Latest News

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Σκάνδαλο Novartis: Μίζες 50 εκατ. ευρώ με 30 εμπλεκόμενους - Τα ονόματα, η δικογραφία και οι αντιδράσεις


Περίπου 50 εκατ. ευρώ παράνομων αμοιβών φαίνεται να περιλαμβάνει η δικογραφία που εστάλη στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με...
εισαγγελικές πηγές.
Όπως αναφέρουν η δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιλαμβάνει 20 καταθέσεις μεταξύ των οποίων και τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες συνολικά αναφέρονται σε ποσά δωροδοκίας που διακινήθηκαν το διάστημα από το 2006 έως τις αρχές του 2015, τα οποία φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ. Από αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν πριν το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα μόνο για υπόθεση εμβολίων.
Πληροφορίες από την εισαγγελία αναφέρουν ότι συνολικά στην υπόθεση "δωροδοκία" εμπλέκονται 30 πρόσωπα, κρατικοί αξιωματούχοι όπως πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην σύμβουλοι, και συνεργάτες υπουργών, πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών και πρώην μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων. Η έρευνα των εισαγγελέων συνεχίζεται σε ότι αφορά την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται πολύ περισσότερα πρόσωπα όπως γιατροί, μεσάζοντες, παρένθετα πρόσωπα κ.α.
Κατά τις εκτιμήσεις της έρευνας η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών από το 2000 και μετά, υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ, ενώ η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.
Συνολικά, από την αγορά φαρμάκων φέρεται να αγγίζει το ιλλιγγιώδες ποσό των 23 δισ από το 2000 έως 2015.
Συνολικά έχουν καταθέσει περίπου 20 μάρτυρες. Περιγράφουν τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί προνομιακή τιμολόγηση, έγκριση ακόμα και καθυστέρηση έγκρισης φαρμάκων άλλων εταιριών. Πρώτα στη λίστα ήταν τα φάρμακα για περιπτώσεις καρκίνου.
Το μεγαλύτερο πάρτι γινόταν πριν την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Είναι χαρακτηριστικό οτι ενώ το 2000 η Ελλάδα δαπανούσε 0,1 έως 0,2 πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε για τα φάρμακα μέχρι το 2009-2010 το ποσοστό είχε διπλασιαστεί.
Η έρευνα συνεχίζεται και για άλλα πρόσωπα ανάμεσα τους και οι γιατροί. Αναμένονται τα αποτελέσματα από τράπεζες μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων.
Η δικογραφία θα φυλάσσεται στην αίθουσα 131 στον πρώτο όροφο της Βουλής. Η δικογραφία, στην οποία αναφέρονται τα ονόματα δυο πρώην πρωθυπουργών και 8 πρώην υπουργών θα μπορεί να είναι προσβάσιμη μόνο για βουλευτές και μόνο στον συγκεκριμένο χώρο.
Η απόφαση ελήφθη κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου που είχε εκτάκτως συγκληθεί νωρίτερα, βασιζόμενη σε σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η δικογραφία είχε σταλεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο υπουργείο Δικαιοσύνης βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου με τη σειρά του να τη διαβιβάσει στη Βουλή και να διερευνηθούν τυχόν αδικήματα που αφορούν παθητική δωροδοκία, παθητική δωροληψία και απιστία σχετικά με την υπηρεσία.
Τι περιλαμβάνει η δικογραφία
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος περιέχει καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων οι οποίοι, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν δώσει οι ίδιοι χρήματα στους 10 που πολιτικούς που φέρονται να εμπλέκονται αλλά ένα στέλεχος της Novartis.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μάρτυρες αναφέρουν ότι χρήματα έχουν πάρει όλα τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, από 200.000 έως 1 εκατομμύριο, είτε απευθείας από την Novartis, είτε μέσω άλλων εταιριών. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται και δημοσιογράφοι.
Οι καταθέσεις ξεκίνησαν στις 8 Νοεμβρίου του 2017 και κορυφώθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου του 2018. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αναφορές για βαλίτσες και χαρτοφύλακες με χρήματα.
Κατά πληροφορίες οι μάρτυρες αναφέρουν ότι από τις βασικές επιδιώξεις ήταν η υπερ-κοστολόγηση των φαρμάκων και η υπερ-συνταγογράφηση. Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα και προκειμένου η εταιρία να πετύχει τους σκοπούς της χρημάτιζε πολιτικούς, κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους αλλά και δημοσιογράφους. Σε κάποιες από τις καταθέσεις υπάρχουν αναλυτικότατες λεπτομέρειες για ραντεβού μεταξύ των πολιτικών και των στελεχών της Novartis. Για παράδειγμα ότι οι εκπρόσωποι της εταιρίας έβλεπαν συγκεκριμένους πολιτικούς (τους ονοματίζουν) την μια φορά στο ένα γραφείο και την άλλη σε άλλο γραφείο καθώς κάποιοι διέθεταν δύο γραφεία.
Σημειώνεται ότι και τα 10 πρόσωπα των οποίων τα ονόματα αναφέρονται στη δικογραφία έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην υπόθεση, ενώ απομένει να φανεί ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο της δικογραφίας όταν και αν αυτή δημοσιοποιηθεί.
Νωρίτερα σύμφωνα με διαρροές από εισαγγελικές πηγές η δικογραφία που εστάλη στη Βουλή φαίνεται να περιλαμβάνει περίπου 50 εκατ. ευρώ παράνομων αμοιβών.
Όπως αναφέρουν, η δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιλαμβάνει 20 καταθέσεις μεταξύ των οποίων και τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες συνολικά αναφέρονται σε ποσά δωροδοκίας που διακινήθηκαν το διάστημα από το 2006 έως τις αρχές του 2015, τα οποία φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ. Από αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν πριν το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα μόνο για υπόθεση εμβολίων.
Πληροφορίες από την εισαγγελία αναφέρουν ότι συνολικά στην υπόθεση "δωροδοκία" εμπλέκονται 30 πρόσωπα, κρατικοί αξιωματούχοι όπως πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην σύμβουλοι, και συνεργάτες υπουργών, πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών και πρώην μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων. Η έρευνα των εισαγγελέων συνεχίζεται σε ότι αφορά την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται πολύ περισσότερα πρόσωπα όπως γιατροί, μεσάζοντες, παρένθετα πρόσωπα κ.α.
Κατά τις εκτιμήσεις της έρευνας η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών από το 2000 και μετά, υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ, ενώ η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.
Τα ονόματα όπως τα ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής στην Ολομέλεια είναι:
Οι πρώην πρωθυπουργοί:
Αντώνης Σαμαράς
Παναγιώτης Πικραμμένος
Οι πρώην υπουργοί:
Δημήτρης Αβραμόπουλος από το 2006 έως το 2009
Ανδρεάς Λοβέρδος από το 2010 έως το 2012
Ανδρέας Λυκουρέντζος από το 2012 έως το 2013
Μάριος Σαλμάς από το 2012 έως το 2013
Αδωνις Γεωργιάδης από το 2013 έως το 2014
Γιάννης Στουρνάρας από το 2012 έως το 2014
Ευάγγελος Βενιζέλος από το 2011 έως το 2012 και από το 2013 έως το 2015
Γιώργος Κουτρουμάνης από το 2011 έως το 2012
Για τις πράξεις:
1) Δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων
2) Παθητική δωροδοκία
3) Απιστία σχετικά με την υπηρεσία
Επίσης, μεταξύ των εγγράφων είναι οι αναφορές των Ανδρέα Λοβέρδου, Βασίλη Κεγκέρογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου στις οποίες φέρεται να καταγγέλεται η τέλεση της πράξης της μη τιμολόγησης φαρμάκων και της αύξησης της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015 από τον τότε διατελέσαντα υπουργο Υγείας. Η κα Χριστοδουλοπούλου δεν ανέφερε το όνομα του υπουργού, ο οποίος είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Έκτακτο πολιτικό συμβούλιο
Έκτακτο πολιτικό συμβούλιο, προκειμένου να αξιολογηθούν τα μέχρι στιγμής δεδομένα και να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, συγκάλεσε για την Τετάρτη το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για κοινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρξει ενημέρωση και αξιολόγηση της κατάστασης σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.
Τα μέλη του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ θα ενημερωθούν και ακολούθως θα αποφασίσουν για τη χάραξη της γραμμής που θα ακολουθήσει το κόμμα και η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα.
Στην ευρεία συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους γείτονες και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, καθώς αποτελεί ένα ακόμη πεδίο ισχυρής πολιτικής σύγκρουσης και αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία.
Βενιζέλος : Επαναλαμβάνεται ως φάρσα το 1989, μόνο που τα pampers είναι τώρα βρεγμένα
Για επανάληψη του 1989 ως φάρσας» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις που στο περιστύλιο της Βουλής, μόλις έλαβε γνώση του περιεχομένου της ογκώδους δικογραφίας για την υπόθεση Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την εμπλοκή 10 πολιτικών, μεταξύ των οποίων και του ιδίου.
«Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Είναι η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «επαναλαμβάνεται ως φάρσα το 1989, μόνο που τα pampers είναι τώρα βρεγμένα».  Νωρίτερα, επιστολή προς τον Νίκο Βούτση απέστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με θέμα τη δικογραφία της Novartis που διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο από την εισαγγελία.  Ο πρώην υπουργός κάνει λόγο προς τον Πρόεδρο της Βουλής για «βάρβαρη προσβολή των θεμελιωδών θεσμών του κράτους δικαίου με αφορμή την υπόθεση».
Σαμαράς: Καταθέτω μήνυση στον ετοιμόρροπο Τσίπρα
Μήνυση κατέθεσε, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο.
Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε:
«Καταθέτω μήνυση αύριο στον Άρειο Πάγο κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Παπαγελλόπουλου και των συνεργών τους εντός κι εκτός Δικαιοσύνης. Με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου, φάνηκε η σκευωρία. Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλώ αλλά τώρα θα καταλάβουν και αυτοί ότι θα τους πάω μέχρι το τέλος".