Latest News

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Μύθοι και αλήθειες για την ανάπλαση στον Άγιο Διονύσιο - Ποιος είναι ο μεγάλος κερδισμένος της περιοχής

Από τον Κύρο Παληκάρη


Πολύς λόγος για την σχεδιαζόμενη ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του...

Πειραιά.



Αφορμή ήταν τα δύο θέματα, τα οποία εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία και αφορούσαν σε παρεμβάσεις στο πλαίσιο της μελέτης και της τεχνικής έκθεσης προέγκρισης της αστικής ανάπλασης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου.
( σ.σ. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του Δήμου δεν κρίθηκαν ικανές να κάνουν μια απλή μελέτη και ανατέθηκε σε ιδιωτικό γραφείο για άγνωστους λόγους...)

Τι θα γίνει στον Άγιο Διονύση

Όταν παλιά έλεγαν ανάπλαση μιας περιοχής, συνήθως εννοούσαν την διαμόρφωση κοινόχρηστων εκτάσεων με τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων πρασίνου που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν την χρήση τους οι δημότες.
Για την συγκεκριμένη ανάπλαση έχει εγκριθεί ένα κονδύλι περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής, με στόχο την αστική αναζωογόνηση και πολεοδομική αναμόρφωση της μια υποβαθμισμένης περιοχής, που χαρακτηρίζεται "Βαγδάτη", όπως λέει ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης.



Η περιοχή της ανάπλασης

Η περιοχή, που θα γίνει η ανάπλαση είναι η παλιά βιομηχανική περιοχή του Πειραιά, στα βόρεια του λιμανιού, πίσω από την Ακτή Κονδύλη.
Η περιοχή συνορεύει στα βόρεια με τη συνοικία της Αγίας Σοφίας με όριο την οδό Μεθώνης, δυτικά με την Δραπετσώνα, στην περιοχή της συνοικίας Βούρλα μέσω της οδού Θεσμοφορίων και ανατολικά με τη συνοικία Ρετσίνα.
Το έργο χωρίζεται σε δύο υπόεργα που αφορούν, κυρίως παρεμβάσεις και διαμορφώσεις οδών (πεζοδρόμια, οδοστρώματα, φωτιστικά, παγκάκια κλπ.)




Οι χρήσεις γης

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν από κάθε πλευρά και άποψη οι «χρήσεις» της υπό ανάπλασης περιοχής. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά, οι χρήσεις γης δεν θα επηρεαστούν οι επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν στην περιοχή, ενώ όσες έλθουν δεν θα έχουν ως αντικείμενο τη βαριά βιομηχανία, καθώς η σχεδιαζόμενη ανάπλαση φιλοδοξεί να δώσει έναν άλλο «χαρακτήρα» στην συγκεκριμένη περιοχή. 


Ποιος είναι ο μεγάλος κερδισμένος 

Ο μεγάλος κερδισμένος είναι μια συγκεκριμένη εταιρεία που βλέπει ν' απογειώνεται η περιουσία της. Μόλις πριν από λίγο καιρό,  αγόρασε κτίρια ως αποθήκες και ήδη προχωρά στην υλοποίηση επένδυσης για τη δημιουργία κτιριακού συγκροτήματος γραφείων, διαμερισμάτων ξενοδοχείου κ.α. 
( σ.σ. Η επένδυση -αγορά έχει προηγηθεί ενώ ακολούθησε από τη δημοτική αρχή η εξαγγελία για ανάπλαση που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, καθώς τώρα εγκρίθηκε η πρώτη μελέτη).
Η αλήθεια είναι ότι η επένδυση αυτή δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την αλλαγή χρήσης, ενώ έρχεται μετά ο Δήμος Πειραιά να διαμορφώσει και τη γύρω περιοχή, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τα κέρδη της εταιρείας, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα ανταποδοτικά οφέλη για τους δημότες. 
Αποτέλεσμα εικόνας για Παπαστράτος  reportaznet

Τι θα ωφεληθούν οι κάτοικοι

 Στο εύλογο αυτό ερώτημα κλήθηκε ν' απαντήσει ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. 
Το όφελος,  όπως υποστήριξε, είναι ότι η δημιουργία ξενοδοχείου θα φέρει μεγαλύτερα έσοδα στα ταμεία του Δήμου και τότε θα έχει τη δυνατότητα για μείωση των δημοτικών τελών στους κατοίκους!!! 
( σ.σ. Καλά, πόσα δημοτικά τέλη μπορεί να πληρώνει ένα ξενοδοχείο και να μειωθούν τα δημοτικά τέλη στους δημοτες; Φαίνεται πως παντού υπάρχει ένας μύθος, όπως λέει και μια διαφήμιση...) 

Όσον αφορά στην προσέλκυση άλλων επενδυτών μετά από την ολοκλήρωση της ανάπλασης στον Άγιο Διονύσιο - μετά από δύο τρία χρόνια αν δεν υπάρχουν απρόοπτα- αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένει κανείς να δει τι είδους επιχειρήσεις θα έρθουν στην περιοχή και προφανώς πιθανολογείται πως δεν εννοούν καφέ, ουζερί ή περίπτερα και ψιλικατζίδικα...