Latest News

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Ποιο είναι το θερμότερο καλοκαίρι της χιλιετίας

Μεγάλες αλλαγές στον καιρό φαίνεται να βιώνει ο κόσμος φέτος...

Οι μετρήσεις θερμοκρασίας για τον μήνα Ιούνιο, κατέδειξαν πως ήταν ένας από τους πιο ζεστούς μήνες των τελευταίων ετών. Ακόμη και η παραδοσιακά κρύα Βρετανία, φέτος «έζησε» τον πιο ζεστό Ιούνιο εδώ και 4 δεκαετίες.
Μάλιστα, το 2018 οδεύει να γίνει η 4η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία. 
Μόνο 3 άλλες χρονιές ήταν πιο ζεστές, το 2015, το 2016 και το 2017.
Στο «κλίμα» των ημερών, ένα άρθρο της Γερμανικής εφημερίδας FAZ αναφέρει πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι το πιο ζεστό της χιλιετίας.
Όπως αναφέρει η γνωστή γερμανική εφημερίδα «Ο Ιούνιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος από την έναρξη της μέτρησης της θερμοκρασίας, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προβλέψεων. Αν ληφθεί υπόψη ότι το 2018 είναι μια -λεγόμενη- χρονιά La Niña, τότε πρόκειται ασφαλώς για τον θερμότερο Ιούνιο, διότι κατά την διάρκεια της La Niña, ο Ειρηνικός καταπίνει πολύ θερμότητα, οπότε η ατμόσφαιρα θερμαίνεται λιγότερο, ενώ κατά τη διάρκεια του El Niño, συμβαίνει το αντίθετο: η θερμότητα απελευθερώνεται – και η ατμόσφαιρα θερμαίνεται περισσότερο από ό,τι κανονικά. Αυτή η θερμή φάση θα μπορούσε να επιστρέψει το 2019, κατά τους μετεωρολόγους εμπειρογνώμονες. Και τότε, θα κάνει ακόμα πιο πολύ ζέστη»
Ο Δρ. Πφίστερ, μετεωρολόγος του Πανεπιστημίου της Βέρνης ισχυρίζεται πως «Η μέση θερμοκρασία από τον Ατλαντικό έως την Ανατολική Ευρώπη και από τη Β. Γερμανία μέχρι τη Βόρεια Ιταλία κυμαινόταν από 5 έως 7 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο του 20ου αιώνα και έφτασε μέχρι τους 40°, προκαλώντας τεράστια ξηρασία. O καιρός εξελίσσεται σήμερα σε ανάλογη με το 1540 κατεύθυνση.»
Σύμφωνα με την FAZ, οι προβλέψεις για τον Αύγουστο δεν διαφαίνονται καλύτερες καθώς οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βιώνει έντονα κύματα ζέστης.
«Φαίνεται πως τα πράγματα σοβαρεύουν» καταλήγει η εφημερίδα.