«Σχέδιο νέας αποστασίας» βλέπει η κυβέρνηση στην ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη, με Μαξίμου και ΑΝΕΛ να σπεύδουν να το καταγγείλουν σε...
απολύτως ενιαία γραμμή αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του γεγονότος μέσω επιστολής στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του από το Λονδίνο πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός αν και επίσης απέδωσε το συμβάν της ανεξαρτητοποίησης σε «σχέδια ανόητα» υπονοώντας τα περί «σχεδίων αποστασίας» χωρίς να τα κατονομάσει. Σημείωσε ότι η κυβερνητική συνοχή θα έχει συνέχεια, ότι δεν ανησυχεί και πρόσθεσε παραπέμποντας στον τίτλο γνωστής ταινίας ότι η κυβέρνηση «είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει».
Στην Αθήνα, νωρίτερα, η κυβερνητική αντίδραση ήρθε σε οξύ καταγγελτικό τόνο υπονοώντας σχέδιο εξαγοράς βουλευτών των ΑΝΕΛ: το Μαξίμου έκανε λόγο για νέα αποστασία, ο Κοτζιάς για σχέδιο πολιτικής ανωμαλίας και ο Κοντονής για σχέδιο αποσταθεροποίηση ενώ ο Τέρενς Κουίκ μεταξύ άλλων δήλωσε ότι δε θα «υπάρξει νέος Συμπιλίδης» παραπέμποντας στην Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά και τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1992.
Προφανώς από το κυβερνητικό επιτελείο στόχευσαν, σε πρώτο πλάνο, στην στεγανοποίηση του κυβερνητικού σχήματος και συγκεκριμένα των ΑΝΕΛ που δέχονται μεγάλη πίεση στην Βόρεια Ελλάδα, μπροστά στον κίνδυνο νέας διαρροής. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι χθες το βράδυ η εκτίμηση ήταν ότι ο κίνδυνος αυτός ακόμη δεν είχε αποσοβηθεί.
Μετά την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη το κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 152 βουλευτές - 145 είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά την προσχώρηση και της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου και 7 οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Δεδομένης της διαφοροποίησής τους στο Σκοπιανό, επίφοβοι θεωρήθηκαν οι Ζουράρις και Κατσίκης, ωστόσο ο πρώτος έσπευσε να διαψεύσει τις σχετικές φήμες αναφορικά με το πρόσωπό του και να δηλώσει ότι στα υπόλοιπα θέματα στηρίζει την κυβέρνηση.
«Να παραδώσει την έδρα, αλλιώς είναι αποστάτης»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και δεν διαψεύστηκαν ο βουλευτής είχε επισκεφθεί τον Πάνο Καμμένο στο σπίτι του το προηγούμενο βράδυ προκειμένου να του εκφράσει τους προβληματισμούς του και ζήτησε η συμφωνία για το Σκοπιανό να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών κάτι για το οποίο ο Πάνος Καμμένος τον διαβεβαίωσε επανειλημμένως και μάλιστα πήρε επί τόπου και τηλεφωνική διαβεβαίωση από τον πρωθυπουργό που βρισκόταν στο Λονδίνο. Παρά ταύτα, το πρωί της Τρίτης ο βουλευτής προχώρησε σε ανεξαρτητοποίηση.
Είτε ευσταθεί το παρασκήνιο αυτό είτε όχι, Μαξίμου και ΑΝΕΛ αντέδρασαν γρήγορα και συντονισμένα σα να είχε ήδη σημάνει συναγερμός. Αμέσως σχεδόν μετά την είδηση της ανεξαρτητοποίησης και οι δύο πλευρές βγήκαν να καταγγείλουν τον βουλευτή ως αποστάτη εφόσον δεν παραδώσει την έδρα και έκαναν λόγο για ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης που απεργάζονται επιχειρηματικά συμφέροντα σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά (στο κάδρο, εκτός του Βαγγέλη Μαρινάκη και ο Ιβάν Σαββίδης) για λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη που βιάζεται «να προλάβει τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματά του με τη δικαιοσύνη». «Ο κος Λαζαρίδης καλείται να αποδείξει, με την απόφασή του να παραδώσει την έδρα του, αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού» κατέληγε η σχετική διαρροή του Μαξίμου.
Τζανακόπουλος για 180
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αφού διαβεβαίωσε για την κυβερνητική σταθερότητα εξέφρασε την απορία του για το τάιμινγκ (και κατ’ επέκταση για τα κίνητρα) της επιλογής αυτής και αναφέρθηκε στο σημείο της επιστολής ανεξαρτητοποίησης όπου ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ επικαλείται δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο μπρίφινγκ της περασμένης Τετάρτης σχετικά με την κύρωση της συμφωνίας από απλή και όχι αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι σε αυτή του τη δήλωση υπήρξε κατηγορηματικός, επισήμανε ότι η δήλωση Καμμένου με το αίτημα για 180 βουλευτές έγινε αμέσως μετά και υπογράμμισε ότι Τσίπρας - Καμμένος «όποτε έχει προκύψει το οποιοδήποτε ζήτημα, βρίσκονται σε στενότατη επικοινωνία και συζητούν με καλή θέληση και ανοιχτό μυαλό όλες τις προτάσεις» επομένως «αυτό θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση».
Εισηγητής της πλειοψηφίας απέναντι στην πρόταση μομφής
Με άλλα λόγια από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαμηνύουν ότι δεν επαρκούν οι εξηγήσεις που επιχείρησε να δώσει ο Γιώργος Λαζαρίδης, κι επιπλέον εκφράζουν απορία για τη στάση του δεδομένου ότι προ δεκαημέρου υπήρξε εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης, ενώ την περασμένη Παρασκευή ήταν παρών στην εκδήλωση του Ζαππείου.