Latest News

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Δολοφονία Κένεντι: Στο φως απόρρητο ανακριτικό υλικό


Η δολοφονία του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1963 ήρθε ξανά στο φως της επικαιρότητας με τη δημοσιοποίηση σχεδόν 3.000 απόρρητων εγγράφων από την...
αμερικανική κυβέρνηση.
Είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της αμερικανικής ιστορίας γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν χιλιάδες θεωρίες συνωμοσίας. 
Ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τη δολοφονία κι αυτό γιατί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν είχε άλλη επιλογή». καθώς όφειλε να συνυπολογίσει την εθνική ασφάλεια, την επιβολή του νόμου και τις εξωτερικές υποθέσεις, ζητήματα που έθεσαν κυρίως το FBI και η CIA.
Παρ’ όλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος ξάφνιασε το Σάββατο όταν, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, ανακοίνωσε ότι θα δώσει την άδεια για δημοσιοποίηση  όλων των εγγράφων, πλην εκείνων που περιλαμβάνουν ονόματα και διευθύνσεις ατόμων που βρίσκονται ακόμη εν ζωή. Ο ίδιος έδωσε εντολή για επανεξέταση των αρχείων που δεν έχουν πάρει το «πράσινο φως» από τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών, ώστε περισσότερα αρχεία να βγουν στη δημοσιότητα μέχρι τον Απρίλιο του 2018.

Η αλήθεια είναι ότι η κίνηση αυτή του Τραμπ δεν κρύβει κάποια «γενναιοδωρία» κι αυτό επειδή το αμερικανικό Κογκρέσο, το 1992, είχε δώσει εντολή να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα για τη δολοφονία του Κένεντι μέχρι τις 26 Οκτωβρίου του 2017.

Η σύλληψη Όσβαλντ
Η δολοφονία του Κένεντι στις 22 Νοεμβρίου του 1963 στο Ντάλας του Τέξας στιγμάτισε για τα καλά την υπεύθυνη για την προστασία του προέδρου των ΗΠΑ Μυστική Υπηρεσία.
Ο πρόεδρος δολοφονήθηκε μπροστά στο κτήριο του Αποθετηρίου Σχολικών Βιβλίων της πολιτείας του Ντάλας, σε διασταύρωση της οδού Ελμ. Λίγα λεπτά αργότερα οι αστυνομικές αρχές περικύκλωσαν το κτήριο και άρχισε η έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη. Κανείς δεν έδωσε σημασία σε έναν νεαρό μαυροντυμένο υπάλληλο που βρισκόταν στο ισόγειο του κτηρίου.
Στον έκτο όροφο, οι αστυνομικοί εντόπισαν μία απαρχαιωμένη ιταλική καραμπίνα Μάνλιχερ-Καρκάνο με ιαπωνική σκοπευτική διόπτρα. Στην άλλη άκρη του ορόφου, δίπλα σε ανοικτό παράθυρο με θέα στην οδό Ελμ, βρέθηκαν τρεις κάλυκες. Αμέσως άρχισε το ανθρωποκυνηγητό για τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, τον νεαρό που λίγο νωρίτερα ήταν στο ισόγειο, ο οποίος και συνελήφθη κατόπιν περιπετειώδους καταδίωξης.
Κατά τη μεταφορά του Όσβαλντ στις φυλακές εν μέσω αστυνομικών, δημοσιογράφων, φωτογράφων αλλά και τηλεοπτικών συνεργείων που μετέδιδαν ζωντανά την επιχείρηση, ένας άνδρας διαπέρασε τον κλοιό και, μπροστά σε εκατομμύρια τηλεθεατές, πυροβόλησε εξ επαφής τον Όσβαλντ στο στομάχι. Αυτό συνέβη μόλις δυο μέρες μετά τη δολοφονία του Κένεντι.

Τo FBI
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν είναι υπόμνημα του τότε διευθυντή του FBI Τζέι Έντγκαρ Χούβερ, στο οποίο αναφερόταν ότι το FBI είχε προειδοποιήσει για πιθανή απειλή θανάτου κατά του Όσβαλντ, ο οποίος είχε τεθεί υπό κράτηση.
«Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο στην υπόθεση Όσβαλντ, εκτός από το γεγονός ότι είναι νεκρός» είχε πει ο Χούβερ στις 24 Νοεμβρίου του 1963. «Την προηγούμενη νύχτα λάβαμε μια τηλεφωνική κλήση στο γραφείο μας στο Ντάλας από έναν άγνωστο άνδρα που μιλούσε με ήρεμη φωνή και είπε ότι ήταν μέλος μιας οργάνωσης που σχεδιάζει να σκοτώσει τον Όσβαλντ». Στη συνέχεια, ο Χούβερ υποστήριξε ότι επικοινώνησε με την αστυνομία του Ντάλας προκειμένου να την ενημερώσει για την απειλή αλλά και για να διασφαλισθεί ότι ο Όσβαλντ θα έχει επαρκή φύλαξη.
Ο Χούβερ παραδέχθηκε ότι δεν είχε επιβεβαιωμένες πληροφορίες για τον άνθρωπο που σκότωσε τον Όσβαλντ, τον Τζακ Ρούμπι. Το μόνο που είπε ήταν πως το πραγματικό του όνομα είναι Ραμπενστάιν και ότι υπήρχαν φήμες για «δραστηριότητες του υποκόσμου» στις οποίες εμπλεκόταν. Το FBI έστειλε έναν πράκτορα ελπίζοντας σε μια ομολογία, δίχως επιτυχία. Σημειώνεται ότι ο Ράμπι είχε «καλές σχέσεις» με την αστυνομία του Ντάλας, σύμφωνα με πληροφοριοδότη του FBI.

Σύμφωνα με άλλα απόρρητα έγγραφα που «βγήκαν στο φως», Σοβιετικοί αξιωματούχοι εξέφραζαν ανησυχίες για τη δολοφονία Κένεντι πιστεύοντας ότι οργανώθηκε από τον διάδοχό του Λίντον Τζόνσον, ενώ φοβόντουσαν πιθανή πολεμική ενέργεια από πλευράς ΗΠΑ. «Η πηγή μας δήλωσε περαιτέρω ότι Σοβιετικοί αξιωματούχοι φοβούνταν ότι χωρίς ηγεσία κάποιοι ανεύθυνοι στρατηγοί στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να ρίξουν έναν πύραυλο στη Σοβιετική Ένωση», αναφέρεται στο υπόμνημα.
Άλλο υπόμνημα της CIA κάνει λόγο για συνάντηση του Όσβαλντ με πράκτορα της KGB, τον Βάλερι Βλαντιμίροβιτς Κόστικοφ, μέλος του Τομέα 13, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για σαμποτάζ και εκτελέσεις, στην πόλη του Μεξικού τον Σεπτέμβριο του 1963.

Τέλος, άλλα έγγραφα αναφέρονται σε απόπειρες της CIA να δολοφονήσουν ξένους ηγέτες, και κυρίως τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος δήλωσε το 1978 ότι η χώρα του δεν εμπλέκεται στο σχέδιο δολοφονίας του Κένεντι.
Ωστόσο, το 1963, ο Κουβανός πρέσβης στις ΗΠΑ αντέδρασε με «χαρά και απόλαυση» στο άκουσμα της δολοφονίας, σύμφωνα με υπόμνημα της CIA.