Latest News

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Οι επιστήμονες με ανοικτό το στόμα: Βρέθηκε θαλάσσια χελώνα 700 κιλών σε παραλία (ΒΙΝΤΕΟ)


Το θαλάσσιο πλάσμα έχει προκαλέσει έκπληξη στους βιολόγους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αυτό το είδος δεν είναι συνηθισμένο... στη Μεσόγειο και ότι εδώ και 2.000 χρόνια «δεν έχουν δει περισσότερα από δέκα» .
Μια τεράστια χελώνα βρέθηκε νεκρή σε μια παραλία στην ισπανική πόλη Καλέλια στην επαρχία της Βαρκελώνης. Αυτή η χελώνα που ανήκει στο είδος  Dermochelys coriacea έχει μήκος περίπου δύο μέτρα και ζυγίζει περίπου 700 κιλά, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.
Σύμφωνα με τους βιολόγους, το εύρημα αυτό προκαλεί έκπληξη γιατί η παρουσία αυτού του είδους στη Μεσόγειο δεν είναι συνηθισμένη και σε 2.000 χρόνια «δεν έχουν δει περισσότερες από δέκα» χελώνες του είδους αυτού. Η Dermochelys coriacea, που είναι η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα στον κόσμο, ζει συνήθως σε τροπικά και υποτροπικά ύδατα, λένε οι επιστήμονες.
Επίσης, οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι πιθανότατα πρόκειται για μια φωλιά χελωνών αυτού του είδους στην περιοχή, δεδομένου ότι είναι η δεύτερη φορά που χελώνα αυτού του είδους συναντάται στις καταλονικές ακτές, σε λιγότερο από ένα μήνα.
Ο βιολόγος Πέρε Αλθίνα ότι αν τελικά επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει «φωλιά του συγκεκριμένου είδους θαλάσσιας χελώνας» στη Μεσόγειο θα προκαλούσε «μεγάλη έκπληξη» και ανακάλυψη για την επιστημονική κοινότητα.
Το σώμα της θαλάσσιας χελώνας μεταφέρθηκε στη Σχολή Κτηνιατρικής Ιατρικής του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (UAB) για νεκροψία και επακόλουθη έρευνα.