Με διαδοχικές συνεντεύξεις του σε διάφορα ΜΜΕ ο Γαβρόγλου επαναλαμβάνει ότι το 2020 οι υποψήφιοι θα εισάγονται στα τμήματα και τις σχολές των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου τους από το Λύκειο και ότι το ισχύον σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων θα μπει στο...
χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Ωστόσο οι δεσμεύσεις του υπουργού Παιδείας συνοδεύονται με μια σειρά αστερίσκους, οι οποίοι κάνουν την αντιπολίτευση και τους εκπαιδευτικούς φορείς επιφυλακτικούς ως προς το ζήτημα της υλοποίησής τους.
Οι επιφυλάξεις αυτές εντοπίζονται κυρίως σε δύο ζητήματα: στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Λυκείου, αλλά τον κλειστό αριθμό εισακτέων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας.
Μάλιστα ο ίδιος ο Γαβρόγλου έχει παραδεχθεί ότι το δεύτερο ζήτημα παραμένει ανοιχτό και θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος μέχρις ότου ξεκαθαριστεί το τοπίο.
Κατάργηση, αλλά όχι για όλους
Συγκεκριμένα ο Γαβρόγλου σημείωσε ότι, ενώ ο στόχος είναι το 2020 οι υποψήφιοι να εισάγονται στις σχολές προτίμησής τους μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου του Λυκείου, εν τούτοις για κάποιες σχολές (τις αποκαλούμενες και «σχολές - φιλέτα», δηλαδή τις σχολές υψηλής ζήτησης, όπως οι Ιατρικές, οι Νομικές, οι Πολυτεχνικές κ.λπ.) το καθεστώς των πανελλαδικών θα διατηρηθεί για την εισαγωγή των υποψηφίων σε αυτές, ενώ ο υπουργός Παιδείας δεν διευκρίνισε για πόσο διάστημα θα διατηρηθεί αυτή η «μεταβατικότητα».
Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας σε ημερίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «στις σχολές με μεγάλη ζήτηση δεν είναι ώριμο να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αλλαγή και στα υπόλοιπα θα υπάρχει ένας τεράστιος χώρος για να μπορέσει αυτό το σύστημα να εξανθρωπιστεί».
Σε δεύτερο επίπεδο εκκρεμείς παραμένουν και οι απαραίτητες αλλαγές στο Λύκειο, ώστε να εφαρμοστεί το νέο σύστημα. Με βάση τις περιγραφές του Γαβρόγλου στο νέο σύστημα το γενικό πρόγραμμα εγκυκλίου γνώσης για τους μαθητές θα ολοκληρώνεται στη Β’ Λυκείου και η Γ’ τάξη θα παίζει τον ρόλο προπαρασκευαστικού έτους για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ανώτατα ιδρύματα.
Ο υπουργός Παιδείας έχει δεσμευτεί, πάντως, ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το σύνολο των αλλαγών θα κωδικοποιηθεί – μάλλον σε σχέδιο νόμου – και θα δημοσιοποιηθεί.
«Λόγια του αέρα»
Οι ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας, αλλά και οι αστερίσκοι που προαναφέρθηκαν, έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, με την τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως να κατηγορεί τον Γαβρόγλου για «λόγια του αέρα» λέγοντας:
«Εδώ και έναν χρόνο, με αμέτρητες και αντικρουόμενες δηλώσεις περί κατάργησης ή μη κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση έχουν επανειλημμένως αναστατώσει εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Λόγια του αέρα, ακόμη μια φορά, καθώς τόσον καιρό δεν έχουμε δει σχετικό νομοσχέδιο ούτε στη δημόσια διαβούλευση ούτε στη Βουλή».
Προσθέτει δε ότι ο υπουργός «επιδεικνύει πρωτοφανή ανευθυνότητα και έλλειψη σεβασμού προς σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία» λίγο πριν από τη διεξαγωγή των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.
Από την άλλη πλευρά, έμπειροι φροντιστές με τους οποίους επικοινώνησε το «Π», αφού επισήμαναν κι αυτοί την απουσία ενός νομοσχεδίου στο οποίο θα αναλύονται οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος, υπενθύμισαν ότι αντίστοιχα σχέδια σχετικά με την εισαγωγή των υποψηφίων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσω της βαθμολογίας ενός «εθνικού απολυτηρίου» είχαν εξεταστεί και από άλλες κυβερνήσεις, χωρίς τελικά να καταργηθούν οι εξετάσεις με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Κανονικά φέτος οι εξετάσεις
Για την ώρα οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες αρχίζουν για τα Γενικά Λύκεια την Παρασκευή 8 Ιουνίου με την εξέταση στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Γενικής Παιδείας, ενώ μια μέρα νωρίτερα θα αρχίσουν οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 8.30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8.00 π.μ. και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.
Σημειώνεται ότι φέτος οι παρεχόμενες θέσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα στα πανεπιστήμια – εκτός του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής –, ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 46.663, ενώ πέρυσι ήταν 43.758, ήτοι υπάρχει αύξηση του αριθμού των εισακτέων κατά 2.905 θέσεις. Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 4.633 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά ήταν 4.557 άτομα.
Τέλος, στα ΤΕΙ (εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) ο συνολικός αριθμός είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 22.411 άτομα. Οι θέσεις, δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 985.