Με παρέμβασή της Ουάσινγκτον επιχειρήθηκε πριν από μέρες να αποσιωπηθεί, και ει δυνατόν να αποδομηθεί, η υπόθεση του «Σχεδίου Πυθία», που αφορά «πρόβα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή» τον Μάρτιο...
του 2009.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», πρώην αξιωματούχος της ΕΥΠ, με άμεση διασύνδεση με τη CIA, επικοινώνησε με κυβερνητικό παράγοντα, στον οποίο μετέφερε την «επιθυμία» των ΗΠΑ«να σταματήσει ο θόρυβος» γύρω από την «υπόθεση Πυθία», η οποία είχε έρθει ξανά στο προσκήνιο με την παρέμβαση του πρέσβη ε.τ. Ιωάννη Κοραντή.
Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ είχε αποκαλύψει ότι στις 19 Μαρτίου 2009 υπήρξε πρόβα δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή με έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε έξω από το κτίριο της ΚΕΔ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Μάλιστα ο κ. Κοραντής υποστήριξε ότι τότε (Φεβρουάριο του 2009) υπήρξε έγγραφο της ΕΥΠ, που αναφερόταν στο «Σχέδιο Πυθία».
Δύο μέρες μετά, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης έσπευσε να δηλώσει ότι υπήρχε (και άλλο) έγγραφο του Μαρτίου του 2009 που είχε συντάξει η ΕΥΠ, στο οποίο αναφερόταν ότι το «Σχέδιο Πυθία» για τη δολοφονία, το 2008, του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή είχε κενά και δεν ευσταθούσε. Κι ότι αυτό το έγγραφο δεν στάλθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα Δημ. Φούκα, ο οποίος διερεύνησε το «Σχέδιο Πυθία» και την εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση των υποκλοπών από τη CIA την περίοδο 2004-2005.
Το έγγραφο της ΕΥΠ
Το έγγραφο πάντως της ΕΥΠ, που επικαλέσθηκε ο κ. Κοραντής και στοιχεία του οποίου φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα το «Π», είναι ιδιαίτερααποκαλυπτικό.
Αποτυπώνεται σε αυτό το «Σχέδιο Πυθία» και γίνεται αναφορά σε τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις που στελέχη της ρωσικής Μυστικής Υπηρεσίας (διάδοχος της ΚGΒ) φαίνεται να είχαν εντοπίσει παρακολουθήσεις, το 2008, της πρωθυπουργικής πομπής στο Ολυμπιακό Στάδιο, στην Αττική Οδό, στην οδό Φανερωμένης στον Χολαργό, κοντά στο κτίριο της ΕΡΤ και αλλού.
Επιπλέον οι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες φέρεται, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο έγγραφο-πληροφοριακό δελτίο, «να ακινητοποίησαν το βαν των υπόπτων οι οποίοι διέφυγαν με μηχανές Enduro. Μέσα σε αυτό βρέθηκαν χάρτες της Αθήνας στους οποίους είχαν “σημαδευτεί” περιοχές, εκρηκτική ύλη C-4, όπλα Τοκάρεφ και Καλάσνικοφ, υλικά καμουφλάζ, υλικά μακιγιάζ, τηλεχειριστήριο, καθώς και ξηρά τροφή και σοκολάτες».
Ο λόγος της συγκεκριμένης παρακολούθησης και του «εγκληματικού σχεδίου» φέρεται να ήταν η στάση του τότε πρωθυπουργού σε θέματα ενεργειακής πολιτικής, στις καλές σχέσεις που είχαν αναπτυχθεί με τη Ρωσία κ.λπ.
Στο έγγραφο της ΕΥΠ του Φεβρουαρίου του 2009 συμπληρωνόταν σχετικά με την προέλευση του «Σχεδίου Πυθία» ότι «το πληροφοριακό αυτό δελτίο στην Υπηρεσία βασίστηκε σε συνεργάτη/πληροφοριοδότη, στον οποίο είχε δοθεί η κωδική ονομασία “Θ.Σ.13”, με φερόμενη αρχική πηγή αξιωματούχο της ρωσικής Υπηρεσίας FSB».
Τι έγινε το 2009
Ο ρόλος του εν λόγω πληροφοριοδότη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε σταματήσει στις περιγραφές για τα συμβάντα του 2008. Υπήρχε και συνέχεια μετά το έγγραφο, του Μαρτίου του 2009, που παρουσίασε ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτης.
Ο Θεόδωρος Σ. είχε αναφερθεί και στη βομβιστική επίθεση, στις 19 Μαρτίου 2009 (αυτή στην οποία αναφέρεται και ο Κοραντής) της οργάνωσης «Λαϊκή Θέληση» με στόχο την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στην οδό Κόνιαρη κοντά στο κτίριο της ΓΑΔΑ. Ο πληροφοριοδότης είχε αναφέρει τότε ότι στόχος δεν ήταν η ΚΕΔ λόγω της υπόθεσης Βατοπεδίου αλλά η αυτοκινητοπομπή του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, που περνούσε μερικές φορές από αυτό το σημείο.
Ακόμη, ο ίδιος πληροφοριοδότης φέρεται να είχε αναφερθεί στην ΕΥΠ για την επίθεση που πραγματοποίησε στις 12 Μαΐου 2009 ο «Επαναστατικός Αγώνας» σε υποκατάστημα της Eurobank στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Επίσης εμφανιζόταν να έχει δώσει πληροφορίες για θερμό επεισόδιο στη Ρω –τον Ιούλιο του 2009–, το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά και για τη γιάφκα της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» που εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Χαλάνδρι και το οποίο θεωρήθηκε εξαιρετικά σημαντικό εύρημα. Δεν είχε προσδιορισθεί όμως αν ο «Θ.Σ.13» είχε κάποια ουσιαστική, πρωτόλεια πληροφόρηση
60χρονος χρηματιστής
Ο «Θ.Σ.13», όπως προέκυψε αργότερα,είναι ο 60χρονος χρηματιστής Θεόδωρος Σ. από τη Θεσσαλονίκη, που φέρεται να είχε δραστηριότητα στη Ρωσία και να επικαλείτο γνωριμία με πρώην αξιωματούχους της FSB.
Τον συγκεκριμένο «πληροφοριοδότη» είχε εμφανίσει στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ένας έμπειρος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που είχε αποσπασθεί τότε στο κλιμάκιο των Μυστικών Υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη. Αυτός ήταν ο «χειριστής» του «Θ.Σ.13».Αργότερα, και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, το συγκεκριμένο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ είχε σημαντική θέση στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ τώρα έχει βασικό ρόλο κυρίως στη διαχείριση του Μεταναστευτικού σε κρίσιμη περιοχή της χώρας, όπως παραδέχθηκε και ο κ. Ρουμπάτης.
Στο «σχέδιο Πυθία» αναφέρονταν και έγγραφα του WikiLeaks τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα. Επισημαίνονταν σε αυτά ότι η προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία προκάλεσε ενέργειες από τις ΗΠΑ ώστε να ανατραπούν οι εν λόγω συμφωνίες για τους ρωσικούς αγωγούς.
Ο William Basil της CIA
Με το «Σχέδιο Πυθία» ασχολήθηκε προ τετραετίας και ο εισαγγελέας Δημήτρης Φούκας που διερεύνησε στον ίδιο φάκελο και την εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση των υποκλοπών από τη CIA την περίοδο 2004-2005.
Το «βούλευμα Φούκα», θέτοντας στο αρχείο το σκέλος της δικογραφίας που αφορούσε «σχέδιο δολοφονίαςαπό άγνωστους δράστες»,«φωτογραφίζει» πως πίσω από τα όσα συνέβησαν στον Κώστα Καραμανλή είναι η CIA.
Το «Σχέδιο Πυθία», αναφέρει το βούλευμα, μπήκε σε εφαρμογή ως προσπάθειας άσκησης πίεσης και εξαναγκασμού της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Για τις παρακολουθήσεις το βούλευμα παραπέμπει σε δίκη ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, με βαρύτατες κατηγορίες κατασκοπίας και παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, τον Ελληνοαμερικανό πράκτορα της CIA William Basil (πρόκειται για τον Βασίλειο Βασιλειάδη, συνταξιούχο τώρα, που ζει στη Βαλτιμόρη), ο οποίος οργάνωσε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Επίσης, κατηγορείται ότι υπέκλεπτε έγγραφα μείζονος εθνικής ασφάλειας και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο