Σε καψώνι διαρκείας από την πλευρά της Τουρκίας εξελίσσεται η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη μετά...
την απόρριψη, χθες, του αιτήματος που διατυπώθηκε διά των συνηγόρων τους να αρθεί το μέτρο της προσωρινής τους κράτησης.
Από νωρίς χθες το πρωί εκτυλίχθηκε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα γύρω από την τύχη του ανθυπολοχαγού και του λοχία ΕΠΟΠ που έχασαν την περασμένη Πέμπτη τον προσανατολισμό τους και βρέθηκαν πρωταγωνιστές σε διπλωματικό και στρατιωτικό θρίλερ.
Νωρίς το μεσημέρι χθες έγινε γνωστό ότι ο εισαγγελέας της Αδριανούπολης απέρριψε το αίτημα που είχε υποβληθεί λίγες ώρες νωρίτερα για την αποφυλάκιση των δυο στρατιωτικών. Λίγο αργότερα τα όσα μετέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης για το περιεχόμενο των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ προκάλεσαν αναταραχή, αφού ανέφεραν ότι οι Ελληνες στρατιωτικοί 'ερευνώνταν' και για στρατιωτική κατασκοπεία. Ο Μποζντάγ πάντως είχε ξεκαθαρίσει ουσιαστικά δύο πράγματα: Το πρώτο ότι η κατηγορία σε βάρος των δύο στρατιωτικών αφορά αποκλειστικά την παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και το δεύτερο ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να θέσει ζήτημα ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών με τους οκτώ εκζητούμενους από την Τουρκία στρατιωτικούς που έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα.
Το γεγονός ότι το χειρότερο σενάριο για την τύχη των τριών -να ασκηθεί σε βάρος τους δίωξη για κατασκοπεία- απομακρύνθηκε δεν ξεκαθάρισε το τοπίο για το χρόνο επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα. Εως αργά χθες το βράδυ δεν είχε προσδιορισθεί η δίκη τους, συνεπώς δεν υπήρχε 'ορίζοντας' για τη λήξη της περιπέτειάς τους. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τουρκική νομοθεσία η δίκη πρέπει να γίνει το αργότερο εντός τριών μηνών. Ομως, σύμφωνα με εκτιμήσεις η απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης μπορεί να υποδηλώνει ότι η δίκη θα γίνει άμεσα.
Στην Ορεστιάδα βρέθηκε χθες και ο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλ.Στεφανής ο οποίος συναντήθηκε και με τους γονείς των δύο κρατούμενων στην Τουρκία στρατιωτικών, οι οποίοι πήγαν στην Αδριανούπολη και συναντήθηκαν με τα παιδιά τους. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο στρατιωτικοί είναι καλά στην υγεία τους κρατούνται σε πολύ καλές συνθήκες, ενώ το προξενείο έχει φροντίσει να έχουν όσα χρειάζονται.
Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κάλεσε την Τουρκία να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα, καλώντας την ταυτόχρονα να εφαρμόσει, ως οφείλει, τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο, ενώ σήμερα ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος αναμένεται να ενημερώσει στις Βρυξέλλες τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους για την όλη υπόθεση.
Η σύλληψη των δυο στρατιωτικών θα μπορούσε να κλιμακώσει την κρίση Τουρκίας-Ελλάδας
Η γερμανική Handelsblatt υποστηρίζει ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών θα μπορούσε να γίνει αιτία κλιμάκωσης «της κρίσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».
Όπως υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα «μια φαινομενικά υπόθεση ρουτίνας στα τουρκοελληνικά σύνορα θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις διπλωματικής καταστροφής». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν πρόκειται για το πρώτο συμβάν τέτοιου είδους στα σύνορα των δύο νατοϊκών εταίρων και συμπληρώνει - επικαλούμενο αναφορά στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ- ότι τέτοια περιστατικά λύνονταν μέχρι πρότινος πάντοτε με ειρηνικό τρόπο. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση ενδέχεται να προκληθεί επεισόδιο, πιθανολογεί η Handelsblatt και υποστηρίζει ότι «η σύλληψη των δύο στρατιωτικών επιτρέπει την εκτίμηση ότι η Τουρκία υποθέτει πως υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και ότι οι δυο τους ενδέχεται να κρατούνται για εντελώς διαφορετικό σκοπό: ως ενέχυρο ώστε να αποσπάσει (η Άγκυρα) παραχωρήσεις από την Αθήνα σε άλλα θέματα».
Η Handelsblatt παρατηρεί ότι «πράγματι δεν επικρατεί κατάσταση πολέμου ανάμεσα στους δύο συμμαχικούς εταίρους με την ιστορική αντιπαλότητα, όμως εδώ και κάποιο διάστημα υπάρχουν αυξανόμενες εντάσεις. «Τώρα η αντιπαράθεση για τα Ίμια αναζωπυρώνεται», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα αναφερόμενη στο συμβάν του Φεβρουαρίου, κατά το οποίο τουρκική ακταιωρός εμβόλισε ελληνικό σκάφος του λιμενικού. Οι αρθρογράφοι κάνουν ακόμη λόγο για επίδειξη δύναμης της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κύπρου με αφορμή την παρεμπόδιση του ιταλικού πλοίου-γεωτρύπανου που επρόκειτο να προβεί σε έρευνα υδρογονανθράκων.
Η Handelsblatt εκτιμά ότι με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016 «η Τουρκία ακολουθεί επί του παρόντος μια εξωτερική πολιτική που ορισμένοι θα χαρακτήριζαν πολιτική με αυτοπεποίθηση ενώ άλλοι θα την έλεγαν επιθετική». Αυτό εξηγεί γιατί «έχει σημάνει συναγερμός» για την περίπτωση των Ελλήνων στρατιωτικών, αναφέρει η εφημερίδα.
Μια άλλη εκδοχή της υπόθεσης σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο μεταφέρει η Rheinische Postμέσα από την αρθρογραφία της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah.
Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα πίσω από το συμβάν δεν κρύβεται πιθανώς η κατασκοπεία, αλλά η εντατική δραστηριότητα των ελλήνων συνοριοφυλάκων να σταματούν παράτυπους μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία ή ακόμη και να τους απωθούν πίσω (push back), τακτική παράνομη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.
«Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch και η Pro Asyl εδώ και καιρό δημοσιεύουν περιστατικά παράνομων, εν μέρει και φονικών ενεργειών push back της ελληνική ακτοφυλακής» γράφει η τουρκική εφημερίδα. «Το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν γράψει για πολλές περιπτώσεις τέτοιων απωθήσεων από Έλληνες στρατιωτικούς στα κοινά σύνορα. Η Άγκυρα είναι πολύ εξοργισμένη για όλα αυτά».
Η γερμανική εφημερίδα αναδημοσιεύει πληροφορία της Sabah για ένα συμβάν την τελευταία εβδομάδα με 29 πρόσφυγες, κυρίως αραβικής καταγωγής, που σώθηκαν μέσα σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών από τουρκικές μονάδες ασφαλείας σε νησίδα του Έβρου.
Οι πρόσφυγες διηγήθηκαν στον αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας ότι μετά την παράνομη διέλευση των συνόρων συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία και στη συνέχεια μασκοφορεμένοι άνδρες τους ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω και κολυμπώντας κατέληξαν σε νησίδα του Έβρου.
Ένας εκ των προσφύγων, ο Λίβυος Μουσταφά Μπελκαζέμ ανέφερε ότι οι Έλληνες τους χτύπησαν, τους πήραν τα κινητά και τους άφησαν νηστικούς, οι άλλοι τρεις δεν κατάφεραν να φτάσουν στη νησίδα και «εξαφανίστηκαν».
Σύμφωνα με τη Sabah πέρυσι η Ελλάδα απώθησε παράνομα πίσω στην Τουρκία γύρω στους 4.000 παράτυπους πρόσφυγες. «Αυτή η τακτική παραβιάζει την προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να στέλνει νόμιμα πρόσφυγες στην Τουρκία και σε αντάλλαγμα η ΕΕ να δέχεται ορισμένο αριθμό Σύρων από την Τουρκία».