Με 154 ψήφους υπέρ και 144 κατά ψηφίστηκε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο ολοκληρώνονται τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του...
προγράμματος. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές, ενώ δύο ήταν απόντες.
Στην τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ παρόντες ήταν 292 βουλευτές και υπερψηφίστηκε από 154 βουλευτές, ενώ καταψηφίστηκε από 138 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Την τροπολογία καταψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, ενώ την υπερψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Β' Πειραιώς Νίνα Κασιμάτη δεν ψήφισε το άρθρο 70 που παρατείνει έως 20 χρόνια τη λειτουργία μιας σειράς εγκαταστάσεων, με επικίνδυνες και οχλούσες χρήσεις, ακόμα και μετά την αλλαγή των χρήσεων γης, προκαλώντας αντιδράσεις στο Κερατσίνι -Δραπετσώνα και Πέραμα (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)
Λόγω ενός τεχνικού προβλήματος στο σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η ψήφος αρκετών βουλευτών δεν αποτυπώθηκε ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα να κληθούν εσπευσμένα στην αίθουσα προκειμένου να καταγραφεί προφορικά η ψήφος τους.
Με την επιστροφή τους, εκλήθησαν ονομαστικά από τον προεδρεύοντα Αν.Κουράκη να δηλώσουν την ψήφο τους.
H πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ
H πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε η ΝΔ, όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.
Η πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία. Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.
Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας.
Η κυβέρνηση έχει απολέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.
Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.
Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής».