Τις πληγές της μετρά η Κως μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, με τις...
αρχές να δίνουν μάχη με τον χρόνο για την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών σε κτίρια και μνημεία.
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν. Από την ώρα του σεισμού τα ξημερώματα της Παρασκευής, περισσότεροι από 200 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί, πολλοί από τους οποίους μεγαλύτεροι των 3 Ρίχτερ.
Ιδιαιτέρως ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση στο νησί της Κω μετά την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε (21.07.2017) τα ξημερώματα και προκάλεσε τον θάνατο δυο ανθρώπων, τον τραυματισμό πάνω από 100, ζημιές σε κτίρια αλλά και πανικό.
Η ζωή στο νησί αρχίζει να κινείται στους φυσιολογικούς ρυθμούς, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις κάποιες εκ των οποίων γίνονται ακόμη αισθητές.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεγάλο μέγεθος του 6,6 έχει εξαντλήσει από ότι φαίνεται το δυναμικό του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε, αλλά και της μεγάλης μετασεισμικής δραστηριότητας με κάνει να πιστεύω πως ήταν ο κύριος σεισμός», ανέφερε σε δηλώσεις του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης. Ο ίδιος πάντως επισήμανε ότι «τις επόμενες ημέρες πρέπει να περιμένουμε πολύ ισχυρούς μετασεισμούς. Το μέγεθος των οποίων μπορεί να φτάσει και το 6».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας Γεωλογίας των σεισμών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που δημοσιοποίησε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, «το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό (Μ=6.6) της Κω-Αλικαρνασσού (Bodrum) της 21ης Ιουλίου 2017, αποτελεί συνέχεια του γνωστού χαρτογραφημένου στην ξηρά των παραλίων της Μ. Ασίας ρήγματος Akyaka-Gokova της περιφέρειας Μούγλα (Mugla)».
Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι στους επίσημους χάρτες Σεισμικών Ρηγμάτων της Τουρκίας αναφέρεται ως ενεργό ρήγμα το χερσαίο τμήμα του, ενώ η προέκτασή του υποθαλάσσια φτάνει μέχρι τις νότιες ακτές της Κω, διέρχεται από το ακρωτήριο Κρίκελλος (Άγιος Φωκάς) στην Κέφαλο και συνεχίζει δυτικότερα υποθαλάσσια.
Από τον ισχυρό σεισμό, δύο τουρίστες έχασαν τη ζωή τους και 115 τραυματίες προσήλθαν ή διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα. Από τους τραυματίες, 12 άτομα έχρηζαν νοσηλείας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Για τους 7 -εκ των οποίων ο ένας χειρουργήθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο της Κω για ακρωτηριασμό- κρίθηκε επείγουσα ανάγκη αεροδιακομιδής. Σε πρώτη φάση 4 άτομα διακομίσθηκαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο ΠΑΓΝΗ (3 άντρες - 2 αλλοδαποί και 1 έλληνας- και 1 γυναίκα ελληνίδα).
Σε δεύτερη φάση κρίθηκε αναγκαία η αεροδιακομιδή 3 ακόμα τραυματιών στο Γ.Ν. Θριάσιο (2 άντρες 1 έλληνας και 1 αλλοδαπός και 1 γυναίκα αλλοδαπή).
Όσον αφορά τους τέσσερις τραυματίες που μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και νοσηλεύονται Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), έγινε γνωστό ότι στη ΜΕΘ του νοσηλευτικού ιδρύματος με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα σε πολλά σημεία του σώματός του νοσηλεύεται αλλοδαπός υπήκοος Σουηδίας 21 ετών. Ένας Νορβηγός υπήκοος 23 ετών νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική έχοντας μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο του αριστερού του ποδιού στην περιοχή της κνήμης, ενώ υποβλήθηκε και σε ακρωτηριασμό και στο κάτω άκρο και του δεξιού του ποδιού.
Στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Έλληνας 37 ετών με κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και στην ορθοπεδική κλινική μια Ελληνίδα 28 ετών με κατάγματα στα κάτω άκρα ενώ η ίδια υποβλήθηκε και σε θωρακοχειρουργική εξέταση.
Εν τω μεταξύ, τις δραματικές εικόνες της ανεύρεσης και μεταφοράς των δύο νεκρών κατέγραψε η κάμερα της Δημοτικής Τηλεόρασης Κω Δήρας.
Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι του νησιού, λόγω ζημιών που έχουν προκληθεί και που το έχουν κάνει μη λειτουργικό. Ως εκ τούτου αναμένονται γρήγορες παρεμβάσεις από σήμερα, για να δοθεί η δυνατότητα να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία Blue Star Paros, Blue Star 2 και Superfast XII προσεγγίζουν στο λιμάνι της Κεφάλου μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το κεντρικό λιμάνι.