘ-Helexpo έχει υπογράψει και μνημόνιο συνεργασίας με τον Ρωσικό εκθεσιακό φορέα EUROEXPO. Το μνημόνιο προβλέπει τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο εκθεσιακών φορέων, μέσω της συμμετοχής σε εκθέσεις, που διοργανώνουν σε Ρωσία και Ελλάδα, αλλά και της πραγματοποίησης επιχειρηματικών αποστολών.

Συνεργασία με την Ομογένεια
Η ΔΕΘ-Helexpo αντιλαμβανόμενη τη δύναμη της ελληνικής ομογένειας και τον ρόλο που μπορεί να παίξει για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας άνοιξε κανάλι επικοινωνίας με την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), φέρνοντας πιο κοντά τους ομογενείς βουλευτές και επιχειρηματίες από πολλές χώρες του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό και μετά την πρώτη γνωριμία του 2012 διοργάνωσε τον Ιούλιο του 2013 επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού. Στο πλαίσιο του φόρουμ αυτού, όπου πέραν των ομογενών βουλευτών συμμετείχαν και ομογενείς επιχειρηματίες, αποφασίστηκε η δημιουργία μίας μόνιμης Γραμματείας στη Θεσσαλονίκη, που θα υποστηρίζει το επιχειρηματικό κομμάτι της ΠαΔΕΕ, με σκοπό τη δικτύωση των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, θα καθιερωθεί σε ετήσιο θεσμό στην πόλη η διοργάνωση επιχειρηματικού φόρουμ με τη συμμετοχή της ΠαΔΕΕ μετά και το πρώτο επιτυχημένο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Περιφέρεια
Με γνώμονα την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των τοπικών οικονομιών κινείται η ΔΕΘ-Helexpo όσον αφορά στην άσκηση της περιφερειακής της πολιτικής. Στόχος της είναι η ανάδειξη της τοπικής παραγωγής, η αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων περιοχών που συχνά στερούνται της απαιτούμενης προβολής και η ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει προχωρήσει στη δημιουργία δικτύου περιφερειακών εκθεσιακών και συνεδριακών κέντρων, που με τη στήριξη και τη συνεργασία των τοπικών φορέων ανά την Ελλάδα, αποτελεί εργαλείο για τη διάχυση της εκθεσιακής ιδέας. Η ΔΕΘ-Helexpo διοργανώνει ετησίως την περιφερειακή έκθεση «Ανατολική Μακεδονία Θράκη», ενώ τα προηγούμενα χρόνια διοργάνωνε και την έκθεση «Κρήτη». karfitsa.gr