Αν σε ταλαιπωρεί ο αντιαισθητικός «φλοιός πορτοκαλιού» στους γλουτούς, στους μηρούς ή στην ...
κοιλιά σου πιθανότατα έχεις δοκιμάσει ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους προκειμένου να απαλλαγείς.
Ίσως όμως μερικοί μύθοι που κυκλοφορούν για την κυτταρίτιδα θολώνουν την κρίση σου σχετικά με το τι την προκαλεί και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις. Δες ποιοι είναι οι 10 συχνότεροι για να καταφέρεις να αποκτήσεις το λείο και όμορφο δέρμα που ονειρεύεσαι!
Μύθος 1ος: Μόνο οι υπέρβαροι άνθρωποι εμφανίζουν κυτταρίτιδα
Μπορεί να δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις, αλλά κυτταρίτιδα έχουν ακόμη και τα καλλίγραμμα μοντέλα. Αν και η ακριβής αιτία της δεν είναι σαφής, θεωρείται ότι έχει εν μέρει ορμονικό και κληρονομικό υπόβαθρο. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν υπάρχει ανισορροπία στα αποθέματα λίπους και νερού ανάμεσα στο δέρμα και στον υποδόριο ιστό. Στα σημεία που εμφανίζεται η κυτταρίτιδα το δέρμα είναι λιγότερο ελαστικό και η επιδερμίδα έχει ανώμαλη όψη. Το λίπος που είναι αποθηκευμένο στο σώμα παίζει μεν ρόλο στην κυτταρίτιδα, δεν είναι όμως η αιτία της.
Μύθος 2ος: Αδυνάτισμα σημαίνει λιγότερη κυτταρίτιδα
Σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όχι πάντα, η απώλεια βάρους βοηθά να γίνει λιγότερο ορατή η κυτταρίτιδα. Όταν το αδυνάτισμα συνοδεύεται από χαλάρωση του δέρματος μπορεί να έχεις το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα και η κυτταρίτιδα να επιδεινωθεί. Στην περίπτωση αυτή, η γυμναστική βοηθά να παραμείνει το δέρμα σφριγηλό, επομένως να γίνει λιγότερο έντονη η κυτταρίτιδα.
Μύθος 3ος: Υπάρχει πάντα μια αιτία πίσω από την κυτταρίτιδα
Η κυτταρίτιδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως τα γονίδια, οι ορμόνες, ιατρικές παθήσεις, μια αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους, αλλά σε κάποιους ανθρώπους εμφανίζεται χωρίς προφανή αιτία.
Μύθος 4ος: Είναι αδύνατο να απαλλαγείς από την κυτταρίτιδα
Μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν αλήθεια, αφού οι διάφορες κρέμες, λοσιόν και συσκευές που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο έδιναν απογοητευτικά αποτελέσματα. Υπάρχουν όμως νέες τεχνικές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας σε δομικό επίπεδο κάτω από το δέρμα. Μία από αυτές είναι η Cellfina, η οποία είναι εγκεκριμένη από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και χωρίζει τις συνδετικές ζώνες του λιπώδους ιστού για να εξαφανίσει κάθε ίχνος κυτταρίτιδας. Αν και είναι άγνωστο πότε θα φτάσει αυτή η θαυματουργή θεραπεία στη χώρα μας, είναι ελπιδοφόρο ότι πλέον υπάρχουν οριστικές λύσεις για την κυτταρίτιδα.
Μύθος 5ος: Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όσο μεγαλώνεις
Ακόμη και κοπέλες στην εφηβεία τους μπορεί να εμφανίσουν τα πρώτα σημάδια κυτταρίτιδας, απλώς με την πάροδο των ετών γίνεται πιο εμφανής λόγω της χαλάρωσης του δέρματος.
Μύθος 6ος: Το μαύρισμα μειώνει την κυτταρίτιδα
Το μαύρισμα απλώς «συγκαλύπτει» τις λακουβίτσες που προκαλεί στο δέρμα η κυτταρίτιδα, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι τρόπος για να την αντιμετωπίσεις. Ξέρεις πολύ καλά άλλωστε ότι η υπερβολική ηλιοθεραπεία και το τεχνητό μαύρισμα γερνούν πρόωρα το δέρμα σου και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, οπότε τα μειονεκτήματα είναι τελικά περισσότερα από τα πλεονεκτήματα.
Μύθος 7ος: Οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας είναι αποτελεσματικές
Όπως και το μαύρισμα, έτσι και οι διάφορες κρέμες κατά της κυτταρίτιδας δρουν επιφανειακά για να κάνουν την κυτταρίτιδα λιγότερο ορατή και όχι για να την αντιμετωπίσουν στη ρίζα της. Τα προϊόντα με ρετινόλη, για παράδειγμα, βοηθούν να γίνει το δέρμα πιο λείο και ανθεκτικό, επομένως ως έναν βαθμό μειώνουν προσωρινά το πρόβλημα.
Μύθος 8ος: Υπάρχει μόνο ένα είδος κυτταρίτιδας
Η κυτταρίτιδα μπορεί να έχει είτε τη χαρακτηριστική όψη του φλοιού πορτοκαλιού, που είναι και η πιο συνηθισμένη, ή να μοιάζει με μικρά «κυματάκια» επάνω στο δέρμα όμοια με τις ρυτίδες. Αυτό το είδος κυτταρίτιδας μάλιστα συγχέεται συχνά με τις ραγάδες.
Μύθος 9ος: Δεν εμφανίζουν όλοι οι άνθρωποι κυτταρίτιδα
Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό American Journal of Clinical Dermatology, η κυτταρίτιδα είναι εξαιρετικά συχνή και εμφανίζεται στο συντριπτικό 90% των γυναικών. Μπορεί να την εμφανίσει ο οποιοσδήποτε ασχέτως βάρους, ύψους ή ηλικίας.
Μύθος 10ος: Κυτταρίτιδα εμφανίζουν μόνο οι γυναίκες
Αν και οι γυναίκες εμφανίζουν κυτταρίτιδα συχνότερα από τους άντρες, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άντρες έχουν «ανοσία». Τα οιστρογόνα των γυναικών παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Στους άντρες, η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συχνότερα σε όσους έχουν υψηλό δείκτη μάζας σώματος ή σε όσους ήταν υπέρβαροι και έχασαν πολλά κιλά. onmed.gr