Latest News

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

"Μποφόρ" στην Αθήνα για το άσυλο στον Τούρκο πιλότο. Οι απειλές της Άγκυρας και η ελληνική απάντηση


Σε ένταση βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή την απόφαση χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι,
μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 στη γειτονική χώρα, κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη.
Η εξέλιξη προκάλεσε αντιδράσεις στην Άγκυρα, οι οποίες κορυφώθηκαν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς από τον Τούρκο αντιπρόεδρο που εκτόξευσε απειλές προς την ελληνική πλευρά ότι «μπορεί να μη μείνει χώρα για να προστατεύσετε», με τον Χακάν Τσαβούσογλου να χαρακτηρίζει, δε, την Ελλάδα ως «κράτος τρομοκρατών».
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσαβούσογλου προκαλεί με δηλώσεις και ενέργειές του. Του ευχόμαστε στο νέο έτος, εφόσον θέλει να τιμά τη θέση που κατέχει, να σκέφτεται και μετά να ομιλεί» απάντησαν κυβερνητικές πηγές.
Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη συνάντησή στο Προεδρικό Μέγαρο με εκπροσώπους της πολιτικής, στρατιωτικής, θρησκευτικής και πνευματικής ηγεσίας για ευχές για το νέο έτος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα.
«Δεν υπερτιμούμε τις δυνάμεις μας, ούτε πρόκειται να τις υποτιμήσουμε», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, επισημαίνοντας πως «ο ρόλος μας είναι ιστορικός, ακόμα και στους γείτονές μας. Όταν παρεκτρέπονται οφείλουμε να τους δείχνουμε τον σωστό δρόμο» και σημείωσε ότι «η εκτίμηση στη χώρα είναι μεγάλη, όταν χρειαστεί, είμαστε ενωμένοι και δυνατοί και θα το δείξουμε».
«Οι διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι που τελευταία εκτοξεύουν απαράδεκτες, άμεσες ή έμμεσες απειλές κατά της χώρας μας, ας γνωρίζουν ότι η δημοκρατική Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκφοβίζεται», τόνισε σε ανάρτησή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε πως κάνουν έτσι πολύ κακή υπηρεσία στη χώρα τους καθώς «επιβεβαιώνουν όλους εκείνους στην Ευρώπη και αλλού, που πιστεύουν ότι η σχέση της Τουρκίας με τη σταθερότητα και τη δημοκρατία είναι σχέση ιδιαίτερα προβληματική».
«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρεί τις απειλές Τσαβούσογλου αποτέλεσμα θρασυδειλίας και εκτός ευρωπαϊκού πνεύματος και η Ελλάδα προφανώς τις αποκρούει» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της, Ανδρέας Λοβέρδος.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όφειλε να είχε διαμορφώσει εκείνο το πλέγμα των διεθνών σχέσεων και ερεισμάτων που θα απέκλειε κάθε απειλή από την Τουρκία ή από οποιοδήποτε άλλο εν δυνάμει εχθρικό παράγοντα».
Την Πρωτοχρονιά, έντεκα τέως πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σε κοινή ανακοίνωσή τους για το θέμα των Τούρκων αξιωματικών, επεσήμαναν ότι «οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της και οι ίδιοι διεθνείς κανόνες δεν επιδέχονται κοντόφθαλμες, αψυχολόγητες, ευκαιριακές και υποσχετικές πολιτικές».
Παράλληλα, οι ίδιοι ανέφεραν πως η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου «πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή από την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση».
Την Κυριακή, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με ανάρτηση στο Facebook, εξήγησε ότι η έκδοση των «8» στην Τουρκία απορρίφθηκε αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο, συνεπώς το θέμα θεωρείται λήξαν, διευκρινίζοντας πως είναι άλλο η προσφυγική προστασία κι άλλο η χορήγηση ασύλου.
«Η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία», σημείωσε, επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση υποδέχθηκε με τιμές στην Κωνσταντινούπολη την άφιξη του Deapsea Metro 2, του νορβηγικού γεωτρύπανου που σκοπεύει να κατεβάσει στην Βόρεια Κύπρο για εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Μάλιστα, ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Ενέργειας της χώρας προχώρησε, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, σε επικοινωνιακό «σόου».
«Με τη βοήθεια του Θεού, το πλοίο μας θα πάει στη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση, έπειτα από μια γρήγορη διαδικασία προετοιμασίας που θα γίνει εδώ», τόνισε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Πάντως, ο νέος χρόνος βρήκε τη Λευκωσία να ξεκινάει με το... δεξί, καθώς το τρυπάνι Saipem 12.000 έκανε την πρώτη του καταβύθιση στον στόχο «Καλυψώ», στο οικόπεδο 6, νότια της Κύπρου και αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου να φτάσει σε βάθος 12.000 ποδών.