Η ρύπανση του Σαρωνικού από τη βύθιση του Αγία Ζώνη είναι βαρύτατη αλλά και ότι η αποκατάσταση του οικοσυστήματος θα είναι...
χρονοβόρα εκτιμά η επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής.
Η σχετική έκθεση συντάχθηκε από την πρόεδρο της επιτροπής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη έπειτα από την συνεδρίαση της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα στην οποία συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος του Λιμενικού Σώματος, δήμαρχοι αλλά και εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων.
Η παρουσία της στα μέλη της επιτροπής σήμερα, προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ και της ΔΗΣΥ οι οποίοι καταλόγισαν στην κυρία Ιγγλέζη ότι δεν κατέγραψε τις θέσεις τους αλλά και ότι απέφυγε να αποδώσει ευθέως ευθύνες για την ολιγωρία στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουπλή.
Γεγονός είναι πάντως, όπως ανέφερε κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι), η έκθεση αναγνωρίζει ότι η βύθιση του δεξαμενοπλοίου προκάλεσε τεράστια ρύπανση αλλά και δυσμενέστατες επιπτώσεις τόσο στα επιφάνεια της θάλασσας όσο και στον βυθό.
Στην 11σέλιδη έκθεση καταγράφεται αναλυτικά το χρονικό του συμβάντος, αλλά και οι ενέργειες που έγιναν για τον περιορισμό της ρύπανσης.
Το «ψητό» όμως βρίσκεται στις συνέπειες από το ναυάγιο. Συνέπειες που όπως υπενθυμίζεται επιχείρησε να υποβαθμίσει τις πρώτες ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με δηλώσεις του τύπου ότι όλα θα έχου τελειώσει σε 20 ημέρες και στην συνέχεια οι παραλίες θα αποδοθούν στους δημότες καθαρότερες από πριν.
Αναλυτικότερα:
Καθίσταται σαφές ότι έχει ανατραπεί η υγεία του θαλάσσιου οικοσυσστήματος του Σαρωνικού που φαίνονταν να ανακάπτει τις τελευταίες δεκαετίες.
Από την πετρελαιοκηλίδα υπάρχει ζημιά τόσο στα ύδατα και ενδεχομένως και στη βιοποικιλότητα.
Οι διαδιακασίες της απορρύπανσης και της αποκατάστασης του οικοσυστήματος γίνονται ακόμα πιο κρίσιμες δεδομένου ότι σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία μόνο του το 10% του πετρελαίου που διαφεύγει από ένα ναυάγιο μπορεί να πειρισυλλεγεί στη θάλασσα.
Τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών για την ρύπανση θα ανακοινωθούν σε ένα με δύο μήνες. Εκτός από την επιφάνεια της θάλασσας που είναι ορατή, σωματίδια μαζούτ κινούνται προς τον βυθό και επικάθονται. Για να διερευνηθούν οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα θα πρέπει να γίνει περαιτέρω μελέτη που αφορά ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, να διερευνηθεί δηλαδή η επήρεια των υδρογοναθράκων με ειδικά προγράμματα τοξικότητας, με πειράματα σε ειδικές δεξαμενές.
Ανησυχία προκαλούν και οι μη εμφανείς επιπτώσεις που θα υποστούν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα σε βάθος χρόνου.
Επιπτώσεις από τη θαλάσσια ρύπανση παρουσιάζονται και στα θαλασσοπούλια. Άμεσα επιπτώσεις έχουν σχέση με τη μείωση της αδιαβροχοποίησης του πτερώματος τους, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από υποθερμία ή να πνίγονται. Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που γίνονται αντιληπτές τις επόμενες δεκαετίες και προκαλούν θνησιμότητς από την βιοσυσσώρευση τοξικών ουσιών στα ζωτικά τους όργανα.
Οι κάτοικοι της Σαλαμίνας και των δήμων του παράκτιου μετώπου καθώς και οι επαγγελματίες των περιοχών αυτών πλήττονται σοβαρά. Αλιείες, ιχθυοκαλλιέργειες, τουρισμός καταμετρούν ήδη τις επιπτώσεις από την καταστροφή του ευαίσθητου θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος.
Στην έκθεση καταγράφονται τέλος οι προτάσεις που κατέθεσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής αλλά και συμπεράσματα.