Παράταση έως τις 2 Οκτωβρίου πήρε το πρόγραμμα επιδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ποσά από 50.000 έως 400.000 ευρώ, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι...
ψηφιακές τους υπηρεσίες.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ και η συγκεκριμένη δράση του ΕΣΠΑ στοχεύει στην ψηφιακή αναβάθμιση των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Δικαιούχοι είναι οι ΜμΕ οι οποίες πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης έχουν κλείσει τουλάχιστον δύο πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και τηρούν βιβλία Β΄ και Γ΄ κατηγορίας μέχρι τις 31/12/2017 και διαθέτουν έναν τουλάχιστον επιλέξιμο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας. Σύμφωνα με τη δράση του ΕΣΠΑ, επιδοτείται το 50% των επιλέξιμων δαπανών.
Βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα είναι οι εξής:
1. Να εμφανίζουν την τελευταία τριετία τουλάχιστον ένα θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.
2. Να προσκομίσουν κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης της ιδιωτικής συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 60% της ιδιωτικής συμμετοχής του επενδυτικού σχεδίου.
3. Να λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας την κατάλληλη άδεια λειτουργίας.
4. Να υποβάλλουν δαπάνες που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.
5. Να μην περιλαμβάνονται ως δικαιούχοι σε αποφάσεις ανάκλησης παλαιότερων δράσεων που αφορούν την ψηφιακή τεχνολογία.
6. Να πραγματοποιήσουν μία επενδυτική πρόταση ανά ΑΦΜ, αποκλειστικά σε μία μόνο Περιφέρεια.
7. Να υποβάλλουν επενδυτικό σχέδιο που να αφορά σε επιλέξιμο ΚΑΔ.
Τι επιδοτείται
Σύμφωνα με τους όρους της δράσης, επιδοτούνται τα εξής:
α) Προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και λειτουργία νέων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού Τεχνολογίας και Πληροφορικής, απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης και την εξασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
β) Προμήθεια και παραμετροποίηση λογισμικού.
γ) Ηλεκτρονικό κατάστημα απαραίτητα με χαρακτηριστικά δύο τουλάχιστον γλώσσες, Μobile responsive και Λογισμικά παραγγελιοληψίας, αποθήκευσης και ηλεκτρονικών πληρωμών.
δ) Υπηρεσίες που αφορούν σε φιλοξενία (hosting, collocation), σύνδεση στο διαδίκτυο, ψηφιακή διαφήμιση (google ads, facebook ads), ανάπτυξη ψηφιακού υλικού διαφήμισης, ανάπτυξη ή/και πιστοποίηση ψηφιακής πολιτικής ασφάλειας και μεταφορά δεδομένων ή παραμετροποίηση λογισμικού.
ε) Μισθολογικό κόστος εργαζομένων με την πρόσληψη νέου προσωπικού.
Οι δαπάνες είναι επιλέξιμες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Κάθε επιχείρηση, πριν από την υποβολή του επενδυτικού σχεδίου, θα πρέπει να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο και να αποτυπώσει την υφιστάμενη ψηφιακή της κατάσταση (εξοπλισμός ΤΠΕ τελευταίας τριετίας, λογισμικό, ψηφιακές υπηρεσίες, λοιπά στοιχεία ΤΠΕ). Με βάση την ψηφιακή της κατάσταση, κατατάσσεται αυτόματα σε μία από τις τέσσερις ψηφιακές βαθμίδες που ορίζουν τα επίπεδα ψηφιακής ωριμότητας σύμφωνα με την αναλυτική Πρόσκληση. Το επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να στοχεύει στην ψηφιακή αναβάθμιση της επιχείρησης τουλάχιστον κατά μία βαθμίδα. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η λήξη υποβολής των σχεδίων έχει οριστεί για τη μεταπροσεχή Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018.
του Λουκά Γεωργιάδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο