Έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί τόσα πολλά για τα λιπαρά που είναι λογικό να επικρατεί σύγχυση σχετικά με την πραγματική τους αξία... στην υγεία.
Μέχρι πρόσφατα ήταν ο απόλυτος «εχθρός» αλλά τελευταία φαίνεται να ανακτούν τη φήμη τους και να παίρνουν και πάλι πρώτο ρόλο στη διατροφή μικρών και μεγάλων.
Παρά τη θετική στροφή που παρατηρείται στη στάση των ειδικών απέναντι στα λιπαρά, αρκετοί μύθοι συνεχίζουν να κυκλοφορούν και...αποπροσανατολίζουν. Δείτε τέσσερις από τους πιο διαδεδομένους, αλλά και ποια είναι τελικά η αλήθεια πίσω από αυτούς.
Ο μύθος: Τα λιπαρά παχαίνουν
Η αλήθεια: Ένα γραμμάριο λιπαρών παρέχει 9 θερμίδες, ενώ ένα γραμμάριο υδατανθράκων ή πρωτεϊνών 4 θερμίδες. Μπορεί η διαφορά να είναι αισθητή, όμως στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και εφόσον είναι καλής ποιότητας, τα λιπαρά έχουν θέση στη διατροφή και μάλιστα κεντρική. Συνιστάται σε γενικές γραμμές τα λιπαρά να καλύπτουν περίπου το 20% των καθημερινών αναγκών μας σε θερμίδες.
Ο μύθος: Τα λιπαρά δεν είναι χρήσιμα για τον οργανισμό
Η αλήθεια: Όταν ακούμε λιπαρά σκεφτόμαστε το αντιαισθητικό συσσωρευμένο λίπος στο σώμα, η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Χρειαζόμαστε καθημερινά επαρκή πρόσληψη λιπαρών ώστε να υποστηριχθεί κυρίως η εγκεφαλική λειτουργία αλλά και για να εκτελεστούν άλλες βιολογικές διαδικασίες στο σώμα, όπως η παραγωγή ορμονών, η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων και η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Επίσης, τα λιπαρά παίζουν ρόλο στην υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών.
Ο μύθος: Τα λιπαρά βλάπτουν την υγεία
Η αλήθεια: Υπάρχουν καλά και κακά λιπαρά. Τα κακά κορεσμένα και τρανς λιπαρά που προέρχονται από τα επεξεργασμένα και τα τηγανητά τρόφιμα φυσικά δεν είναι ωφέλιμα για την υγεία, όμως αντίθετα τα καλά λιπαρά που παίρνουμε μεταξύ άλλων από τον σολομό, τα καρύδια και τον λιναρόσπορο είναι όχι απλώς χρήσιμα αλλά απαραίτητα.
Ο μύθος: Τα λιπαρά ανεβάζουν τη χοληστερίνη
Η αλήθεια: Τα κορεσμένα λιπαρά επιβαρύνουν τη χοληστερίνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για άλλους τύπους λιπαρών, όπως τα πολυακόρεστα που βρίσκονται στους ηλιόσπορους, στη σόγια, στον πασατέμπο, στο σουσάμι, στον σολομό, στον τόνο και στα καρύδια, τα οποία μάλιστα αποδεδειγμένα μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης. onmed