Latest News

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Βασίλης Κορκίδης: Ποιες θα είναι οι συνέπειες του πολυνομοσχεδίου

Μια ουσιαστική, αλλά και και ψύχραιμη ανάλυση κάνει ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης... 

με αφορμή την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής & άλλες διατάξεις», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί, σήμερα, Δευτέρα στη Βουλή
Αναλυτικά ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ έκανε τηνακόλουθη δήλωση:
« Δυστυχώς, πρόκειται για ακόμη ένα βαρύ μνημονιακό πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις από το σύνολο σχεδόν των Υπουργείων. Με την ψήφισή του, εκπληρώνονται τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 4,5 δις ευρώ και κλείνει η τρίτη αξιολόγηση, γεγονός που θα δρομολογήσει το προτελευταίο βήμα για την «επόμενη ημέρα».
Σε ένα πολυνομοσχέδιο 1.326 σελίδων με πολλά «ψιλά» γράμματα, είναι ελάχιστα τα σημεία για παρεμβάσεις, αλλά αρκετά για αντιδράσεις. Οι ενστάσεις των φορέων επικεντρώνονται, κυρίως, στο ενιαίο μοντέλο και τις νέες διαδικασίες, που θα διεξάγονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, στην επανεξέταση των επιδομάτων ανθυγιεινής εργασίας και στην αλλαγή του τρόπου απόφασης πρωτοβάθμιων σωματείων με την απόφαση του 50+1 των μελών για απεργία.
Οι τροπολογίες που έχουν εισαχθεί στο πολυνομοσχέδιο και αφορούν στο «επιχειρείν» είναι αυτές, που σχετίζονται με την παροχή επιπλέον κινήτρων για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, το νέο καθεστώς για τα αφορολόγητα αποθεματικά, που κεφαλοποιούνται από εισηγμένες και μη, οι αλλαγές στο φορολογικό μητρώο, τα νέα δεδομένα στο Α.Φ.Μ. νομικών και φυσικών προσώπων, η απλούστευση της άδειας εγκατάστασης των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, το πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, το νομοσχέδιο για τις λατομικές δραστηριότητες, το θεσμικό πλαίσιο των εμπορικών εκθέσεων και των εκθεσιακών κέντρων και η επιτάχυνση υλοποίησης των δημοσίων έργων.
Στα λίγα θετικά του πολυνομοσχεδίου, ξεχωρίζουμε τη διάταξη, που αφορά στη φοροαπαλλαγή τριετίας για καινοτόμες επιχειρήσεις, καθώς προβλέπεται ότι, τα κέρδη μιας επιχείρησης, που προέρχονται από την πώληση προϊόντων, για την  παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία, διεθνώς αναγνωρισμένη στο όνομα της επιχείρησης,  απαλλάσσονται  από  τον φόρο  εισοδήματος  για  τρεις  συνεχόμενες  χρήσεις.
Επίσης,το πολυνομοσχέδιο αποτελεί θετική εξέλιξη για την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ από την ίδρυση και λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προσδοκούμε την μείωση του ενεργειακού κόστους, που αποτελεί πάγιο αίτημα του Βιομηχανικού Κλάδου. Το σίγουρο πάντως είναι πως, μετά την ψήφισή του, το Γενικό Λογιστήριο δεν μπορεί να εκτιμήσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των διατάξεων και δύσκολα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι, δημιουργούνται νέα θετικά δεδομένα σε Εμπόριο και Βιομηχανία, οπότε, περιμένουμε να δούμε εφαρμογή και συνέπειες ».