Latest News

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Σκάνδαλο Novartis: Τι καταγγέλλουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Σε περίοδο πρωτοφανούς, για τα πρόσφατα χρονικά, πόλωσης, μπαίνει το πολιτικό σκηνικό μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, εμπλέκοντας...
2 πρώην πρωθυπουργούς και 8 πρώην υπουργούς σε μίζες.
Πάνω από πενήντα εκατομμύρια ευρώ σε μίζες φέρεται ότι διακινήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρβων,προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης η Novartis.
Τα συνολικά 50 εκατ. ευρώ και πλέον φέρεται να δόθηκαν σε μετρητά και με βαλίτσες στους 10 συγκεκριμένους πολιτικούς στους οποίους σκόνταψε η έρευνα και άλλα 10 εκατ. ευρώ σε 20 μη πολιτικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες περιλαμβάνονται στον φάκελο που απέστειλαν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς στη Βουλή, τα 40 εκατ. εξ αυτών δόθηκαν πριν από το 2010 για την προμήθεια των εμβολίων κατά της γρίπης.
Οι εν λόγω μάρτυρες θεωρούνται αξιόπιστοι από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς έχουν προσκομίσει στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν γνώση και ότι ήταν κοντά στα επίδικα γεγονότα.
Εκτός από τις τρεις, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 17 με 18 καταθέσεις, βάσει των οποίων με τις μίζες εμπλέκονται 30 πρόσωπα, εκ των οποίων οι 10 είναι τα πολιτικά πρόσωπα, στα οποία περιλαμβάνονται εκτός των πολιτικών, πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην μέλη επιτροπών τιμών φαρμάκων και σύμβουλοι ή συνεργάτες υπουργών.
Λίγο μετά τις 3:00 το μεσημέρι της Τρίτης συγκλήθηκε εκτάκτως η Ολομέλεια προκειμένου να ανακοινωθεί επίσημα, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου, η διαβίβαση της δικογραφίας για την Novartis στη Βουλή.
Την ανακοίνωση της διαβίβασης έκανε από το βήμα της Ολομέλειας η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ προηγήθηκε Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το θέμα αυτό και επιστολή του Βαγγέλη Βενιζέλου στον Νίκο Βούτση. Ο κ. Βενιζέλος με την επιστολή του ζητά να δοθεί στην δημοσιότητα το διαβιβαστικό, όπως παρελήφθη από την Βουλή.
Σύμφωνα με την δικογραφία, στην υπόθεση εμπλέκονται δέκα πολιτικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους πρώην πρωθυπουργούς κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς κ.κ. Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη.
Μέχρι στιγμής ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνο σε βάρος ενός μη πολιτικού προσώπου, πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της φαρμακοβιομηχανίας, για δωροδοκία, ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.
Σύμφωνα με την διαδικασία, η ογκώδης δικογραφία εκτίθεται σε αίθουσα της Βουλής η οποία  είναι διαθέσιμη μόνο για τους βουλευτές, χωρίς όμως να επιτρέπεται να λάβουν αντίγραφο.