Latest News

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Ανασχηματισμός προ των πυλών: Ποιος υπουργός βλέπει την πόρτα της εξόδου – Όλα τα σενάρια

Νέα τροπή παίρνει ο κυοφορούμενος ανασχηματισμός, σύμφωνα με σενάριο που...
διαρρέεται από κυβερνητικούς κύκλους.

Ενώ τις προηγούμενες μέρες φαινόταν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα βασικά υπουργεία, είναι πλέον πιθανή η αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη δια της ανάληψης των καθηκόντων του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ. Η μετακίνηση του κ. Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου θα συνοδευτεί κατά πάσα πιθανότητα από το ψαλίδισμα της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σπίρτζης στο Υπουργείο Εσωτερικών
Σύμφωνα με το σενάριο που διαρρέεται, ο κ. Σκουρλέτης θα αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του Πάνου Ρήγα. Ο κ. Ρήγας αναμένεται να μετακινηθεί σε κυβερνητική θέση. Η δικαιολογία που θα προβληθεί, αν τελικά προχωρήσει η αλλαγή, θα είναι η ανάγκη αναδιοργάνωσης του κόμματος ενόψει της εκλογικής μάχης. Η σημερινή εικόνα του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική, πράγμα για το οποίο το Μαξίμου έχει εκφράσει επανειλημμένως τη δυσαρέσκειά του. Για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών προαλείφεται ο νυν υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.
Η πυρκαγιά
Ο λόγος της αποπομπής Σκουρλέτη θα μπορούσε να είναι η απόδοση ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά. Στο χαοτικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Πολιτική Προστασία, η αρμόδια γενική γραμματεία υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο αν και πρακτικά είναι αυτόνομο, εντούτοις, θεωρητικά υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Αν ήταν όμως να αποδοθούν ευθύνες γιατί όχι μόνο δεν ζητήθηκε η παραίτηση του κ. Σκουρλέτη μαζί με αυτήν του κ. Τόσκα, αλλά του ανατέθηκε προσωρινά το χαρτοφυλάκιο του παραιτηθέντος αναπληρωτή υπουργού;
Οι τριβές με το Μαξίμου
Η σταθερά δύσκολη σχέση του υπουργού Εσωτερικών με το Μαξίμου ασφαλώς θα αποτελούσε αιτία (ως ένα βαθμό) μιας ενδεχόμενης αποπομπής του. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει κατά καιρούς ασκήσει «από τα αριστερά» κριτική στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, επιμένοντας ότι το μνημονιακό πρόγραμμα είναι «νεοφιλελεύθερο» και δεν μπορεί να υιοθετηθεί πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η άλλη πλευρά εγκαλεί συνήθως τον κ. Σκουρλέτη για «προσωπική στρατηγική» και α λα καρτ ανάληψη της ευθύνης που συνεπάγεται η διακυβέρνηση. Ωστόσο, οι τριβές Σκουρλέτη-Μαξίμου είναι χρόνιες και μέχρι τώρα δεν είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Τα αυτοδιοικητικά ανοίγματα
Αυτό που μοιάζει με πιο λογική εξήγηση είναι η απόκλιση σε ό,τι αφορά τα κεντροαριστερά ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση. Το Μαξίμου θέλει να επιταχυνθούν αυτά τα ανοίγματα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών φαίνεται πιο επιφυλακτικός, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις του κομματικού μηχανισμού σε πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο του βαθέος αυτοδιοικητικού ΠΑΣΟΚ. Πέρα από τη χρησιμότητα τους σε αυτή καθ’ αυτή τη διαμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη, τα κεντροαριστερά ανοίγματα εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, μέσα από την κινητοποίηση τοπικών δικτύων των δημοτικών αρχόντων. Ο κ. Σπίρτζης θεωρείται πιο ικανός να επιταχύνει την κεντροαριστερή στροφή που επιδιώκει το Μαξίμου, αφού προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και είναι σαφώς πιο «θωρακισμένος» στις πιέσεις του στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά πάσα πιθανότητα, η αλλαγή φρουράς στο ΥΠΕΣ θα συνοδευτεί με το ψαλίδισμα της απλής αναλογικής, μέσω της επιβολής πλαφόν 3% για την εκλογή στα δημοτικά συμβούλια. Τα πλαφόν το διεκδικούν μετ’ επιτάσεως ισχυροί αυτοδιοικητικοί παράγοντας προκειμένου να προστατεύσουν τις παρατάξεις τους από φυγόκεντρες τάσεις. Η επιβολή του θα αποτελέσει σημαντική πράξη καλής θέλησης από την κυβέρνηση.
Είναι προφανές ότι με τον κ. Σπίρτζη να έχει τον έλεγχο της Αυτοδιοίκησης, η ανάληψη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Σκουρλέτη θα έχει περισσότερο χαρακτήρα πολιτικού «εκτοπισμού» του παρά οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος. newpost.gr