Το «κουβάρι» των γεγονότων που οδήγησαν στην τραγωδία με τους 91 νεκρούς προσπαθούν να ξετυλίξουν οι δικαστικοί λειτουργοί που...
έχουν αναλάβει την έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στην ανατολική Αττική.
Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανοίξει ο κύκλος της έρευνας που αφορά την εξέταση συγγενών θυμάτων, ενώ αποκαλυπτική, όσον αφορά την έλλειψη συντονισμού, ήταν η κατάθεση υψηλόβαθμου αξιωματικού της ΕΛΑΣ που έφερε στο φως το CNN Greece.
Από τα όσα είπε ο αξιωματικός είναι ξεκάθαρο, ότι οι αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην περιοχή λειτουργούσαν «στα τυφλά», χωρίς καμία ενημέρωση από το συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής ή από τις κατά τόπους δυνάμεις της, για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Ο αξιωματικός ξεκαθάρισε ότι δεν βρέθηκε κανένας από την πυροσβεστική την ώρα της κατάσβεσης, που να τον ενημερώσει για το πόσο είχε ξεφύγει η πυρκαγιά, αλλά και για το γεγονός ότι είχε κατεύθυνση το Μάτι.
Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε, ότι επειδή γνωρίζει την περιοχή, καθώς είναι χρόνια κάτοικός της, από μόνος του έβλεπε την πορεία της φωτιάς και άρχισε να ανησυχεί, ενώ χωρίς κανένας από την πυροσβεστική να του το πει, εκκένωσε τις παιδικές κατασκηνώσεις.
Ο δικαστικός λειτουργός φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες, να θεωρεί κομβικό σημείο της έρευνάς του, τη διαδικασία με την οποία η κάθε πληροφορία για την πορεία και την εξέλιξη της πυρκαγιάς, έφτανε στους αρμόδιους που έπρεπε να πάρουν αποφάσεις για την εκκένωση της περιοχής και τη διάσωση των κατοίκων.
Το «δαιδαλώδες σύστημα των επιχειρησιακών κέντρων» αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, ένα μπερδεμένο «κουβάρι» που είχε ως αποτέλεσμα τον ανύπαρκτο συντονισμό, με αποτέλεσμα σημαντικές πληροφορίες να χάνονται.
Ο αξιωματικός επίσης ξεκαθάρισε ότι με βάση την έλλειψη της πληροφόρησης από την πυροσβεστική, η ΕΛΑΣ το μόνο που μπορούσε να κάνει, μόλις είδαν οι αστυνομικοί με τα μάτια τους να φτάνουν οι φλόγες στη Μαραθώνος, ήταν να την κλείσουν στα σημεία εισόδου της, δηλαδή από το ύψος της Ραφήνας και από το ύψος του Διονύσου, για να μην εγκλωβιστούν εκατοντάδες οχήματα, ενώ άφησαν ανοιχτούς τους κάθετους δρόμους που βγάζουν στην Μαραθώνος για να μπορούν οι οδηγοί να βγουν στην κεντρική λεωφόρο.
Πλέον, μετά και την αποκάλυψη αστυνομικών ότι οι κλήσεις τους στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έμειναν αναπάντητες, αναζητούνται απαντήσεις αναφορικά με τον τρόπο που αντέδρασαν όταν αντιλήφθηκαν αυτό το μεγάλο πρόβλημα, τη στιγμή μάλιστα που στο Μάτι η φωτιά είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις και ήδη γνώριζαν, από το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, ότι οι ασύρματοι είχαν σιγήσει και οι αστυνομικοί που ήταν στην περιοχή δεν μπορούσαν να συντονιστούν με το επιχειρησιακό τους κέντρο.
Όσοι λοιπόν ήταν την επίμαχη ώρα στο κέντρο επιχειρήσεων της λεωφόρου Αλεξάνδρας θα πρέπει να δώσουν και απαντήσεις για τις κινήσεις τους και φυσικά για το ποιον ενημέρωσαν για το γεγονός ότι η πυροσβεστική δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα τους. Ένα άλλο, επίσης, ερώτημα είναι αν υπήρχε ή όχι σύνδεσμος αστυνομικός στο κέντρο επιχειρήσεων του συντονιστικού της Πυροσβεστικής, κάτι που προβλέπεται.
Πάντως, το σίγουρο είναι ότι ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο οποίος ήταν στο συντονιστικό κέντρο και είχε όλη την ευθύνη της επιχείρησης, ποτέ δεν επικοινώνησε με τον αρχηγό της αστυνομίας που βρισκόταν συνεχώς στη Κατεχάκη για να τον ενημερώσει για την κατάσταση, αλλά και να αποφασίσουν ένα σχέδιο δράσης με αποτέλεσμα η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να κάνει διασώσεις, χωρίς όμως να γνωρίζει την πραγματική διάσταση και την εξέλιξη της πυρκαγιάς, ούτε φυσικά να έχει την παραμικρή ενημέρωση από την πυροσβεστική για το πού κατευθυνόταν.