Η ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων 38χρονη Νασίμ Αγκντάμ, οι γονείς της οποίας... ήταν από το Ιράν, αναγνωρίστηκε τελικά ως η δράστης πίσω από την επίθεση στα κεντρικά γραφεία του YouTube το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα Καλιφόρνια).
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η Αγκντάμ υποστήριζε ότι το YouTube λογόκρινε τα βίντεό της και γι’ αυτό, μάλιστα, είχε ανεβάσει και ένα βίντεο κατηγορώντας τους διαχειριστές της πλατφόρμας ότι επεξεργάστηκαν τα βίντεό της με αποτέλεσμα να μην έχουν views.
«Δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στο YouTube» ακούγεται να λέει η Αγκντάμ. Σε αναρτήσεις της σε δική της ιστοσελίδα, είχε χρησιμοποιήσει και το απόφθεγμα του Αδόλφου Χίτλερ: «Φτιάξε ένα ψέμα μεγάλο, φτιάξτο απλό, συνέχισε να το λες και τελικά όλοι θα το πιστέψουν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγκντάμ πυροβόλησε περισσότερες από 20 φορές πριν να βάλει τέλος στη ζωή της, αφού τραυμάτισε τρία άτομα. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν μια 32χρονη που τραυματίστηκε σοβαρά .
Σημειώνεται ότι στις 20 Φεβρουαρίου το YouTube ενεργοποίησε μια νέα πολιτική διαφήμισης που αφαιρούσε έσοδα σε κανάλια με λιγότερους από 1.000 συνδρομητές και 4.000 ώρες θέασης.
Ο πατέρας της 38χρονης δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει τις αρχές ότι η κόρη του «μισούσε» την εταιρεία και ότι μπορεί να κατευθυνόταν εκεί. Σύμφωνα με όσα τους είπε το πρωί της Μ. Τρίτης, είχε βρει την κόρη του να κοιμάται σε ένα αυτοκίνητο αφού προηγούμενως την αναζητούσε για ένα 24ωρο και φαινόταν εξοργισμένη λέγοντας του ότι «το YouTube τα σταμάτησε όλα».
Το χρονικό
Χαοτική κατάσταση επικράτησε για ώρα την Τρίτη στα κεντρικά γραφεία του ιστοτόπου YouTube στην Καλιφόρνια, όπου μια γυναίκα άνοιξε πυρ, προκαλώντας την πανικόβλητη έξοδο των εργαζόμενων και τη μαζική κινητοποίηση της αστυνομίας, πριν η ύποπτη βρεθεί νεκρή, με την αστυνομία να διευκρινίζει πως πιθανότατα αυτοκτόνησε.
«Έχουμε τέσσερα θύματα. Διακομίστηκαν όλα σε νοσοκομείο, με τραύματα που προκλήθηκαν από ένα πυροβόλο όπλο. Έχουμε ένα άτομο που απεβίωσε από τραύματα που προκάλεσε το ίδιο στον εαυτό του. Και, αυτή τη στιγμή, θεωρούμε πως πρόκειται για το άτομο που άνοιξε πυρ», είπε ο Εντ Μπαρμπερίνι, ο επικεφαλής της αστυνομίας στην πόλη Σαν Μπρούνο, όπου εκτυλίχθηκαν τα τραγικά γεγονότα.
Σύμφωνα με μαρτυρία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυοCNN, η γυναίκα εισέβαλε την ώρα του μεσημεριανού γεύματος κι άρχισε να πυροβολεί. Φαινόταν να έχει στόχο «έναν άνθρωπο συγκεκριμένα».
Ελάχιστες από τις επιθέσεις με τη χρήση όπλων στις ΗΠΑ διαπράττονται από γυναίκες.
Η αστυνομία άρχισε να ενημερώνεται για τις πρώτες κλήσεις στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 911 στις 12:46 τοπική ώρα (22:46 ώρα Ελλάδας).
Υπάλληλοι του YouTube αφηγήθηκαν ότι επικράτησε πανικός, καθώς σχεδόν οι πάντες άρχισαν να τρέχουν προς τις εξόδους των κεντρικών γραφείων της εταιρείας, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Ένας υπάλληλος είπε ότι είδε αίματα στο δάπεδο.
Τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα που εικονίζουν υπαλλήλους του YouTube καθώς βγαίνουν από το κτίριο με τα χέρια υψωμένα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε μέσω Twitter ότι ενημερώθηκε για το συμβάν.
Το ζήτημα της οπλοκατοχής συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, ειδικά μετά τη σφαγή που διαπράχθηκε σε λύκειο της πόλης Πάρκλαντ, στη Φλόριντα, τη 14η Φεβρουαρίου, όταν 17 μαθητές και εκπαιδευτικοί σκοτώθηκαν από τα πυρά ενός εφήβου. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πήραν μέρος την 24η Μαρτίου στην «Πορεία για τις ζωές μας» στη χώρα, για να απαιτήσουν αυστηρότερο έλεγχο των όπλων. Οι διαδηλώσεις που έχουν γίνει μετά το μακελειό του Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ για το ζήτημα χαρακτηρίστηκαν οι μεγαλύτερες των τελευταίων δύο δεκαετιών.