Latest News

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

ΠΡΟΣΟΧΗ: Tα πορνογραφικά sites κρύβουν κακόβουλο λογισμικό εξόρρυξης κρυπτονομισμάτων


Όλο και περισσότερες ιστοσελίδες που φιλοξενούν περιεχόμενο μόνο για ενήλικες κρύβουν μέσα τους μηχανές εξόρρυξης κρυπτονομισμάτων, οι οποίες... ενεργοποιούνται χωρίς την άδεια των χρηστών.  
 Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι φιλόδοξοι ανθρακωρύχοι κρυπτονομισμάτων στρέφονται σε ιστότοπους πορνογραφίας  για να εκμεταλλευτούν την υπολογιστική ισχύ των χρηστών όταν είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.
 Η ερευνητική εταιρεία 360NetLab, με έδρα το Πεκίνο, έχει αναλύσει τα πρότυπα επισκεψιμότητας στο διαδίκτυο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ιστότοποι που προσφέρουν περιεχόμενο για ενήλικες, ενώ είναι μικρές από την άποψη της διαδικτυακής κίνησης, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ιστότοπων που περιέχουν κώδικα εξόρυξης ιστού στις αρχικές τους σελίδες τους.   Αυτά τα προγράμματα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων συνήθως «κατεβαίνουν» χωρίς άδεια όταν κάνετε κλικ στον ιστότοπο και τρέχουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας την υπολογιστική ισχύ της CPU σας για να δημιουργήσουν νέα κρυπτονομίσματα (συνήθως το Monero). Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά την απόδοση του υπολογιστή σας ενώ βρίσκεστε στο διαδίκτυο.  
Σύμφωνα με το 360NetLab, 628 ιστοσελίδες από τα κορυφαία 300.000 της Alexa περιείχαν κωδικό κρυπτογράφησης στην αρχική τους σελίδα (η Alexa είναι μια υπηρεσία κυκλοφορίας και ανάλυσης ιστοσελίδων που κατατάσσει ιστότοπους από τους επισκέπτες, και δεν θα πρέπει να συγχέεται με την πανταχού παρούσα βοηθό φωνής).  
 Ενώ πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό από άποψη πραγματικής κυκλοφορίας, η έρευνα διαπίστωσε ότι ένα επιβλητικό 49% των σελίδων που περιέχουν λογισμικό εξόρρυξης ήταν τοποθεσίες που προσφέρουν περιεχόμενο ενηλίκων.  
 Τα πιο ενεργά από αυτά τα sites βγήκαν στην επιφάνεια μέσα από τα παράνομα mejortorrent, firefoxchina, scamadviser και thepiratebay.blue. Το πιο διαδεδομένο εργαλείο εξόρυξης κερμάτων είναι το Coinhive, το οποίο χρησιμοποιείται από το 57% των τοποθεσιών.  
 Όπως επισημαίνουν και οι International Business Times, αυτό που κάνουν αυτές οι εταιρείες  δεν είναι τεχνικά παράνομο στις περισσότερες χώρες. Ορισμένες τοποθεσίες υποστηρίζουν ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι ένας τρόπος χρηματοδότησης των ιστότοπων τους, όπως η φιλοξενία διαφημίσεων ή η αίτηση συνδρομής, αλλά οι περισσότεροι χρήστες υποστηρίζουν ότι αυτό θα έπρεπε να γίνεται προαιρετικά και μόνο με την άδεια του χρήστη.  
Οι 600 ιστοσελίδες είναι ένας πολύ μικρός αριθμός, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: το φαινόμενο, δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Να θυμάστε μόνο ότι ένα αξιοπρεπές λογισμικό προστασίας από ιούς μπορεί να προστατεύσει τον υπολογιστή σας εντοπίζοντας το λογισμικό εξόρυξης πριν από τη λήψη του. Όπως πάντα, βεβαιωθείτε ότι το λειτουργικό σας σύστημα και το λογισμικό ασφαλείας είναι ενημερωμένα, πριν κάνετε βόλτες σε σκοτεινά σοκάκια. lifo.gr