Το σχέδιο καθώς και όλα όσα θα περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδος θα παρουσιάσει η ...
Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το σχέδιο αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει εποπτεία της Κομισιόν και του ΔΝΤ που θα παρακολουθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας. Μάλιστα, για την πορεία της χώρας θα συντάσσουν και εκθέσεις .
Αν διαπιστώνεται πρόοδος θα δίνεται το «πράσινο φως» για να εκταμιεύονται οι επιστροφές των κερδών από τα ομόλογα που κατέχει το Ευρωσύστημα.Από την άλλη πλευρά αν παρουσιάζονται αποκλίσεις θα γίνονται συστάσεις στην Ελλάδα για τη λήψη διορθωτικών παρεμβάσεων.
Ειδικότερα, παρουσιάζεται σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εγκριθεί αύριο από το Eurogroup το σχέδιο για την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδος.
H Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει την απόφαση με τους όρους και την ακριβή διαδικασία άσκησης της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Η απόφαση αυτή θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες, έως και το 2022.
Εως το 2022, αποστολές των «θεσμών» θα έρχονται στην Αθήνα τέσσερις φορές το χρόνο. Τα ευρήματα και οι συστάσεις των αποστολών (Κομισιόν, ESM , ΔΝΤ και ΕΚΤ) μέσω των εκθέσεων θα υποβάλλονται τόσο στο ελληνικό κοινοβούλιο όσο και το Eurogroup. Δύο φορές το χρόνο στη βάση αυτών των εκθέσεων, το Eurogroup θα αποφασίζει την εκταμίευση ή μη ποσού 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη διακράτησης ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες.
Οι ειδικές δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της συνέχειας και της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ESM σχετίζονται με τα δημοσιονομικά, την κοινωνική πρόνοια, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την αγορά εργασίας και προϊόντων, τη δημοσια διοίκηση και τις ιδιωτικοποιήσεις.
-Η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της θα επιτύχει έως το 2022 ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στη βάση των μεταρρυθμίσεων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. Η ελληνική κυβέρνηση θα διασφαλίσει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές και την σύνδεση όλων των φόρων και του ΕΝΦΙΑ με τις αγοραίες τιμές έως τα μέσα του 2020 ενώ θα λάβει μέτρα για τη μη συσσώρευση νέων καθυστερούμενων οφειλών και θα ολοκληρώσει το Λογιστικό Σχέδιο για την κεντρική διοίκηση.
-Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, Θα αλλάξει τον τρόπο προσδιορισμού της αναπηρίας μέχρι τα μέσα του 2019, θα επανεξετάσει το σύστημα επιδοτήσεων για τις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες και θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα για το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Θα εφαρμόσει έναν ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για να προωθηθεί η εφαρμογή του Νόμου Κατσέλη μέχρι τα τέλη του 2021. Η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει πως το ΤΧΣ θα αναπτύξει μέχρι το τέλος του 2018 μια στρατηγική εξόδου για την πώληση των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα συνεχίσει την χαλάρωση των capital controls σύμφωνα με τον δημοσιευμένο οδικό χάρτη.
-Για την αγορά εργασίας, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2013. Επίσης, η υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2019.