Λεφτά υπάρχουν! Εντάξει, όχι παντού, αλλά σίγουρα στο υπουργείο Εσωτερικών, που ...
αποφάσισε να χορηγήσει την ετήσια κρατική χρηματοδότηση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα μονομιάς, σε μία και μόνο δόση, και όχι τμηματικά, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να πουν ότι κάτι τέτοιο συνέβη επειδή η χώρα μπαίνει σε προεκλογική τροχιά, ωστόσο από το περιβάλλον του αρμόδιου υπουργού κ. Πάνου Σκουρλέτη ξεκαθαρίζεται ότι κάτι τέτοιο συνέβη επειδή ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να δοθεί η πρώτη δόση για το τρέχον έτος τον Ιανουάριο του 2018, αλλά, μια και κάτι τέτοιο δεν συνέβη, κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί όλο μαζί το ποσό προς τους πολιτικούς σχηματισμούς, κάποιοι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα. Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκονται απλώς στα όρια της κατάρρευσης, αλλά ουσιαστικά έχουν χρεοκοπήσει και, εάν δεν υπήρχαν οι επιχορηγήσεις, θα είχαν επί της ουσίας βάλει προ πολλού λουκέτο.
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Ο κ. Σκουρλέτης, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που εκδόθηκε, θα μοιράσει στα κόμματα το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 12,3 εκατομμυρίων ευρώ (12.354.780 ευρώ, για την ακρίβεια). Τη μερίδα του λέοντος θα καρπωθεί, όπως είναι φυσικό, ο ΣΥΡΙΖΑ, μια και τα ποσά κατανέμονται βάσει των εκλογικών ποσοστών που έλαβαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Στα ταμεία του θα εισρεύσουν 4.430.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού μποναμά. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε 3.691.000 ευρώ ως τακτική κρατική χρηματοδότηση και οι άλλες 738.000 ευρώ ως ενίσχυση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς.
Ακολούθως η Νέα Δημοκρατία, ως δεύτερο κατά κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, θα πάρει 3,58 εκατομμύρια ευρώ (εκ των οποίων τα 2,98 εκατομμύρια ως τακτική χρηματοδότηση και οι άλλες 596.000 για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς). Για τη Χρυσή Αυγή, που στις τελευταίες εκλογές κατετάγη Τρίτη, είχε προσδιοριστεί το ποσό του 1.145.000 ευρώ, αλλά η σχετική καταβολή έχει ανασταλεί λόγω της γνωστής εμπλοκής του Λαϊκού Συνδέσμου με τη Δικαιοσύνη. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος θα μεταφέρει στα γραφεία του Περισσού 979.503 ευρώ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη της Φώφης Γεννηματά θα πάρει μια μικρή ανάσα, προκειμένου να καλύψει ένα ελάχιστο μέρος από τα δυσβάσταχτα χρέη του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας 895.000 ευρώ.
Όσον αφορά το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, το υπουργείο Εσωτερικών έχει προϋπολογίσει το ποσό των 811.000 ευρώ, ενώ στους λογαριασμούς των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα πιστωθούν 595.000 ευρώ. Παραπονεμένος όμως δεν θα πρέπει να είναι και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, μια και το κόμμα του θα αποκομίσει 565.777 ευρώ.
Είναι προφανές ότι τα νεοπαγή κόμματα, όπως είναι το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα – τουναντίον η διαχείριση είναι συνετή. Ομοίως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει «μαύρες τρύπες» στα ταμεία, που θα τον έκαναν να ασφυκτιά. Το πρόβλημα έγκειται όμως στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη συνιστώσα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Οι εν λόγω πολιτικοί σχηματισμοί είχαν δανειστεί κατά το παρελθόν πάνω από… 410 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες, βάζοντας ως ενέχυρο τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις, με το σκεπτικό ότι εσαεί θα εναλλάσσονται στην εξουσία, οπότε θα λαμβάνουν και τα περισσότερα εκατομμύρια από την Πολιτεία. Φευ όμως…
Από την είσοδο της χώρας στα μνημόνια και ένθεν, το πολιτικό σκηνικό άλλαξε άρδην, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ, επί παραδείγματι, εκεί που έπαιρνε π.χ. στις εκλογές του 2009 ποσοστά της τάξης του 43,9%, να λαμβάνει τον Ιανουάριο του 2015 μόλις 4,68% και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ως ΔΗΣΥ, 6,3%. Η ραγδαία πτώση των ποσοστών επέφερε και ραγδαία πτώση της κρατικής χρηματοδότησης.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είχε πει τέλη του περασμένου έτους ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνας Λάππας, κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής που ερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια τα πολιτικά κόμματα. Όπως τόνισε, «το συνολικό ύψος των δανειακών οφειλών του ΠΑΣΟΚ είναι περίπου 190 εκατομμύρια ευρώ. Η αποπληρωμή ενός τέτοιου χρέους είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Με τα σημερινά δεδομένα και με το 60% της εκχώρησης της κρατικής χρηματοδότησης να πηγαίνει στην αποπληρωμή των χρεών (καθώς το άλλο 40% θα πρέπει να δοθεί για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του κόμματος), το ΠΑΣΟΚ θα εξοφλήσει τα χρωστούμενα σε… 400 χρόνια»! Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που το κίνημα είχε καταβάλει σε τράπεζα δόση για την αποπληρωμή των οφειλών ήταν το μακρινό 2011. Έκτοτε, δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ.
Μη εξυπηρετούμενα όμως είναι και τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας, που αυτήν τη στιγμή ξεπερνούν τα 220 εκατομμύρια ευρώ! Μάλιστα, στην οδό Πειραιώς υπάρχει έντονη αντιπαράθεση σχετικά με το εάν το κόμμα «φεσώθηκε» περισσότερο επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά ή Κώστα Καραμανλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά τη διάρκεια της τρίμηνης θητείας του ως επικεφαλής της παράταξης, δεν υπέγραψε το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής από τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ αναλόγως έπραξε και ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Τα χρέη για τη Νέα Δημοκρατία ουσιαστικά πάντως ξεκινούν από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δανείστηκε γύρω στα 4 δισεκατομμύρια δραχμές για την κάλυψη των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Σήμερα στο κόμμα επιχειρείται να μπει μια τάξη, αλλά κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι, ενώ και τα χρήματα που έλαβε η ΝΔ από το υπουργείο Εσωτερικών αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των χρεών.
του Γιώργου Σαρρή
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο