Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ρύπανση μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ" στον Σαρωνικό έκρουσε...
ο διευθυντής της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης.
Μιλώντας στον Realfm, τόνισε ότι «το πετρέλαιο είναι δύσκολο υλικό, σύνθετο με 3.000 στοιχεία. Όταν έρχεται σε επαφή με το νερό κάποια υλικά φτάνουν στην επιφάνεια, κάποια άλλα βυθίζονται και ένα μέρος ενσωματώνεται στο νερό». «Αυτό που θα κατακαθίσει στο βυθό θα μείνει χρόνια αν δεν πάρουμε μέτρα.
Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, μένει 25 χρόνια σκεπάζοντας το ίζημα της θάλασσας και το νεκρώνει», πρόσθεσε. Επισήμανε ωστόσο ότι «υπάρχει τρόπος να καθαριστεί, αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα», όμως πρόσθεσε: «δεν νομίζω ότι ασχολείται κανείς με αυτό. Καθαρίζουν τις ακτές από το πετρέλαιο και το βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους».
«Οι κρατικοί φορείς είναι ανύπαρκτοι. Όταν έγινε το ναυάγιο έτρεχαν να κάνουν συμβάσεις με τις εταιρείες», υπογράμμισε ο Θ. Τσιμπίδης. «Υπάρχουν - κατέληξε- τρόποι να καθαριστεί ο βυθός, πρέπει να φέρουν σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν λίγα κράτη και να εντοπίσουν την μόλυνση για να καθαριστεί άμεσα, πριν το πετρέλαιο κατακαθίσει πάνω στο ίζημα του βυθού».
Βίντεο από το βυθό της Γλυφάδας - Κομμάτια μαζούτ μέσα στο νερό
Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό ένα βίντεο που αποτυπώνει την εικόνα που έχει σήμερα ο βυθός της παραλίας της Γλυφάδας, εκατό μέτρα από την πρώτη μαρίνα.
Μαζί με τη συγκινητική παρουσία των εθελοντών, που ανταποκρίθηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα στην πρόσκλησή μας, συνεχίζουμε τον καθημερινό καθαρισμό των ακτών της Γλυφάδας. Ο αγώνας και η προσπάθεια θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση μέχρι όλα να είναι και πάλι όπως πριν.