Η Γερμανίδα έφηβη, ηλικίας 16 ετών, είναι πρωταγωνίστρια μιας δραματικής ιστορίας. Συνελήφθη στη Μοσούλη... τον Ιούλιο, μαζί με μια ομάδα τζιχαντιστές και μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την εσχάτη των ποινών από την ιρακινή δικαιοσύνη.
Η Λίντα Γουένζελ, είναι μόνον 16 ετών, έφυγε από το σπίτι της από την πόλη Πούλσνιτζ που βρίσκεται στο κρατίδιο της Σαξονίας το καλοκαίρι του 2016, για να ακολουθήσει έναν μουσουλμάνο Τσετσένο, τον οποίο γνώρισε και ερωτεύθηκε μέσω του διαδικτύου. Αφού προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ, έφυγε για Κωνσταντινούπολη και από την τουρκική πόλη πέρασε τα σύνορα με τη Συρία, όπου ισλαμιστές την βοήθησαν να φτάσει στο Ιράκ και να ενταχθεί στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Ο μαχητής, με τον οποίον παντρεύτηκε, έχασε τη ζωή του στη μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης από τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και η Γουένζελ συνελήφθη από τις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις σε μια σήραγγα της πόλης. Εκτός από αυτήν, οι ιρακινοί στρατιώτες, συνέλαβαν κι άλλες γυναίκες οι οποίες ήταν οπλισμένες και είχαν ζώνες με εκρηκτικά.
Η «Ωραία της Μοσούλης» όπως την αποκαλούσαν, θα μπορούσε να ήταν ελεύθερη σκοπεύτρια των τρομοκρατών. Ένας αξιωματικός των ιρακινών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων δήλωσε στην εφημερίδα The Telegraph, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι η Γουένζελ βρέθηκε οπλισμένη με ένα πυροβόλο όπλα κοντά στο σώμα του συζύγου της.
«Παραδέχθηκε ότι είχε σκοτώσει άνδρες μας στη μάχη», τόνισε ο αξιωματούχος. «Ήταν μια ελεύθερη σκοπεύτρια του Ισλαμικού Κράτους, αλλά το πιθανότερο είναι να την ανάγκασε ο άνδρας της να το πράξει αυτό», πρόσθεσε.
Όταν η Γουένζελ συνελήφθη από τους ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις έφερε ελαφρά τραύματα στον αριστερό μηρό και στο δεξί γόνατο, που κατά πάσα πιθανότητα προκλήθηκαν από επίθεση που πραγματοποίησε ελικόπτερο, αναφέρει η Suedddeutsche Zeitung .
Η έφηβη από την Σαξονία παραμένει υπό κράτηση στη Βαγδάτη και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Στο Ιράκ η τρομοκρατική δράση και η συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να τιμωρηθεί με την εσχάτη των ποινών, παρά το γεγονός ότι η θανατική ποινή επιβάλλεται σπάνια σε άτομα κάτω των 24 ετών.
Οι γερμανικές αρχές έχουν επισκεφθεί την Λίντα στη φυλακή και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν αίτηση έκδοσής της στη Γερμανία. «Θέλω να επιστρέψω το σπίτι με την οικογένειά μου», τόνισε η Zeit Online. Η έφηβη δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θέλει να είναι «μακριά από τον πόλεμο, τα όπλα και τους ήχους των μαχών».