Με δέλεαρ ένα γενναίο «κούρεμα», που σε αρκετές περιπτώσεις ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και το 90%...
προσπαθούν οι τράπεζες να πείσουν τους «κόκκινους»δανειολήπτες –και δη το χαρτοφυλάκιο της λιανικής- να προσέλθουν στα γκισέ για ρύθμιση.
Μετά τη Eurobank η οποία ήταν και η πρώτη από τις συστημικές τράπεζες που αποφάσισε να απευθύνει μαζικό κάλεσμα στους πελάτες της, για να τακτοποιήσουν παλαιότερες οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, τη σκυτάλη φέρεται να λαμβάνει η Εθνική Τράπεζα.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες περισσότεροι από 180.000 δανειολήπτες της αναμένεται να γίνουν αποδέκτες επιστολών, βάσει των οποίων θα μπορούν να τακτοποιούν τα χρέη τους, πετυχαίνοντας haircut έως και 70% της αρχικής οφειλής (πέριξ του 90% εάν συμπεριληφθούν τόκοι και λοιπές εξολογιστικές χρεώσεις).
«Πρόκειται για τα δάνεια που έχουν ήδη «πακεταριστεί» για να πουληθούν σε fund το οποίο και θα πλειοδοτήσει στη σχετική διαδικασία» σχολιάζουν τραπεζικές πηγές.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ πουλά «κόκκινα» δάνεια ύψους 2 δις. ευρώ. Το project Earth, όπως αποκαλείται περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 200.000 δανειοληπτών τα οποία δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις.
Πρόκειται ουσιαστικά για οφειλές από καταναλωτικά και κάρτες (1,1 δις. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) καθώς και από δάνεια που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις συνολικού κεφαλαίου 2 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα, στον ισολογισμό της ΕΤΕ εξακολουθεί να εμφανίζεται το ένα δισ. ευρώ με τις τις αντίστοιχες προβλέψεις ωστόσο να «αγγίζουν» το 90% ενώ το υπόλοιπο ποσό έχει διαγραφεί λογιστικά.
Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους είναι τα επτά χρόνια.
Ως σύμβουλος πώλησης ενεργεί η Morgan Stanley και η συναλλαγή υπολογίζεται ότι θα έχει «κλείσει» μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Να ξεπεράσουν την τιμή πώλησης που «έπιασε» η Eurobank προσδοκούν στην Εθνική Τράπεζα, βασίζοντας την αισιοδοξία στην… ποιότητα του προς πώλησης χαρτοφυλακίου.
Στην ουρά
Με μαζικές ρυθμίσεις αναμένεται να προχωρήσουν προσεχώς και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Βάσει νόμου άλλωστε είναι υποχρεωμένες να εξαντλήσουν τις όποιες προσπάθειες συνεννόησης με τους δανειολήπτες προτού προβούν σε πωλήσεις.