Ένα απομακρυσμένο χωριό το οποίο δεν έχει ρεύμα, δεν έχει νερό και οι κάτοικοί του είναι λιγότεροι από 200, παράγει 100 κιλά κοκαΐνης...
το μήνα!
Το χωριό λειτουργεί ως παράνομος τόπος καλλιέργειας και παραγωγής κοκαΐνης, καθώς εκεί τα φύλλα του φυτού μετατρέπονται στο επικίνδυνο ναρκωτικό.
Για την παραγωγή είναι απαραίτητη μία μακρά διαδικασία, καθώς και μεγάλες ποσότητες τοξικών χημικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι χρειάζεται μία ολόκληρη μέρα και πολλά χημικά για να γίνουν τα φύλλα καθαρή κοκαΐνη, η οποία τελικά πωλείται για 30.000 δολάρια το κιλό στην Νέα Υόρκη.
Στο ίδιο το χωριό όμως, η κοκαΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μάρκες σε παιχνίδια τζόγου, αλλά και ως μέσο συναλλαγής.
Οι ίδιοι οι χωρικοί έχουν πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας του θέματος που διαχειρίζονται.
«Ξέρω ότι μπορεί κάποια κυβερνητική μονάδα μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή, να καταστρέψει τις υποδομές μου και να με πάει στη φυλακή. Ξέρω ότι είναι παράνομο. Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από αυτό», δήλωσε ένας παραγωγός κοκαΐνης στο Reuters.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας μάχεται, εδώ και χρόνια, κατά των καρτέλ και οι έλεγχοι και έφοδοι είναι καθημερινοί. Τον περασμένο Οκτώβριο, μάλιστα, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από είκοσι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε καλλιέργεια κόκας.
Οι Αρχές θεωρούν ότι για να αντιμετωπιστεί δραστικά το χρόνιο πρόβλημα των ναρκωτικών, πρέπει να ξεκινήσουν από τη ρίζα, δηλαδή τις καλλιέργειες.
Σύμφωνα, πάντως, με τον επικεφαλής Ερευνών για τα Ναρκωτικά και την Ασφάλεια του πανεπιστημίου των Άνδεων, «οι περισσότερες περιοχές στην οποία καλλιεργείται η κοκαΐνη είναι συνήθως χωρίς ρεύμα και εκτός οδικής αρτηρίας.
Με άλλα λόγια, οι περιοχές δεν έχουν δυνατότητα παραγωγής και η πρόσβαση των αγορών σε αυτές είναι δύσκολη, όμως οι εγκληματικές οργανώσεις πηγαίνουν εκεί την περίοδο του θερίσματος και συλλέγουν τις απαραίτητες για αυτούς ποσότητες».
Μέρος, πάντως, της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και της αντάρτικης οργάνωσης FARC είναι πρόγραμμα εναλλακτικής αντικατάστασης των παράνομων καλλιεργειών.
Τον περασμένο Ιούλιο πάνω από 75.000 νοικοκυριά έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί για το πρόγραμμα, καθώς είναι η ίδια που έρχεται σε άμεση επαφή με τους αγρότες. «Πιστεύουμε ότι η διαδικασία θα εξαλείψει την κόκα, παρατηρούμε τα αποτελέσματα υπομονετικά, ενώ παράλληλα συμμετέχουμε στην ανοικοδόμηση των περιοχών αυτών», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης.