Latest News

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Οικολογικές "βόμβες" στο βυθό απειλούν τον Πειραιά : Πάνω από 50 διάσπαρτα ναυάγια στο Σαρωνικό


Περισσότερα από 50 διάσπαρτα ναυάγια στο Σαρωνικό συμβάλλουν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της...

ευρύτερης περιοχής.


Αυτό τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, με αφορμή την ολοκλήρωση της ανέλκυσης του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη ΙΙ” 

Αναλυτικά ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά δήλωσε τα εξής:
«Η ανέλκυση του ναυαγίου είναι ένα θετικό βήμα, που δεν υποτιμάμε τη σημασία του. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να μπει φρένο στη περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής. Χρειάζεται να γίνουν και πολλά άλλα βήματα, σε διάφορες κατευθύνσεις, με διάρκεια, συνέχεια και σχέδιο, ώστε να υπάρξει περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
Τα περισσότερα από 50 διάσπαρτα ναυάγια στο Σαρωνικό είναι ο ένας παράγοντας υποβάθμισης του περιβάλλοντος και προσδοκούμε ότι τώρα που έγινε η αρχή θα υπάρξει άμεσα συνέχεια προκειμένου να απαλλαγεί η θάλασσα μας απ’ αυτές τις οικολογικές “τορπίλες”.
Όμως, εδώ και χρόνια η περιοχή επιβαρύνεται από πολλές άλλες οχλούσες δραστηριότητες, που αθροιστικά υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
Η ρύπανση από τις τσιμινιέρες των πλοίων, το κυκλοφοριακό, η λειτουργία δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων, εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων, τσιμεντάδικων, καρνάγιων, του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στη Ψυττάλεια, που είναι το μεγαλύτερο στο κόσμο, τα παροπλισμένα πλοία κ.α. είναι μερικές από τις περιβαλλοντικές βόμβες της περιοχής μας.
Το πρόβλημα μεγεθύνεται από την άναρχη εγκατάσταση στο χερσαίο χώρο των οχλουσών δραστηριοτήτων και την ακύρωση στην πράξη κάθε προσπάθειας χωροταξικού σχεδιασμού.
Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί ήδη τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών για τη θαλάσσια και την αέρια ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού.
Όμως, χρειάζεται να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός, που θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα.
Μόνο έτσι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά θα πάρει πίσω την ποιότητα ζωής, που της έχουν στερήσει εδώ και δεκαετίες, στο βωμό του κέρδους κάποιων εταιρειών».