Latest News

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Οι επόμενες ημέρες και οι κινήσεις μετά τη συμφωνία στο Σκοπιανό

Πολιτικές εξελίξεις προκαλεί το κείμενο της συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια...

Σε 20 άρθρα περιγράφονται όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την ονομασία της γειτονικής χώρας, εν όψει της συζήτησης που θα διεξαχθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
Το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση και στους δημοσιογράφους Δώρα Αναγνωστοπούλου, Αλέξη Παπαχελά και Τάσο Παππά  ανέλυσε διεξοδικά το θέμα του Σκοπιανού και της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τον ομόλογό του των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.Ο πρωθυπουργός αναφορικά με το έργο που κλήθηκε να αντιμετωπίσει δήλωσε: «Βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού σε μία εποχή όχι συνηθισμένη, αλλά δύσκολη. Πήρα κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον. Είμαι περήφανος και θα με κρίνει η ιστορία και ο ελληνικός λαός. Πιστεύω ότι λειτούργησα με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ήταν πολύ πιο δύσκολη αποφαση να παραμείνουμε στην ευροζώνη. Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις, έχουν πολιτικό κόστος.».Σε σχέση με τα συλλαλητήρια ο πρωθυπουργός ανέφερε «Σέβομαι τις αντιδράσεις του κόσμου, αλλά δεν τις φοβάμαι».
Εσωτερική «σύγκρουση» ωστόσο φαίνεται να επικρατεί στο εσωτερικό των Σκοπίων καθώς διάγγελμα για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων έκανε ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ.Ο Ιβανόφ χαρακτήρισε ως ταπεινωτική τη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων .Ο πρόεδρος των Σκοπίων ανακοίνωσε πως  δεν θα κάνει αποδεκτή τη συμφωνία για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» καθώς «παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς».Νωρίτερα είχε δεχθεί μόλις 1,5 λεπτό τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.
Από την πλευρά της η ΝΔ, μαζεύει υπογραφές προκειμένου να καταθέσει πρόταση μομφής στη Βουλή για το Σκοπιανό. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ συνάντησε το πρωί της Τετάρτης  τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο όπου του ζήτησε να παρέμβει για το εν λόγω ζήτημα. Χωρίς συμφωνία για το Σκοπιανό ολοκληρώθηκε και η συνάντηση στο πολιτικό συμβούλιο.