Latest News

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Οι πρώτες… απειλές του Ερντογάν – Με διαφορά 11 εκ. ψήφων «κιτρίνισε» τον χάρτη!

Έχοντας κερδίσει θριαμβευτικά μια νέα πενταετή θητεία, με μια εμφαντική διαφορά σχεδόν 11.000.000 ψήφων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πανηγύρισε...
τη νίκη του απευθυνόμενος στους χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του στην Άγκυρα, υποσχόμενος να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του.
«Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι η δημοκρατία, είναι η λαϊκή βούληση. Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι κάθε ένας από τα 81 εκατομμύρια συμπολίτες μας» υποστήριξε ο Ερντογάν, επευφημούμενος  από τους υποστηρικτές του. Ο Ερντογάν επέμεινε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοί μας», οι Σύροι πρόσφυγες, να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια, ενώ διεμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Η νίκη του Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής εδραιώνει ακόμα περισσότερο την εξουσία του, έπειτα από αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση που σηματοδότησε τη μετάβαση στο προεδρικό σύστημα. Ο πρόεδρος της χώρας συγκεντρώνει πλέον το σύνολο των εκτελεστικών εξουσιών, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη πέρυσι, παρότι με μικρή διαφορά.
Ο χάρτης της Τουρκίας έγινε… κίτρινος καθώς είναι ελάχιστες περιοχές που δεν κέρδισε ο Ερντογάν.

«Πήρε» και τη Βουλή
Στη βουλή ο πρόεδρος Ερντογάν θα έχει την ανάγκη της ψήφου των εθνικιστών για να νομοθετεί.
Οι νέοι συσχετισμοί διαμορφώθηκαν ως έξης:
  • Kόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 42,4% παίρνει 293 έδρες
  • Ρεπουμπλικανικό με 22,7% 146,
  • Κουρδικό με 11,5% 67,
  • Εθνικιστικό Κίνημα με 11,2% 49 έδρες
  • Καλό Κόμμα με 10,1% θα έχει 45 έδρες
Φυσικά το αποτέλεσμα αυτό διαμορφώθηκε χάρη στις ψήφους που δάνεισαν στο κουρδικό κόμμα, για να περάσει το όριο του 10%, ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Ο υποψήφιος πρόεδρος Ιντζέ κατάφερε να πάρει 30,8%, ποσοστό που έχει να δει το κόμμα του εδώ και τριάντα χρόνια. Μάλιστα βρέθηκε περίπου 8 μονάδες πάνω από την σημερινή δυναμική του κόμματός του. Είναι λοιπόν φυσικό να περιμένουμε άμεσες εξελίξεις για διαδοχή του Κιλιτσντάρογλου. Φαίνεται πως η κίνηση του να ρίξει με την υποψηφιότητα τον εσωκομματικό του αντίπαλο, Μουχαρέμ Ιντζέ στη βορά όπως υποστήριξαν κάποιοι, έγινε μπούμερανγκ.
Το Καλό Κόμμα που αποσπάστηκε από το Εθνικιστικό Κίνημα υπό την ηγεσία της Μεράλ Άκσενερ κόλλησε στο 7,4% και βρέθηκε κάτω από τον φυλακισμένο Ντεμιρτάς που παίρνει 8,3 για τις προεδρικές και το κόμμα της περνά μόλις το όριο με 10,1%..
Συνολικά όμως πρέπει να σημειωθεί ότι οι ψήφοι των εθνικιστών ανέρχονται πλέον αθροιστικά στο 22,3% κάτι που θα έχει επιρροή σε έναν πρόεδρο που θα αντλεί δύναμη από το εθνικιστικό κίνημα για να νομοθετεί στην βουλή.