Άρον-άρον συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης επιδιώκει η κυβέρνηση, υπό τον φόβο μεγαλύτερης καθίζησης της ανάπτυξης κατά τη φετινή χρονιά λόγω...
καθυστέρησης στις μεταρρυθμίσεις και με φόντο τη διαδικασία για τη συμφωνία ρύθμισης του χρέους.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες, στις 24 Μαΐου θα είναι έτοιμο το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ενώ εκτιμάται ότι ο φετινός στόχος για την ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2% (αρχικός στόχος του Προϋπολογισμού 2,7%). Από κει και πέρα, προβλέπεται πλέον ξεκάθαρα η εφαρμογή του μέτρου μείωσης των συντάξεων από την 1/1/2019, λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, ωστόσο, τα σημειώματα της «λυπητερής» προς τους συνταξιούχους ίσως αποσταλούν τον Οκτώβριο! Στο θέμα της μείωσης του αφορολόγητου ορίου φαίνεται ότι οι «θεσμοί» συμφωνούν στη μετάθεση του μέτρου από την 1/1/2020, με δεδομένο το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα.
Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε και πήρε μικρή παράταση για τον καθορισμό του μηχανισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα. Στόχος είναι να καθοριστούν οι νέες τιμές και μέσω της αναπροσαρμογής των συντελεστών, ενώ ο στόχος για τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ παραμένει στα 3,2 δισ., με προσδοκώμενα έσοδα 2,65 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρά ζητήματα έχουν προκύψει στο θέμα της διαδικασίας επιλογής αξιωματούχων στον δημόσιο τομέα αλλά και της αξιολόγησης των υπαλλήλων. Οι ελεγκτές των «θεσμών» διαπίστωσαν καθυστερήσεις και… κουτοπονηριές από την ελληνική πλευρά και ζήτησαν να είναι έτοιμα όλα μέσα στις προσεχείς 40 ημέρες και το αργότερο έως τις 12 Ιουλίου. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι εντός του καλοκαιριού θα έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς τους ιδιώτες (το ποσό ανέρχεται στα 3,3 δισ.), ενώ οι «θεσμοί» ζήτησαν να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την επένδυση στο Ελληνικό.
Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων εκτιμάται ότι το χρονοδιάγραμμα κινείται με σχετική… κανονικότητα και οι «θεσμοί» ζήτησαν, μετά την επιτυχημένη συμφωνία του ΔΕΣΦΑ, να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πώληση ποσοστού που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στα ΕΛΠΕ και στη ΔΕΠΑ, αλλά και να κλείσει το θέμα της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Όμως, το κυρίαρχο θέμα είναι το deal των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, για τις οποίες υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα έχουν πωληθεί έως τον Οκτώβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάθεση της αποστολής των ενημερωτικών σημειωμάτων για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις σε συνδυασμό με την πώληση λιγνιτικών μονάδων τον Οκτώβριο ίσως να δείχνουν και τον χρόνο όπου θα λάβουν χώρα πολιτικές εξελίξεις…
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο