Με 32 εκατ. ευρώ, όση και η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο, κατηγορούνται ότι υπερκοστολόγησαν μόνο τις σήραγγες της Εγνατίας Οδού στη Δυτική Μακεδονία οι...
διοικήσεις της Εγνατίας Οδού ΑΕ, αλλά και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας (Αττικάτ), που κατασκεύασαν το όλο έργο.
Μετά από έρευνες, που κράτησαν έναν χρόνο, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε την άσκηση βαρύτατων ποινικών διώξεων σε βάρος 20 ατόμων, μελών των διοικήσεων της Εγνατίας Οδού ΑΕ, αλλά και εκπροσώπων της Αττικάτ.
Μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων, η υπόθεση ανατέθηκε σε ειδικό ανακριτή κατά της Διαφθοράς, ο οποίος θα τη διερευνήσει περαιτέρω και θα καλέσει σε απολογίες τους 20 κατηγορουμένους για τις υπερκοστολογήσεις.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ζήσης, κλείνοντας την προκαταρκτική εξέταση, που είχε παραγγείλει πέρυσι τον Ιούνιο από την Οικονομική Αστυνομία, ζήτησε να ασκηθούν ποινικές διώξεις για σωρεία κακουργηματικών πράξεων εναντίον πρώην προέδρων, αντιπροέδρων, μελών διοικήσεων, στελεχών και μηχανικών της Εγνατίας Οδού ΑΕ, όπως επίσης εναντίον στελεχών της εταιρείας που κατασκεύασε τις υπό διερεύνηση σήραγγες, οι οποίες βρίσκονται στη γεωγραφική περιοχή των Γρεβενών.
Επτά κακουργήματα
Οι διώξεις αφορούν –κατά περίπτωση– επτά κακουργήματα, κάποια από τα οποία συνδυάζονται με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών, που επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση κατά την οποία οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι.
Ειδικότερα, πρόκειται για τις πράξεις της ψευδούς βεβαίωσης και της απάτης εις βάρος του Δημοσίου, της ηθικής αυτουργίας στις δύο προηγούμενες πράξεις, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ηθικής αυτουργίας στη συγκεκριμένη πράξη και της απιστίας.
Ήδη η ογκωδέστατη δικογραφία διαβιβάστηκε σε ειδικό ανακριτή Διαφθοράς, που θα καλέσει το επόμενο διάστημα σε απολογία τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε, όταν η προηγούμενη διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Διαφθοράς, καταγγέλλοντας υπερκοστολογήσεις στις σήραγγες της περιοχής «Αρκούδα».
Σύμφωνα με την αναφορά, οι επίμαχες σήραγγες προϋπολογίστηκαν και κατασκευάστηκαν ως συγκεκριμένης κατηγορίας, αλλά πληρώθηκαν ως άλλης κατηγορίας, σημαντικά ακριβότερης. Να σημειωθεί, δε, ότι η σημερινή διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ διεκδικεί από πρώην διοικήσεις και στελέχη της αποζημιώσεις ύψους 78 εκατ. ευρώ, με αγωγή την οποία κατέθεσε στα αρμόδια δικαστήρια.
Σε εξέλιξη όμως είναι ακόμη μία προκαταρκτική εξέταση, την οποία παρήγγειλε πριν από λίγες μέρες ο ίδιος εισαγγελέας, για τις σήραγγες της Θεσσαλίας, όπου και εδώ η Οικονομική Αστυνομία διερευνά ενδεχόμενες υπερβάσεις εκατομμυρίων ευρώ στην κατασκευή τους.
Είναι η δεύτερη «καμπάνα» που πέφτει μέσα στο 2017 για υπερκοστολογήσεις δημοσίων έργων. Είχε προηγηθεί η επιβολή προστίμων εκατομμυρίων ευρώ σε εργολάβους που μετείχαν σε «καρτέλ» για την κατασκευή κύριων δημοσίων οδών, θέμα που είχε αποκαλύψει εκτεταμένα το «Π».
Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο