Έξι μεγάλα θέματα βρίσκονται, πλέον, σε τελική ρύθμιση, προκειμένου να μετριασθούν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης αλλά και...
να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων, οι οποίοι, λόγω των ψηφισμένων μέτρων, αγωνιούν.
Η ρύθμιση των οφειλών, οι πληρωμές του Εφάπαξ, οι διαδοχικές συντάξεις, οι συντάξεις στις χήρες, οι απλήρωτες συντάξεις και το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ κυριαρχούν.
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ: Μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας θα επιταχυνθεί η διαδικασία της ρύθμισης των οφειλών ύψους μέχρι 20.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, ο αποκλεισμός μισθωτών και συνταξιούχων προκαλεί τεράστια προβλήματα, όπως τονίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου: «Πρέπει άμεσα να υπάρξει διεύρυνση».
ΕΦΑΠΑΞ: Έως τον Ιούνιο του 2018 θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις για Εφάπαξ. Οι εκκρεμείς αιτήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2018. Μόνο πέρυσι εκδόθηκαν πάνω από 17.000 Εφάπαξ.
ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών από ασφαλισμένους και εργοδότες θα μετρά αθροιστικά για τον υπολογισμό συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές έχει καταβάλει κάποιος τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα πάρει. Ωστόσο, ο κόφτης του νόμου Κατρούγκαλου προκαλεί τεράστια προβλήματα.
ΧΗΡΕΣ: Μέχρι τις 13 Μαΐου 2019 δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο υπάρχον καθεστώς καταβολής των συντάξεων, ενώ θα γίνουν αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου. Γονείς με ανήλικα παιδιά θα παίρνουν σύνταξη χηρείας μέχρι τα παιδιά τους να γίνουν 24 ετών, σε οποιαδήποτε σχολή κι αν σπουδάζουν, ενώ μέχρι σήμερα αυτό αφορούσε μόνο σε παιδιά που σπούδαζαν σε ΑΕΙ. Η κυβέρνηση υπόσχεται σύνταξη από 360-384 ευρώ, αλλά ακόμη οι χήρες αναμένουν…
ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2017 έχουν εκδοθεί 429.000 παροχές κύριων, επικουρικών και εφάπαξ συνταξιοδοτήσεων, ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πάνω από 120.000 παροχές. Πέρυσι, στις 3 Ιανουαρίου η κυρία Αχτσιόγλου είχε υποσχεθεί σε συνέντευξη Τύπου ότι στο τέλος του 2017 θα είχαν πληρωθεί όλες οι συντάξεις… Δυστυχώς, η υπόσχεση έμεινε στα λόγια!
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ: Δυστυχώς, μειωμένες από 10% έως και 20% είναι οι επικουρικές συντάξεις που θα εκδοθούν έως το καλοκαίρι. Μάλιστα οι δημόσιοι υπάλληλοι, κατά τον καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο, θα δουν μειώσεις από 43 έως και 60 ευρώ τον μήνα, συν τη ρήτρα θνησιμότητας. Ασφαλισμένος που βγαίνει στα 59 θα πάρει μικρότερη σύνταξη, γιατί θεωρείται πως θα ζήσει περισσότερο από εκείνον που θα βγει στη σύνταξη στα 67 έτη. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν μειώσεις από 43 έως και 60 ευρώ τον μήνα και αυτό παρότι τη διετία 2018-2020 λήγει το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων. Το 2019, οι πραγματικές μειώσεις δεν θα είναι μόνο 18%, αλλά θα φτάσουν στο 25%, καθώς καταργούνται επιδόματα συζύγου και τέκνων.
Επιπλέον, οι προσωπικές διαφορές που παίρνουν στον μισθό τους υπάλληλοι, στρατιωτικοί και άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων δεν θα μετρούν από την 1/1/2017 στον υπολογισμό ούτε της επικουρικής σύνταξης ούτε στο Εφάπαξ, γιατί δεν θα θεωρούνται, πια, συντάξιμες αποδοχές και δεν θα έχουν εισφορές. Πλέον, οι συντάξιμες αποδοχές τους κατά τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου δεν θα περιλαμβάνουν από την 1/1/2017 και εφεξής κανένα από τα ποσά που λαμβάνουν ως προσωπική διαφορά μεταξύ νέου και παλιού μισθολογίου. Μείωση έως και 20% έχουν πλέον οι επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι επικουρικές είναι πια από 88 έως 360 ευρώ. Η μείωση είναι μεγάλη και ξεκινάει από 100 και φτάνει έως 200 ευρώ.
Τα ονόματα
Στις 30 Νοεμβρίου 2017 θα αναρτηθούν όλα τα ονόματα όσων οφείλουν άνω των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα TAXIS και ICIS net.
Από το σύνολο οφειλών των 23,3 δισ. ευρώ, τα 6,5 δισ. ευρώ οφειλών αφορούν μόνο 1.634 οφειλέτες.
Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών είναι 802.402.
Η έκθεση του ΚΕΑΟ καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των «μεγάλων» οφειλετών μέσα σε έναν χρόνο, οι οποίοι έχουν χρέη από ασφαλιστικές εισφορές μεγαλύτερες του 1 εκατ. ευρώ.
Κατά την έκθεση, από το σύνολο οφειλών των 23,3 δισ. ευρώ, τα 6,5 δισ. ευρώ αφορούν μόνο 1.634 οφειλέτες, όταν ο συνολικός αριθμός των οφειλετών είναι 802.402.
Ο μέσος όρος των οφειλών ενός εκάστου εξ αυτών των οφειλετών προς το ΚΕΑΟ ανέρχεται στο ποσό των 3,9 εκατ. ευρώ.
Η περσινή έκθεση του ΚΕΑΟ είχε καταγράψει αισθητά μικρότερο αριθμό οφειλετών, με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ.
Πέρυσι είχαν καταγραφεί 1.082 περιπτώσεις με χρέη υψηλότερα του ενός εκατομμυρίου, τα οποία ανέρχονταν συνολικά σε οφειλές 3,7 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά, όσοι χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν κατά 552 ή ποσοστό 33,78% σε σύγκριση με πέρυσι.
Τα βήματα
Οι κινήσεις αυτές βελτιώνουν το πλαίσιο για συντάξεις θανάτου, συντάξεις αγροτών και αναπήρων.
Ας δούμε αναλυτικά όλες τις αλλαγές, με τη νομική συμπαράσταση της δικηγόρου Ολυμπίας Νικολοπούλου:
1. Το 25% της σύνταξης θανάτου λαμβάνουν τα άγαμα τέκνα έως 18 ετών και τα άγαμα τέκνα έως 24 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι σπουδάζουν, καθώς και τα άγαμα τέκνα τα οποία είναι ανίκανα για εργασία. Επίσης, το 50%-100% της σύνταξης του θανόντος δίδεται σε όσα παιδιά είναι ορφανά και από τους δύο γονείς.
2. Οι συντάξεις αναπηρίας θα συνεχίσουν να υπολογίζονται όπως και προ του νόμου Κατρούγκαλου.
3. Η αναγνώριση οφειλόμενου ασφαλιστικού χρόνου των αγροτών που θέλουν να βγουν στη σύνταξη χορηγείται με την καταβολή των ελάχιστων μηνιαίων εισφορών…
Αναλυτικά, όλες οι εξελίξεις έχουν ως εξής:
Σύνταξη θανάτου – χηρείας
Αν ο θάνατος επήλθε από τις 13 Μαΐου 2016 και έπειτα, τα νόμιμα τέκνα, τα νομιμοποιηθέντα, τα αναγνωρισθέντα, τα υιοθετημένα και όσα εξομοιώνονται με αυτά δικαιούνται σύνταξη αν:
1. Είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Αν φοιτούν σε ανώτερες σχολές ή ανώτατες σχολές του εσωτερικού ή του εξωτερικού ή σε ΙΕΚ ή σε Κέντρα/Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χορήγηση της σύνταξης παρατείνεται έως τη λήξη της φοίτησής τους σε αυτές και, σε κάθε περίπτωση, έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους τους.
2. Αν τη χρονική διάρκεια θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου είναι άγαμα και ανίκανα προς κάθε βιοποριστική εργασία. Πρέπει, όμως, η ανικανότητα να έγινε πριν από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Έτσι, η σύνταξη συνεχίζει να καταβάλλεται και μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους και για όσο διαρκεί η ανικανότητα προς κάθε βιοποριστική εργασία. Έχουμε, λοιπόν, εδώ επιμερισμό της σύνταξης του θανόντος συνταξιούχου σε ποσοστό 25% για κάθε παιδί.
3. Προσοχή, όμως! Όπως αναφέρει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου, «το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται σε περίπτωση ορφανού και από τους δύο γονείς, αν δεν δικαιούται σύνταξη και από τους δύο γονείς. Ακόμη, ορφανά που έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους ή παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση ή αυτισμό ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές οι οποίες έχουν προκαλέσει μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που λάμβανε ο θανών συνταξιούχος ή δικαιούνταν ο θανών ασφαλισμένος. Προϋπόθεση, να μην εργάζονται, να μην ασκούν κάποιο επάγγελμα ή να μη λαμβάνουν σύνταξη από δική τους εργασία».
Συντάξεις αναπηρίας
Για αυτές τις συντάξεις, επειδή «έως σήμερα δεν έχουν θεσπιστεί -και μέχρι να θεσπιστούν- νέοι ενιαίοι κανόνες για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας όλων των ασφαλισμένων εξακολουθεί να ισχύει ό,τι ίσχυε με τον Νόμο 3232/2004».
Συντάξεις ΟΓΑ
Στις συντάξεις ΟΓΑ, πλέον, κατά την εγκύκλιο «η αναγνώριση του οφειλόμενου χρόνου γίνεται καταβάλλοντας την ελάχιστη εισφορά υπέρ της κύριας ασφάλισης (20% x 70% x 586 ευρώ) για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για να προκύψει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα».
Αξίζει να τονισθεί ότι μόνο όσοι είναι ήδη γραμμένοι στα Μητρώα Ασφαλισμένων του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης μπορούν να εξοφλήσουν το σύνολο ή μέρος του χρόνου για τον οποίο οφείλουν εισφορές στον κλάδο των αγροτών. Μπορούν, δηλαδή, να αναγνωρίσουν μέρος ή το σύνολο του οφειλόμενου χρόνου στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης, ύστερα από αίτησή τους, που υποβάλλεται μία φορά πριν από τη συνταξιοδότησή τους. Δηλαδή, κατά την εγκύκλιο, «ο χρόνος αναγνώρισης στον ΟΓΑ δεν μπορεί να συμπίπτει με χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο ή σε άλλον πρώην φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή με χρόνο λήψης σύνταξης από ίδιο δικαίωμα από κάποιον από τους φορείς αυτούς».
Δεν επιτρέπεται αναδρομική ασφάλιση για το χρονικό διάστημα από 1/1/88 μέχρι 31/12/97.
Η αναγνώριση του οφειλόμενου χρόνου πραγματοποιείται:
1. Με την πληρωμή από τον ενδιαφερόμενο του 20% επί του 70% του προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών που ισχύει κατά την υποβολή της αίτησης.
2. Οι ενδιαφερόμενοι πληρώνουν για κάθε μήνα αναγνώρισης εισφορά ύψους 82,05 ευρώ. Το ποσό των 82,05 ευρώ τον μήνα είναι το 20% επί του 70% του προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (586,08 x 70% x 20%).
3. Ο τρόπος εξόφλησης έχει ως εξής: Εφάπαξ καταβολή εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης έχει έκπτωση 2%. Οι μηνιαίες δόσεις καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Αν υπάρξει εκπρόθεσμη πληρωμή, το ποσό επιβαρύνεται με πρόσθετο τέλος.
4. Αν έχουμε θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πριν από την εξόφληση της εισφοράς εξαγοράς, το ποσό της εξαγοράς που δεν έχει εξοφληθεί συνυπολογίζεται με τις λοιπές οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.
5. Το ποσό της σύνταξης καταβάλλεται αν το σύνολο των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης συνταξιοδότησης, δεν ξεπερνά το ποσό των 4.000 ευρώ.
6. Πρέπει να τονισθεί ότι το ποσό αυτό θα συμψηφίζεται ή θα παρακρατείται κάθε μήνα και μέχρι να εξοφληθεί πλήρως από τη σύνταξη.
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟ 2018
- Απώλεια ΕΚΑΣ σε 280.000 συνταξιούχους
- Αύξηση ορίων ηλικίας έως 1,6 έτη.
- Αύξηση 33,3 κόστους αγοράς χρόνου.
- Αύξηση εισφορών 10%-20%.
- Αύξηση 14,3% εισφορών αγροτών.
- Προσωπική διαφορά σε 2.000.000.
- Μείωση σύνταξης μισθού 1,5%.
του Γιώργου Αυτιά
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο