Latest News

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Στη Λήμνο η φρεγάτα «Έλλη» – Η Τουρκία στήνει θερμό επεισόδιο στην ΑΟΖ


Θερμό επεισόδιο με φόντο την ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου στήνει η Τουρκία...
Νωρίτερα σήμερα, οι τουρκικές Αρχές, μέσω ασυρμάτου, ζήτησαν από καπετάνιο γερμανικού ερευνητικού πλοίου που έπλεε στα βόρεια της Λήμνου να αποχωρήσει από την περιοχή.
Το πλοίο «Meteor» ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και διεξάγει έρευνες για λογαριασμό ελληνικών συμφερόντων με την άδεια του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, όμως οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι αυτό πλέει εντός χωρικών υδάτων της Τουρκίας.
Ο καπετάνιος φέρεται ότι χάραξε πορεία  να απομακρυνθεί από την περιοχή, όμως δέχτηκε κλήση από τις ελληνικές Αρχές να παραμείνει καθώς βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ενώ στην περιοχή σπεύδει ήδη και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Έλλη». Λίγη ώρα αργότερα από την αρχική τους απαίτηση , οι Τούρκοι απείλησαν με… ρεσάλτο στο γερμανικό πλοίο.
Εχθές, αβλαβή διέλευση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ανάμεσα σε Εύβοια και Άνδρο έκανε η τουρκική κορβέτα «Μπάφρα» και συνέχισε νότια προς τα Κύθηρα, υπό τη στενή παρακολούθηση της φρεγάτας «Έλλη».
Κοντά στο τουρκικό πλοίο κινούνταν το Νορβηγικό γεωτρύπανο “Deep Sea Metro II” το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει στην Κωνσταντινούπολη στις 31 Δεκεμβρίου.
Εχθές επίσης, η Τουρκία έστειλε στα ανοικτά της Κύπρου το σεισμογραφικό πλοίο «Barbaros» σε απάντηση στην έλευση του γεωτρύπανου Saipem στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Σε δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου μεταξύ άλλων άλλων αναφέρεται ότι αποτελεί μονομερή ενέργεια της Κύπρου να επιτρέψει τις γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της… Τουρκίας, ενώ μερίδιο από το φυσικό αέριο διεκδικεί και η «Βόρεια Κύπρος». Μάλιστα, χαρακτηρίζει ως απειλητικές για την Τουρκία δηλώσεις Κυπρίων αξιωματούχων.
Στο ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου με την Αίγυπτο το 2003, με το Λίβανο το 2007 και τέλος με το Ισραήλ το 2010.