Συγκλονιστικές περιγραφές των ιατροδικαστών για τους νεκρούς από την φονική πυρκαγιά...
στο Μάτι.
στο Μάτι.
«Βιώνουμε χειρότερη εμπειρία από το Σάμινα και το Ηλιος.
Οι περισσότεροι στο Μάτι, κάηκαν ζωντανοί» είπε μεταξύ άλλων ο ιατροδικαστής Πειραιά Ηλίας Μπογιόκας.
Κάποια είναι καμένοι με εγκαύματα αλλά τα περισσότερα πτώματα είναι απανθρακωμένα» είπε ο κ. Μπογιώκας και συμπλήρωσε: «Βρίσκουμε σταυρουδάκια, βέρες αλλά δεν μπορούν να αναγνωριστούν, πρέπει να γίνει εξέταση DNA από τα εργαστήρια. Ήδη έχουν αρχίσει οι ταυτοποιήσεις, μπορεί να διαρκέσει ώρες και μέρες αφού έχει να κάνει με το υλικό, άλλο το καμένο άλλο από ιστό».
Τώρα αν σποραδικά βρεθεί κάτι ακόμη, κάτι το οποίο φοβόμαστε καθώς πολλά σπίτια όπως λέει η πυροσβεστική δεν έχουν ανοιχτεί ακόμη, τότε θα γίνουν οι εξετάσεις ώστε να δοθούν οι απαντήσεις στις οικογένειες το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε ο κ. Μπογιώκας.
Ερωτηθείς για το πόσα παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών, ο ιατροδικαστής σημείωσε: «Δεν έχουμε εικόνα. Υπάρχουν και παιδιά αλλά τα οριστικά στοιχεία θα τα δώσουμε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας».
Ως βασική αιτία θανάτου ο κ. Μπογιώκας προσδιόρισε την απανθράκωση με αναλογία 3 προς 1, ενώ σημείωσε ότι κάποια από τα θύματα έχουν εγκαύματα και έχουν εισπνεύσει διοξείδιο του άνθρακα. «Τα περισσότερα, όμως είναι απανθρακωμένα», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο ιατροδικαστής υπογράμμισε ότι τα περισσότερα θύματα «δεν είναι αναγνωρίσιμα».
«Βρίσκουμε προσωπικά είδη, όπως βέρες, σταυρουδάκια αλλά αυτά δεν είναι στοιχεία για να δοθούν σε συγγενείς», πρόσθεσε ο κ. Μπογιώκας τονίζοντας ότι ο σωστός τρόπος αναγνώρισης είναι μέσω DNA. «Πρέπει να δείξουμε λίγη υπομονή ακόμη», καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA μπορεί να βγουν «από λίγες ώρες μέχρι λίγες ημέρες. Αυτό εξαρτάται από τη δυσκολία του υλικού».
Τέλος, ο κ. Μπογιώκας σχολίασε ότι «αυτό το περιστατικό δεν συγκρίνεται με άλλα που έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν». «Να χαθούν τόσες ζωές μέσα σε τόσο μικρό διάστημα και να ακούμε αυτά τα περιστατικά και να τα ζούμε, μας προκαλεί πολύ έντονη συναισθηματική φόρτιση. Θέλεις δε θέλεις ζεις τις ιστορίες. Είναι ανθρώπινο», καταλήγει ο ιατροδικαστής.