Κατά της απλής αναλογικής και υπέρ της πενταετούς θητείας εμφανίζονται οι δήμαρχοι, σύμφωνα με έρευνα που...
πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με την εταιρεία Δημοσκοπήσεων OPINION POLL.
– Ως βασικά εμπόδια στο έργο τους οι Δήμαρχοι θεωρούν κυρίως την γραφειοκρατία (51.95% ) και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ( 44.16% ), με τις ελλείψεις σε προσωπικό και την οικονομική κατάσταση να καταλαμβάνουν την Τρίτη θέση ( 37.66% και 36.36% αντίστοιχα ).
πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με την εταιρεία Δημοσκοπήσεων OPINION POLL.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα:
– Δήμαρχοι και πολίτες φαίνεται να συμφωνούν ότι οι ενώσεις Δήμων με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ήταν αρνητικές ή μάλλον αρνητικές. Οι πρώτοι με ποσοστό 52.25% και οι δεύτεροι με 59.01%. Ζητούν μάλιστα κατά πλειοψηφία ( 67.11% των Δημάρχων και 61.26% των πολιτών ) να επανεξεταστεί το χωροταξικό των Δήμων με τον νέο Νόμο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση.
– Αντίθετα διαφορετική είναι ή κυρίαρχη άποψη στους Δημάρχους για την θέσπιση της απλής αναλογικής και στην Αυτοδιοίκηση σε σχέση μ’ αυτή που είχαν οι πολίτες στην έρευνα του Μαρτίου του 2017. Οι Δήμαρχοι κατά συντριπτική πλειοψηφία ( 60.53% ) θεωρούν ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές θα έχει ως αποτέλεσμα την διάλυση των Δήμων, ενώ οι πολίτες κατά 50.18% τάσσονταν κατά 50.18% υπέρ, προφανώς θεωρώντας ότι χρειάζεται ιδιαίτερα στην Αυτοδιοίκηση να διασφαλίζονται οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει αυτή την στιγμή, αφού το 59.21% των Δημάρχων θεωρεί ότι τα Δημοτικά Συμβούλια δεν λειτουργούν με συναινετικές διαδικασίες και ουσιαστικό διάλογο.
– Διάσταση απόψεων φαίνεται ότι υπάρχει και στα χρόνια θητείας των Δημάρχων. Το 76.32% των Δημάρχων θεωρεί ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η πενταετία που ισχύει σήμερα , ενώ το 53.81% των πολιτών τάσσονταν υπέρ της επιστροφής της τετραετίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι διαφοροποιήσεις μπορεί να υπάρχει στις απόψεις των πολιτών για τον εκλογικό νόμο και τα χρόνια θητείας ,αν οι Δήμαρχοι έκαναν μια καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών τους .
– Ως βασικά εμπόδια στο έργο τους οι Δήμαρχοι θεωρούν κυρίως την γραφειοκρατία (51.95% ) και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ( 44.16% ), με τις ελλείψεις σε προσωπικό και την οικονομική κατάσταση να καταλαμβάνουν την Τρίτη θέση ( 37.66% και 36.36% αντίστοιχα ).
Εντύπωση προκαλεί ότι ο ένας στους πέντε Δημάρχους δηλώνει ότι η ίδια η αδυναμία του Δημάρχου και η έλλειψη σχεδίου ( που είναι δική του δουλειά ) συνιστούν εμπόδιο για την προώθηση του δημοτικού έργου. Πρόκειται για πραγματικά εντυπωσιακό εύρημα.
– Συντριπτικά είναι τα ποσοστά υπέρ μέτρων ενδυνάμωσης της Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο επόμενο διάστημα. Το 94.74% των Δημάρχων τάσσεται υπέρ της αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων Κεντρικής Εξουσίας και Αυτοδιοίκησης, το 67.11% θεωρεί ότι πρέπει να μεταφερθούν και άλλες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ (π.χ. Παιδεία, Νοσοκομεία κ.ά.) με την ταυτόχρονη μεταφορά πόρων και την εξασφάλιση ύπαρξης του κατάλληλου προσωπικού. Επίσης, το 82.89% θεωρεί ότι οι Δήμοι πρέπει να έχουν Γενικό Γραμματέα ορισμένο από τον Δήμαρχο και όχι Διοικητικό Γραμματέα ορισμένο από το Υπουργείο, το 75% πιστεύει στην ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων με φορολογική αποκέντρωση, το 94.74% τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της αναπτυξιακής δυνατότητας των Δήμων με πρόσβαση στο ΕΣΠΑ μέσω ειδικού Προγράμματος και το 81.58% θεωρεί ότι χρειάζεται νέο πλαίσιο που θα επιτρέπει στην Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
@ Ε, ρε έχει να πέσει κλάμα, αν καθιερωθεί η απλή αναλογική στους Δήμους...