Latest News

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

"Ναυμαχία" Κουρουμπλή – Λιμενικών στο ΥΕΝ


Κόντρα μεταξύ  του υπουργού Π. Κουρουμπλή και συνδυκαλιστών Λιμενικών  ξέσπασε για  το ναυάγιο του...
«Αγία Ζώνη ΙΙ».
Εντολή για «ξήλωμα» αξιωματικών από νευραλγικά πόστα του Λιμενικού Σώματος έδωσε η πολιτική ηγεσία, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» στο Σαρωνικό.
 Η πρόθεση του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, είναι το μάρμαρο να πληρώσουν αποκλειστικά και μόνο τα στελέχη του ΛΣ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται και επίσπευση των κρίσεων.
Στα χέρια του αρχηγού του Σώματος, Σταμάτη Ράπτη, φέρεται να έχει φτάσει έγγραφο από τον πολιτικό προϊστάμενο του με το οποίο ζητείται η αποπομπή συγκεκριμένων προσώπων από συγκεκριμένες θέσεις. \
Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας τονίζουν πως ο κ. Κουρουμπλής, από τις πρώτες ημέρες μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου, είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, απομακρύνοντας πρόσωπα που ενδεχομένως να είναι υπαίτια για τους λανθασμένους χειρισμούς που διαπιστώθηκαν στο θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης και για τα υπόλοιπα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν. 
Ωστόσο, στόχος ήταν πρώτα να ολοκληρωθεί το έργο της απορρύπανσης στον Σαρωνικό και της άντλησης καυσίμων από το ναυάγιο και μετά να ξεκινήσουν οι «εκκαθαρίσεις».
Στο κάδρο των ευθυνών μπαίνουν στελέχη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, από τον Κλάδο του Ελέγχου Πλοίων και από τη Λιμενική Αρχή Ελευσίνας. 
Να σημειώσουμε ότι επικεφαλής για τον συντονισμό της επιχείρησης στο ναυάγιο είχε οριστεί με βάση τον σχετικό νόμο ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά, αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Λεοντάρας. Ο κ. Λεοντάρας είναι σε αυτό το πόστο από τις αρχές καλοκαιριού του 2016. Όσον αφορά στον Κλάδο Ελέγχου Πλοίων, είναι η υπηρεσία που είχε παραχωρήσει στο «Αγία Ζώνη ΙΙ» πιστοποιητικά αξιοπλοΐας αλλά και τη δίμηνη παράταση.
Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι εμφανής η δυσαρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας του ΛΣ, που εκφράστηκε με αίτημα αντικατάστασης προσώπων.
Αντίδραση από ΠΕΑΛΣ
Με μία οργισμένη ανακοίνωση η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών ΛΣ, εκφράζει τη δυσαρέσκεια της απέναντι στις κινήσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. «Η ΠΕΑΛΣ δεν επιτρέπει σε κανέναν να καταφέρεται κατά του Λιμενικού Σώματος και των στελεχών του απαξιώνοντας και σπιλώνοντας τους, πόσον μάλλον όταν αυτό γίνεται χωρίς στοιχεία και για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους», αναφέρει αρχικά το κείμενο και συνεχίζει: «Όποιος έχει στην διάθεσή του στοιχεία με τα οποία αποδεικνύονται λάθος χειρισμοί, αναποτελεσματικότητα ή παραλείψεις από την πλευρά των στελεχών ΛΣ οφείλει να τα καταθέσει στην Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων και δεν θα επιτρέψουμε την μετατροπή τους σε “αποδιοπομπαίους τράγους”».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού ΛΣ, που σημειώνει ότι είναι «κάθετα αντίθετη σε κάθε μορφή ανθρωποφαγίας για λόγους εντυπωσιασμού χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Αντιθέτως, εάν τα στοιχεία είναι τέτοια που δικαιολογούν περαιτέρω ενέργειες, τότε αυτά πρέπει να δημοσιοποιηθούν, να παραδοθούν στην δικαιοσύνη και να καταλογισθούν οι ευθύνες, εάν υπάρχουν, σε όποιους ανήκουν. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε, τον χωρίς στοιχεία, περαιτέρω διασυρμό του Σώματος και θα σταθούμε στο πλευρό των συναδέλφων μας».