Νέες επενδύσεις 100 δισ. ευρώ άμεσα και μέσα σε μια πενταετία απαιτούνται για να επιστρέψει το ΑΕΠ ακόμη και στα επίπεδα...
του 2008. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) κ. Δημήτρης Μαθιός κηρύσσοντας την έναρξη ημερίδας που οργάνωσε ο Σύνδεσμος, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στο πλαίσιο συνεργασίας του με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Κώστα Φωτάκη.
Ειδικότερα ο Πρόεδρος του ΣΒΑΠ υπογράμμισε :
"Η βιομηχανία γνωρίζει τον τρόπο να οδηγήσει ξανά την οικονομία σε ανάπτυξη και να κρατήσει τους επιστήμονες και τα στελέχη που μεταναστεύουν στον τόπο μας δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Χρέος της Πολιτείας είναι να συνεργασθεί εποικοδομητικά και μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία που ανοίγουν δρόμους στον εκσυγχρονισμό και στην ανάκαμψη".
Αναφερόμενος στην σημασία των ιδιωτικών επενδύσεων ο κ. Μαθιός πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι:
Η αύξηση συμμετοχής μας στο ΑΕΠ κατά 0,5% στο τρίτο τρίμηνο του 2016 μιας και έχουμε να δούμε αύξηση από το 2008 είναι θετικό αλλά όχι και για πανηγυρισμούς. Γιατί για να επιστρέψει το ΑΕΠ ακόμη και στα επίπεδα του 2008 απαιτούνται νέες επενδύσεις 100 δισ. ευρώ άμεσα και μέσα σε μια πενταετία.
Απαιτούνται ακόμη 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για συντήρηση μονάδων που λειτουργούν.
Από αυτά 160 δισ. ευρώ που χρειαζόμαστε, ως πόρους, έχουμε τα του ΕΣΠΑ, της περιόδου 2014-2020 .
Ως ιδιώτες πρέπει να επενδύσουμε 140 δισ. ευρώ καθώς η εγχώρια αποταμίευση, λόγω απόσυρσης καταθέσεων και capital controls, δεν "υπόσχεται" τραπεζική χρηματοδότηση σε έκταση που να εξασφαλίζει ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι εισηγήσεις στην ημερίδα επικεντρώθηκαν στην στρατηγική διασύνδεση ανάμεσα στην επιστημονική έρευνα και την αξιοποίηση της για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθεμένης αξίας.
Ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ ανέπτυξε στα μέλη του Συνδέσμου το σύνολο των δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και ενισχύουν την δραστηριότητα των επιχειρηματιών που επενδύουν στην καινοτομία.
Ειδικότερα ο Δρ. Γ. Χουρδάκης, Διευθυντής Γραφείου Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, τόνισε ότι στόχος όλων των δράσεων είναι η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου για τη χώρα με βάση την ανάπτυξη Οικονομίας της Γνώσης με αξιώσεις.
Στην παρουσίασή του ο κ. Χουρδάκης ανέλυσε:
Τις δράσεις που βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης, ύψους άνω των 500εκατ. ευρώ.
Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equi-fund). Μια επενδυτική πλατφόρμα με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία η οποία παρέχει τη δυνατότητα ανεύρεσης χρηματοδότησης μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια των επιχειρήσεων, ύψους 2600 εκατ. ευρώ από εθνικούς και από ευρωπαϊκούς και πόρους Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) και
Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) το οποίο στηρίζει κατά προτεραιότητα το επιστημονικό δυναμικό με επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 240 εκ. €
Τέλος τα στελέχη του Υπουργείου αναφέρθηκαν στις θεσμικές και νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν τον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016 για την ενίσχυση των καινοτόμων επιχειρήσεων και άλλες φορολογικές ρυθμίσεις ενώ υπήρξε γόνιμος διάλογος με τους εκπροσώπους των εταιρειών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πολλές εταιρείες εξέφρασαν μεγάλο ενδιαφέρον για την επένδυση στις παραπάνω δράσεις, ενώ ακούστηκαν καινοτόμες ιδέες και προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αξιόλογες συνεργασίες.