Latest News

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Τα σχέδια του Μαξίμου: Σκέφτονται ανοιξιάτικες κάλπες και «δεξιά» παρένθεση


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στοχεύει στην πλήρη εξάντληση της πρωθυπουργικής του θητείας, η οποία συμπίπτει και με την ...
ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης και να είναι αυτός που θα πει το βαρύγδουπο: «Εγώ έβγαλα τη χώρα από τα μνημόνια».
Ωστόσο, για να επισυμβεί το ποθούμενο και επιδιωκόμενο, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρέπει να περάσει τον κάβο της 3ης αξιολόγησης, η οποία θεωρείται η πιο δύσκολη, και εν πολλοίς με απρόβλεπτες πολιτικές εκρήξεις, καθώς περιλαμβάνει τους εξής δύσκολους σταθμούς:
α. Πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες των προηγουμένων αξιολογήσεων. Οι εν λόγω εκκρεμότητες παραμένουν ανοικτές, ακριβώς εξαιτίας του βαριού πολιτικού κόστους, το οποίο ουδεμία εκ των προηγουμένων κυβερνήσεων ήθελαν, ή δεν μπόρεσαν να διεκπεραιώσουν…
β. Πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες είναι κάθετα αντίθετες με την πολιτική φιλοσοφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά αναφέρονται:
* Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ιδιαίτερα των μονάδων λιγνίτη. Σ’ αυτήν την ιδιωτικοποίηση έχει δηλώσει αντίθετος κι έχει απειλήσει με παραίτηση ο πρώην υπουργός Ενέργειας και νυν Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης…
* Η ιδιωτικοποίηση του νερού. Στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι βαθιές και έντονες, καθώς έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους περί του 40 με 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ…
γ. Η κυβέρνηση θα κληθεί να «βάλει χέρι» στο μεγάλο ταμπού όλων των σύγχρονων κυβερνήσεων: το Δημόσιο. Αξιολόγηση προσωπικού, διευθέτηση του συνδικαλιστικού και μείωση των συμβασιούχων σε όλες τις βαθμίδες του Δημοσίου είναι θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να κλείσει η επίμαχη τρίτη και λίαν σημαντική και καθοριστική για τις από εκεί και πέρα πολιτικές εξελίξεις αξιολόγηση…
Έξοδος στις Αγορές – Απομείωση χρέους
Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης δεν συνεπάγεται ταυτόχρονα και την έξοδο της κυβέρνησης από τον λαβύρινθο των προβλημάτων.
Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου πρέπει να περάσουν δύο ακόμα σταθμούς:
α. Έξοδος στις αγορές, (κανονική – όχι δοκιμαστική).
Επ’ αυτής της αναμενόμενης και πολλά πολιτικά υποσχόμενης εξόδου, ήδη υπάρχει ένας οικονομικός προβληματισμός: θα είναι ικανή οικονομικά, η Ελλάδα να βγει μόνη της στις αγορές ή θα χρειαστεί μια κάλυψη πιστοληπτική της ΕΚΤ;
Στη λίαν και από πολλές πλευρές αμφισβητούμενη περίπτωση, κατά την οποία η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές χωρίς την πιστοληπτική κάλυψη της ΕΚΤ, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Αντίθετα, θα χαίρει της πολιτικής επικρότησης πάντων.
Στην αντίθετη περίπτωση, κατά την οποία απαιτηθεί η πιστοληπτική κάλυψη της ΕΚΤ, η Φραγκφούρτη θα ζητήσει την υπογραφή ενός μίνι μνημονίου. Θα πρόκειται για το υπ’ αριθμόν 4 μνημόνιο, το οποίο σαφέστατα και αναμφίβολα θα επιβαρύνει πολιτικά τα μέγιστα την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
β. Απομείωση χρέους ή διευθέτηση
Ο πρωθυπουργός και κυβέρνηση, εν τω συνόλω της, ευελπιστούν και προσδοκούν ότι η συζήτηση για το επίμαχο θέμα θα ανοίξει αμέσως μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία και τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο. Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζει αφόρητα και το ΔΝΤ, στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει τα μέγιστα…
Όμως…, ακόμα και στη λίαν αισιόδοξη και ευοίωνη εξέλιξη, κατά την οποία το χρέος ρυθμίζεται και αναδιαρθρώνεται, προκειμένου να καταστεί οικονομικά βιώσιμο και πολιτικά διαχειρίσιμο, το ερώτημα το οποίο αυτόματα γεννάται και ήδη απασχολεί τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου είναι βασανιστικό έως και εφιαλτικό: πώς θα κωδικοποιηθεί σε κείμενο η εν λόγω συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους; Θα συνοδευτεί, μήπως, από ένα ακόμη μνημόνιο, το οποίο με τη σειρά του θα συμπεριλαμβάνει και νέα επώδυνα μέτρα για την ελληνική κοινωνία και πολιτεία; Η εν λόγω εξέλιξη, όσο επώδυνη πολιτικά κι αν είναι, φαντάζει και η πιο πιθανή, καθώς οι δανειστές δεν θα συναινέσουν γενικά κι αόριστα σε απομείωση χρέους, χωρίς η Ελλάδα να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες πολιτικές…
Πρόωρες εκλογές την άνοιξη;
Η πρώτη ανιχνευτική επίσκεψη των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα για την 3η αξιολόγηση, θα γίνει περί τα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο, η ευρεία και βαθειά συζήτηση, κατά την οποία όλα τα μέρη θα εξωτερικεύσουν τις θέσεις τους, θα λάβει χώρα μετά τις εκλογές στη Γερμανία και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα κλείσει κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ή το αργότερο στις αρχές του νέου έτους 2018.
Τούτων, όλων των ανωτέρω δοθέντων, η κυβέρνηση θα βρεθεί προ του ενδεχομένου να κληθεί να συναινέσει σε ένα τέταρτο μνημόνιο, – έστω και μίνι, κατ’ απαίτηση τη ΕΚΤ, προκειμένου να δοθεί η πιστοληπτική κάλυψη στην Ελλάδα ενόψει της εξόδου της στις αγορές- και ακόμα σε ένα πέμπτο μνημόνιο, κατ’ απαίτηση των δανειστών, προκειμένου να συμπεριληφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας από μια ενδεχόμενη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Τα εν λόγω πολιτικά διλήμματα, με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, εντοπίζονται χρονικά γύρω στην άνοιξη του 2018…
Επ’ αυτών ακριβώς των διλημμάτων αναπτύσσεται μια εκλογική σεναριολογία για πρόωρες κάλπες την άνοιξη ή πριν από το καλοκαίρι του 2018…
Είναι σαφές πως, τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, όσο και οι βουλευτές των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων έχουν εθιστεί και προσβλέπουν στην εξάντληση της τετραετίας, ώστε να έχουν το χρόνο να δρέψουν τις δάφνες εξόδου από τα μνημόνια και επινίκια της όποιας διευθέτησης του χρέους.
Πέραν αυτού του πολιτικού εθισμού και του πολιτικά θεμιτού στόχου -μπροστά στο ενδεχόμενο ενός 4ου και ενός 5ου ακόμη μνημονίου- στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την άνοιξη ή το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού. Αντίθετα, στην πλατεία Κουμουνδούρου εξετάζουν, αν δεν προτείνουν ευθέως, τις πρόωρες εκλογές ως φυγή προς τα εμπρός.
Συγκεκριμένα, ρίχνουν στο τραπέζι το εξής σενάριο: καταγγελία των δανειστών για την επιβολή των νέων μέτρων που θα ζητήσουν και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Σε μια τέτοια εξέλιξη, γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναδεχθεί πρώτο κόμμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία όμως δεν θα είναι πολιτικά βιώσιμη, οπότε και θα προσφύγει γρήγορα σε εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική και ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει και πάλι πρώτο ρόλο, αφού στο μεσοδιάστημα και με τη βοήθεια των Ευρωπαίων σοσιαλιστών θα έχουν προχωρήσει και οι συζητήσεις για την ευρύτερη κεντροαριστερά με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης θα έχουν καλλιεργηθεί και οι κεντροαριστερές συμμαχίες…
Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο