Ριζικές αλλαγές στον «χάρτη» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα φέρει ο νέος εκλογικός νόμος που επεξεργάζεται η...
κυβέρνηση.
του Πέτρου Παπαβασιλείου
Το νέο πλαίσιο –κυρίαρχο στοιχείο του οποίου είναι η υιοθέτηση της απλής αναλογικής– αναμένεται να επικυρωθεί από τη Βουλή έως το τέλος του έτους.
Πληροφορίες από το επιτελείο του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, αναφέρουν πως το τελικό κείμενο του νέου εκλογικού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι, πιθανότατα, έτοιμο σε ένα με ενάμιση μήνα από σήμερα.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ανοικτό παραμένει ακόμη –προκαλώντας έντονες διεργασίες και συζητήσεις– το θέμα της καθιέρωσης τετραετούς θητείας για τους δημάρχους, στο οποίο αντιδρά σθεναρά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Πλαφόν οι δύο θητείες
Όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής, ότι θα προκριθεί η φόρμουλα της 4ετούς θητείας, με ανώτατο όριο εκλογής (πλαφόν), για το ίδιο πρόσωπο, τις δύο συνεχόμενες θητείες (οκτώ χρόνια). Συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών διευκρίνιζε στο «Π» πως «θα είναι εύκολο να καταρτιστεί το τελικό κείμενο του εκλογικού νόμου, αφού θα περιλαμβάνει όλες σχεδόν τις επιμέρους διατυπώσεις των εμπλεκόμενων μερών».
Η ίδια πηγή σημειώνει ότι η «παρέμβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα αφορά μόνο τον τρόπο εκλογής των δημάρχων, αλλά τον “Καλλικράτη” και τα μέσα χρηματοδότησης των ΟΤΑ». «Θα πρόκειται, δηλαδή» –εξηγεί ο συνομιλητής μας– «για μία ολοκληρωμένη αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Οι δήμοι μένουν ως έχουν
Ειλημμένη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου είναι να μη διαταραχθεί ο υφιστάμενος χωροταξικός σχεδιασμός των δήμων («Καλλικράτης»). Ωστόσο, αλλαγές θα υπάρξουν τόσο στον «χαρακτηρισμό» και στην κατηγοριοποίηση ορισμένων ΟΤΑ (ορεινός ή ημιαστικός) όσο και στα κριτήρια για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), προκειμένου να αμβλυνθούν οι ανισότητες που παρατηρούνται σήμερα.
Εκνευρισμός σε υποψηφίους και κομματικά επιτελεία
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής (και σε επίπεδο τοπικών εκλογών) οδηγεί περίπου στο… άγνωστο, προκαλώντας εκνευρισμό σε υποψηφίους και κομματικά επιτελεία. Προσεγγίσεις ετών τίθενται υπό αίρεση, ενώ τα τοπικά εκλογικά σώματα θα κληθούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα, τη στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ήδη, κατηγορούν την κυβέρνηση πως η καθιέρωση της απλής αναλογικής θα οδηγήσει τους δήμους στην ακυβερνησία και στο χάος. Επίσης, η αντιπολίτευση εκτιμά ότι πίσω από την καθιέρωση της απλής αναλογικής κρύβεται η επιδίωξη της κυβέρνησης να αυξήσει τους υποστηριζόμενους από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλεγμένους.
Πρώην ΠΑΣΟΚοι προς… ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός, πάντως, εμμένει στον αρχικό σχεδιασμό του, ξεκαθαρίζοντας, σε κάθε ευκαιρία, ότι η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποδυναμώσει τις διεργασίες «κάτω από το τραπέζι» και, ταυτόχρονα, θα ευνοήσει τις «καθαρές» και «ορατές» συναινέσεις και συνθέσεις. Ωστόσο, ζυμώσεις συντελούνται. Ορισμένοι αιρετοί, προερχόμενοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, έχουν, ήδη, ξεκινήσει διερευνητικές «κρούσεις» προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, για να ανιχνεύσουν εάν και κατά πόσο είναι εφικτό στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να αποσπάσουν (και) τη στήριξη της Κουμουνδούρου.
Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμη θέσει σε πλήρη εφαρμογή τον σχεδιασμό για την κατάρτιση… ψηφοδελτίων. Αναμένεται να το κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα, χωρίς κατ’ ανάγκη να επιμείνει στην ανάδειξη συγκεκριμένων προσώπων.
«Ονοματολογία» σαφώς και θα μεσολαβήσει, τουλάχιστον για τους μεγάλους και συμβολικούς πολιτικά δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.λπ.), αλλά ο βασικός μηχανισμός θα έγκειται στο δίλημμα «με τον ΣΥΡΙΖΑ και… τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις» ή «με τους άλλους και τη… συντήρηση;». Μέσα σε αυτό το διλημματικό πλαίσιο, γίνεται εμφανές ότι χωρούν πολλά αυτοδιοικητικά στελέχη (νυν δήμαρχοι) που γαλουχήθηκαν στη Χαριλάου Τρικούπη, αναλόγως, βεβαίως, και της «γραμμής» που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Το μόνο πρόβλημα, σε αυτή την περίπτωση, είναι πώς θα διαχειριστεί κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον απέναντι στο ακροατήριό του, την κυοφορούμενη σύμπλευση με πρόσωπα τα οποία έχουν ταυτιστεί με καταστάσεις του παρελθόντος και τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην επιχειρούμενη πλαγιοκόπηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση…
Έντονη κινητικότητα
Η επικείμενη επικύρωση του νέου εκλογικού νόμου βρίσκει σε έντονη κινητικότητα τους «ανεξάρτητους» υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες. Μεγαλύτερη δραστηριότητα φαίνεται να καταγράφεται στον χώρο της λεγόμενης παραδοσιακής Δεξιάς. Άνθρωποι με το ίδιο αγωνιστικό πάθος, κοινές αφετηρίες, αξίες και ιδανικά, όπως παλαιοί εκλεγμένοι νομάρχες –ακόμη και εν ενεργεία βουλευτές–, διοργανώνουν, ήδη, συνάξεις και συναθροίσεις στις μεγάλες πόλεις και στην Περιφέρεια.
Πρόσφατα, μάλιστα, στελέχη με… πολλά χιλιόμετρα «γαλάζιας» ιστορίας (και διακριτικά «λοχαγού») εθεάθησαν να εξέρχονται από σημείο, στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο συνηθίζει να συχνάζει πολύ γνωστός εν ενεργεία βουλευτής. Σε επικοινωνία μας με πρόσωπα που πρόσκεινται στο «καραμανλικό» μπλοκ, μας μεταφέρθηκε ότι «οι παλιές καραβάνες παίρνουν το όπλο τους…», επιβεβαιώνοντας πλήρως τη σχετική φημολογία της έντονης δραστηριοποίησής τους.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο