Η χειμερινή περίοδος πλησιάζει και οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να ανάψουν τα κλιματιστικά και τα ηλεκτρικά σώματα για θέρμανση ωστόσο...
παραμένει σε εκκρεμότητα η οριστικοποίηση του ποσού των αναδρομικών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που θα πρέπει να εισπράξει μέσω αυξήσεων η ΔΕΗ, καθώς και η αλλαγή στους λογαριασμούς των κλιμακίων χρέωσης των ΥΚΩ.
Ειδικότερα, η διοίκηση της ΔΕH επιμένει στη διεκδίκηση 700 εκατ. ευρώ για ποσά της περιόδου 2012 -2016, τα οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να της αποδοθούν, καθώς δεν έχουν καλυφθεί οι δαπάνες που έκανε για την ηλεκτροδότηση των νησιών.
Πέρυσι την άνοιξη χιλιάδες νοικοκυριά βρέθηκαν αντιμέτωπα με υπέρογκους λογαριασμούς στο ρεύμα. Είχε προηγηθεί άλλωστε ένας εξαιρετικά βαρύς χειμώνας που ανάγκασε πολλούς καταναλωτές να προσφύγουν σε ηλεκτρικά σώματα (θερμάστρες, καλοριφέρ, κλιματιστικά) για να ζεσταθούν.
Ωστόσο οι αυξημένες αυτές ηλεκτρικές καταναλώσεις "τιμωρήθηκαν” στους επόμενους λογαριασμούς εξαιτίας της κλίμακας που ισχύει για τις περίφημες χρεώσεις ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας). Για τα ΥΚΩ ισχύουν κλιμακωτές χρεώσεις και εφόσον ένας καταναλωτής ξεπεράσει το όριο αυτόματα θα χρεωθεί με την μεγαλύτερη τιμή για το σύνολο της κατανάλωσής του από την πρώτη κιλοβατώρα.
Έτσι για παράδειγμα εάν ένα νοικοκυριό με τη σημερινή χρέωση ξεπεράσει το όριο των 2000 κιλοβατωρών θα πληρώσει επιπλέον 64,5 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή οι κλίμακες είναι 0 - 1600 κιλοβατώρες (χρέωση 0,00699 ευρώ η κιλοβατώρα) 1601- 2000 κιλοβατώρες (0,01570 ευρώ η κιλοβατώρα), 2001- 3000 κιλοβατώρες (0,03987 ευρώ η κιλοβατώρα) και 3001 κιλοβατώρες και άνω (0,04488 ευρώ η κιλοβατώρα), με τον καταναλωτή που ξεπερνά το όριο κατανάλωσης να χρεώνεται για όλη την ενέργεια που καταναλώνει με την υψηλότερη χρέωση της ανώτερης κλίμακας. Γίνεται αντιληπτό δηλαδή ότι η αλλαγή κλίμακας κοστίζει και μάλιστα ακριβά για τον καταναλωτή. Ο κίνδυνος όμως για τους καταναλωτές μεγαλώνει τους χειμερινούς μήνες, ιδιαίτερα τώρα που αρκετά νοικοκυριά είτε από άγνοια είτε από ανάγκη (λόγω κλειστών καυστήρων σε πολυκατοικίες) στρέφεται στο ρεύμα για να θερμανθεί.
Το φαινόμενο αυτό είχε επισημανθεί και η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας να προχωρήσει σε αλλαγή των χρεώσεων και των κλιμάκων. Και παρότι η πρόταση της ΡΑΕ ετοιμάστηκε, εντούτοις δεν έχει υιοθετηθεί καθώς απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, που έχει καθυστερήσει.
Η αιτία της καθυστέρησης ωστόσο ενέχει και αυτή σοβαρό κίνδυνο για επιπλέον αυξήσεις. Γιατί;
Οι αλλαγές στις κλίμακες έχουν ενσωματωθεί ως πακέτο με την ρύθμιση που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση για επιστροφή των ποσών των χρεώσεων ΥΚΩ των ετών 2012 - 2015 που δεν είχαν αποδοθεί στη ΔΕΗ. Εδώ λοιπόν έχει ξεκινήσει μια διελκυστίνδα, καθώς η ΔΕΗ δε δέχεται την εισήγηση της ΡΑΕ η οποία έχει προτείνει την ανάκτηση 360 εκατ. ευρώ με τη ΔΕΗ να ζητά τα διπλάσια και να έχει βάλει στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διαιτησία.
Το κλίμα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο και οι ανησυχίες εντείνονται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερεί να δώσει το πράσινο φως για την εισήγηση της ΡΑΕ, ελέγχοντας προφανώς τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ. Εδώ λοιπόν έχουμε έναν σοβαρό κίνδυνο εφόσον οι υπολογισμοί του ρυθμιστή αποδειχθούν από την ΕΕ λανθασμένοι, τότε να επιβληθούν σημαντικές αυξήσεις στα ΥΚΩ που θα εκτινάξουν ακόμη περισσότερο το κόστος των λογαριασμών ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα εξετάζεται από το αρμόδιο υπουργείο ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει ρύθμιση του θέματος των κλιμάκων για τα ΥΚΩ, νωρίτερα από την έγκριση της ΕΕ για τις ανακτήσεις που δικαιούται η ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος για νέες αυξήσεις σε μια χρέωση που επιβαρύνει όλους τους λογαριασμούς ρεύματος είναι ορατός.
capital.gr