Στο θάνατο δύο 30χρονων ανδρών οδήγησε η διασπορά ψευδών ειδήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει προβληματισμό και έντονες αντιδράσεις...
στην Ινδία.
Όλα ξεκίνησαν όταν κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα ανυπόστατες πληροφορίες για «απαγωγείς παιδιών» στην περιοχή.
στην Ινδία.
Όλα ξεκίνησαν όταν κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα ανυπόστατες πληροφορίες για «απαγωγείς παιδιών» στην περιοχή.
Μέχρι στιγμής, 27 άτομα έχουν συλληφθεί για το λιντσάρισμα των δύο ανδρών από εξοργισμένο όχλο, πριν από μερικές εβδομάδες.
Το συμβάν, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους οι Abhijit Nath και Nilotpal Das, έλαβε χώρα στην περιοχή Karbi Anglong της νοτιοανατολικής πολιτείας Assam στην Ινδία.
Οι ψευδείς φήμες κυκλοφόρησαν μέσω Facebook και Whatsapp και υποστήριζαν ότι υπήρχαν απαγωγείς παιδιών στην περιοχή, γεγονός που έκανε τους κατοίκους του Karbi Anglong να υποθέσουν ότι το μαύρο SUV που οδηγούσαν οι δύο άντρες πιθανώς χρησιμοποιούταν για την απαγωγή παιδιών.
Ο όχλος ανάγκασε τους δύο άντρες να σταματήσουν το αυτοκίνητό τους και να βγουν έξω ενώ στη συνέχεια τους επιτέθηκε.
Όταν η αστυνομία κατέφθασε στην περιοχή οι δύο άντρες ήταν ήδη νεκροί. Την Δευτέρα, αφού ένα βίντεο που απεικονίζει την επίθεση πήρε φωτιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακτιβιστές οργάνωσαν διαδήλωση στην πόλη Guwahati απαιτώντας δικαιοσύνη για τα θύματα της επίθεσης.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας Γενικό Διευθυντή Kuldhar Saikia, «κάποιοι άνθρωποι είδαν το όχημα να πλησιάζει και μερικοί κάτοικοι του χωριού είπαν ότι πρόκειται για το όχημα που χρησιμοποιούσαν οι απαγωγείς. Τα δύο θύματα είχαν σταματήσει στην περιοχή. Ήταν μια φυσιολογική επίσκεψη.» Προσέθεσε ακόμα ότι «τα νέα διαδόθηκαν έτσι απλά. Η φήμη ήταν ότι κάποιοι απαγωγείς θα έρχονταν για να απαγάγουν τα παιδιά της περιοχής και έτσι οι άνθρωποι νόμιζαν ότι το αυτοκίνητο αυτό χρησιμοποιούταν για να κλέψουν τα παιδιά.»
Η τοπική αστυνομία έχει συλλάβει 25 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Αντίστοιχα περιστατικά έχουν προκαλέσει σάλο στην Ινδία πρόσφατα. Τον Μάιο φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδήγησαν στο θάνατο μίας τρανσέξουαλ γυναίκας και στον τραυματισμό τριών ακόμα. Οι φήμες αφορούσαν και πάλι την εμπλοκή των γυναικών σε κύκλωμα απαγωγής παιδιών. Μία μέρα νωρίτερα, ένας άντρας με ψυχικά προβλήματα δολοφονήθηκε λόγω αντίστοιχων κατηγοριών.
Ο τελευταίος σκοτώθηκε στην περιοχή της Hyderabad, όπου η τοπική αστυνομία προσπαθούσε να σταματήσει αντίστοιχα επεισόδια χρησιμοποιώντας τα hashtags #HyderbadKillsRumors και #LetThisGoViral. Παράλληλα, ξεκίνησαν και σεμινάρια προκειμένου να ενημερώσουν το ευρύτερο κοινό για τον κίνδυνο και τους τρόπους αντιμετώπισης ψευδών ειδήσεων. cnn