Όποιος χρησιμοποιεί υπολογιστή το έχει ζήσει και το τρέμει: η μέρα που το λειτουργικό αργεί να φορτώσει, τα προγράμματα σέρνονται, ο browser κάνει...
χρόνια για να ανοίξει και η αναζήτηση φακέλων κρατά μια αιωνιότητα και μια μέρα.
Όλοι λίγο-πολύ το έχουμε βιώσει το αίσθημα ότι ο υπολογιστής έχει γεράσει και χρειάζεται αλλαγή. Ή μήπως όχι; Οι ειδικοί τονίζουν ότι πριν αρχίσουμε να ψάχνουμε για νέα μηχανή, καλό είναι να δούμε μήπως εμείς φταίμε για τις αργές ταχύτητες.
Συγκεκριμένα, όλοι οι ειδικοί συστήνουν, πριν αρχίσουμε να κοιτάζουμε νέους υπολογιστές, καλό είναι να κάνουμε αυτά τα έξι απλά «μαγικά» που ίσως δώσουν στο παλιό μας μηχάνημα νέα πνοή.
1. Καθαρίζουμε την επιφάνεια εργασίας: η οποία δεν είναι αποθηκευτικός χώρος και δεν χρειάζεται να βρίσκονται πάνω της πάντα. Πετάμε ό,τι δεν χρειαζόμαστε και αρχειοθετούμε τα πράγματα που θέλουμε. Ξαφνικά, όλα μοιάζουν πιο τακτικά.
2. Πετάμε τις άρχηστες εφαρμογές: θυμάστε τότε που κατεβάσατε μια εφαρμογή για τον καιρό και ήταν η τρίτη που εγκαταστήσατε στον υπολογιστή σας γιατί είχε πιο καλά γραφικά; Και μετά σταματήσατε να τη χρησιμοποιείτε; Οι ειδικοί είναι σαφείς: εφαρμογή που έχει πάνω από χρόνο να χρησιμοποιηθεί, επεγκαθίσταται από το μηχάνημα. Δεν θα μας λείψει και θα αδειάσει και χώρο στον σκληρό δίσκο και στη μνήμη.
3. Καθαρίζουμε τακτικά τα «σκουπίδια»: συν τω χρόνω, οι υπολογιστές μαζεύουν διάφορα «σκουπίδια», από cookies και temps μέχρι μισοεγκατεστημένα προγράμματα. Ο τακτικός καθαρισμός του σκληρού δίσκου, όχι μόνο μας απαλλάσει από τα ψηφιακά αυτά απορρίμματα, αλλά μας δίνει και περισσότερο αποθηκευτικό χώρο.
4. Αποθηκεύουμε εκτός υπολογιστή χρήσιμα αρχεία: πέραν του ότι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας είναι εκ των ων ουκ άνευ, το να ελαφραίνουμε τα αποθηκευτικά μέσα του υπολογιστή βοηθά στο να γίνεται πιο γρήγορος.
5. Φροντίζουμε για ένα καλό αντιβιοτικό: τα προγράμματα antivirus είναι απαραίτητα, καθώς όλο και περισσότεροι κυβερνοαπατεώνες κυκλώνουν τα μηχανήματά μας. Φροντίζουμε να είναι πάντα σε καλή κατάσταση και να περιλαμβάνει τις τελευταίες αναβαθμίσεις.
6. Βλέπουμε τι ανοίγει κάθε φορά που πατάμε το «on»: κάθε φορά που ανοίγουμε τον υπολογιστή μας, ταυτόχρονα με το λειτουργικό ενεργοποιούνται και διάφορα άλλα προγράμματα, από χρήσιμα (π.χ. antivirus, cloud αποθηκευτικός χώρος, κλπ) μέχρι εντελώς άρχηστα προγράμματα που τρώνε χρόνο και μνήμη. Μέσω των ρυθμίσεων μπορούμε κάλλιστα να δούμε ποια προγράμματα είναι αυτά και να «κόψουμε» όσα δεν χρειάζονται. Θα μας σοκάρει πόσο πιο γρήγορα θα φορτώνει ο υπολογιστής.
Τέλος, για τους πιο σκληροπυρηνικούς, ένα format σε τακτικά χρονικά διαστήματα δίνει νέα... ώθηση στο μηχάνημά μας, καθώς ουσιαστικά αρχίζουμε πάλι από... tabula rasa.