Latest News

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Αποκάλυψη: 7 «βόμβες» απειλούν την… επόμενη κυβέρνηση

Την «πυρηνική βόμβα» των πλειστηριασμών και άλλες έξι «ωρολογιακές βόμβες» θα παραλάβει από τη σημερινή κυβέρνηση η επόμενη, καθώς σε αυτή θα πέσει ο…
κλήρος της εφαρμογής όσων έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές!
Η τετραετία της σκληρής επιτροπείας από το 2019 έως το 2021 θα συνοδευτεί από την εφαρμογή της τελευταίας δέσμης επώδυνων μέτρων που θα αλλάξουν τη ζωή των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των οφειλετών και των δανειοληπτών.
Η σημερινή κυβέρνηση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους-δανειστές, πρέπει έως το τέλος Μαΐου να ολοκληρώσει τη διαδικασία της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του 3ου μνημονίου με την υπογραφή των τελευταίων μέτρων, αρκετά από τα οποία, και μάλιστα τα πιο «βαριά» από πλευράς κοινωνικής άποψης, θα εφαρμοστούν από την επόμενη κυβέρνηση. Πάντως, ακριβώς επειδή το «πακέτο» είναι ιδιαίτερα βαρύ, δεν αποκλείεται να μην κλείσει καν η 4η αξιολόγηση…
Ο Μάιος είναι ο πιο σημαντικός μήνας, ο οποίος θα ανοίξει και τον δρόμο για τις προσεχείς εκλογές, καθώς πρέπει να κλείσει το πρόγραμμα και μάλιστα με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της περιόδου 2019-2022, ώστε από τον Αύγουστο η Ελλάδα να βγει στις αγορές και παράλληλα να ρυθμιστεί το χρέος. Στο Μεσοπρόθεσμο θα περιγράφονται τα μέτρα για την πρώτη τετραετία επιτροπείας, που θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου. Αν φανεί ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ φέτος, τότε θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον «κόφτη», γεγονός που θα σηματοδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις…
«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό
Η εφαρμογή των εξαιρετικά επώδυνων μέτρων που δρομολογεί η σημερινή συγκυβέρνηση σχετίζεται με τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου να… σκάσουν οι «βόμβες» στην επόμενη κυβέρνηση, ώστε να καταγραφεί μια ραγδαία φθορά της στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές-δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στόχος του σημερινού κυβερνητικού σχηματισμού είναι να προκληθεί στη χώρα αναστάτωση και να μπλοκαριστεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, ώστε να πάμε συντομότερα σε νέες εθνικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Το επιτελείο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είτε με το θέμα της Novartis είτε με κάποια άλλα θέματα που θα έρθουν προσεχώς στο προσκήνιο, θα επιχειρήσει έναν τελευταίο κύκλο φθοράς τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του Κινήματος Αλλαγής, έτσι ώστε να αποτραπεί η αυτοδυναμία και χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου να πάμε σε εκλογές τον Φεβρουάριο του 2020. Κι αυτό γιατί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, που θα αλλάξει αμέσως τον εκλογικό νόμο, και πιθανή συμπλήρωση των 180 βουλευτών με το Κίνημα Αλλαγής για την Προεδρική εκλογή θα δημιουργήσουν «πονοκέφαλο» στους σημερινούς συγκυβερνήτες. Το ενδεχόμενο να είναι σχετικά βραχύβιος ο βίος της νέας κυβέρνησης προβληματίζει και τους εταίρους-δανειστές.
Τι… περιμένει τη νέα κυβέρνηση
Εφιαλτικό αναμένεται το τοπίο για τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα παραλάβει τη… σκυτάλη. Tα μέτωπα τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, και μάλιστα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, είναι τα εξής:
1. Πρωτογενές πλεόνασμα
Στην περίπτωση που η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πιεστεί από τους εταίρους-δανειστές για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ως αποτέλεσμα αδυναμίας επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% φέτος και έως το 2021, τότε το πιθανότερο είναι να ζητηθεί από την… επόμενη «να βγάλει το φίδι από την τρύπα».
2. Μείωση συντάξεων μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς
Το αργότερο έως το τέλος Μαΐου πρέπει να αποσταλούν σε 2.500.000 συνταξιούχους όλων των Ταμείων τα ειδοποιητήρια με τα νέα ποσά συντάξεων που θα λάβουν από το 2019, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, που καταργεί την «προσωπική διαφορά». Εκτιμάται ότι περίπου 1.700.000 συνταξιούχοι θα δουν φέτος, γύρω στις 20 Δεκεμβρίου (όταν θα πληρωθούν τη σύνταξη του Ιανουαρίου 2019), τα μειωμένα ποσά κατά 2%-18%! Κυρίως συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου αλλά και του ΙΚΑ, που έφυγαν νωρίτερα στη σύνταξη και έχουν σημαντική «προσωπική διαφορά», θα υποστούν μειώσεις κοντά στο 18%, κάτι που σημαίνει ότι, με σημερινές μηνιαίες αποδοχές 1.200 ευρώ, η σύνταξη θα μειωθεί στα 984 ευρώ!
3. Πλειστηριασμοί
Όπως αναφέρεται σε άλλη σελίδα, έχει ήδη ανακοινωθεί η δρομολόγηση 130.000 πλειστηριασμών από τις τράπεζες μόνο για την περίοδο 2019-2022, ενώ 10.000 θα γίνουν φέτος. Ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός των πλειστηριασμών αυτών θα γίνει από το δεύτερο εξάμηνο και μετά, κάτι που σημαίνει ότι η σημερινή συγκυβέρνηση δεν θέλει να εκτεθεί περαιτέρω πολιτικά, μετά και τα όσα συμβαίνουν τελευταία με τις… μάχες που δίνονται έξω από συμβολαιογραφεία. Εξάλλου, από την 1η Μαΐου θα μπουν στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι οφειλέτες με χρέη άνω των 500 ευρώ προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Με δεδομένο ότι τουλάχιστον 100.000 οφειλέτες βρίσκονται στο στόχαστρο, εκτιμάται ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τα 4 εκατομμύρια «κόκκινα» ΑΦΜ, δηλαδή κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες-ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν την οδυνηρή διαδικασία των πλειστηριασμών κατά την τριετία 2019-2021. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως… φυσιολογικό αν ληφθεί υπόψη ότι πάνω από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, είτε λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς είτε λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου.
4. Μείωση αφορολόγητου ορίου
Εάν τον Μάιο το «κουαρτέτο» δει ότι συντρέχουν λόγοι για έκτακτα μέτρα λόγω αποκλίσεων στο πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα έρθει και η επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, από τα 8.636 ευρώ σήμερα, στα 5.636 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνταξιούχος, όπως προαναφέρθηκε, με εναπομείνασα σύνταξη 986 ευρώ, θα χάσει και άλλα 55 ευρώ τον μήνα και το ποσό που θα του απομένει θα είναι 931 ευρώ! Δηλαδή, μέσω της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς» θα έχει χάσει 216 ευρώ και με τα επιπλέον 55 ευρώ, λόγω αυξημένης παρακράτησης, θα μετρήσει μηνιαίες απώλειες 271 ευρώ ή 3.252 ευρώ ετησίως, που θα του φανούν όλες το 2019! Επιπλέον, μισθωτός του ιδιωτικού τομέα με μηνιαίο μισθό 600 ευρώ (14 μηνιάτικα λόγω δώρων και επιδόματος αδείας) θα δει τον μισθό του να μειώνεται στα 550 ευρώ, λόγω αυξημένης παρακράτησης! Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι παρεμβάσεις σε συντάξεις και μισθούς θα ακουμπήσουν άμεσα τουλάχιστον 3.500.000 μισθωτούς και συνταξιούχους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε επίπεδο πολιτικού κόστους για μια κυβέρνηση, οδηγώντας ταυτόχρονα σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλετών που θα κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων. Σημειωτέον ότι η επίσπευση του χρόνου εφαρμογής του νέου αφορολόγητου ορίου αποτελεί προαπαιτούμενο από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και προβλέπεται ρητά στη σελ. 65 του Compliance Report, που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τους «θεσμούς».
5. ΕΚΑΣ
Έως το τέλος Ιουνίου, πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τις νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ του 2019, κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες συνταξιούχοι από την 1η Ιανουαρίου (δηλαδή τον προσεχή Δεκέμβριο) θα έχουν λαμβάνειν… μηδενικό ποσό, ενώ οι ελάχιστοι που θα… διασωθούν θα πάρουν ποσά που θα ανέρχονται έως 50 ευρώ.
6. Αποκρατικοποιήσεις
Η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει φέτος σε «βαριές» αποκρατικοποιήσεις κυρίως στον ενεργειακό τομέα, όπου υπάρχουν και οι περισσότερες αντιστάσεις από τα συνδικάτα. Συνεπώς, κάτι τέτοιο πολιτικά θα τη συνέφερε, ώστε να το κάνει η… επόμενη κυβέρνηση. Επιπλέον, πριν από μερικές ημέρες το Δημόσιο πήρε πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ ένα σημαντικό ποσοστό της ΕΥΔΑΠ, γεγονός που ερμηνεύεται ως προεκλογική κίνηση. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, θα ρίξει το «μπαλάκι» στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία λόγω εφαρμογής του μνημονίου πρέπει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο αντιδράσεων. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίες έχουν εξαιρεθεί για διάφορους λόγους από το τρέχον πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και στην ουσία περνάνε στον… επόμενο για «να βγάλει το φίδι από την τρύπα».
7. Δημόσιο – προσλήψεις
Ο αριθμός των φορέων του Δημοσίου αυξήθηκε σε 374 στο τέλος του 2017, από 227 στις αρχές του 2015, ενώ τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε 1.211, από 1.068. Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στο τέλος του 2017 ήταν 712.716, έναντι 686.824 το 2015. Αυτό σημαίνει ότι προσελήφθησαν πάνω από 27.000 υπάλληλοι επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι εκατοντάδες φορείς δεν έχουν στείλει στοιχεία! Επιπλέον, το τελευταίο τρίμηνο παρατηρούνται αθρόες προσλήψεις μέσω συμβάσεων σε διάφορους φορείς του Δημοσίου, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται να μονιμοποιήσει και περίπου 8.500 εργαζομένους στην καθαριότητα των δήμων, οι οποίοι σήμερα απασχολούνται με συμβάσεις. Έτσι, η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να προχωρήσει σε δραστική μείωση των φορέων του Δημοσίου, με την κατάργηση δεκάδων εξ αυτών, ενώ, όπως γίνεται αντιληπτό, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τις δαπάνες λόγω υπερπληθώρας υπαλλήλων!
του Λουκά Γεωργιάδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο