Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, με συμφωνία για το “κλείσιμο” της... δεύτερης αξιολόγησης και εκταμίευση συνολικά 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα μας.
Βρέθηκε τελικά η φόρμουλα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, και χρηματοδοτικά επί της αρχής, αλλά με τη μορφή “stand by”, όταν δηλαδή θα κριθεί από το Ταμείο ότι είναι βιώσιμο.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων προϋποθέσεων, που εξασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα κατά τα επόμενα χρόνια.
Τόνισε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο ζήτημα της ανάπτυξης στην Ελλάδα και ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, ενώ υπογράμμισε τις διαρθρωτικές αλλαγές που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση.
Ως προς το ζήτημα του χρέους, ανέφερε ότι μεταξύ άλλων η ευρωζώνη θα επιμηκύνει τους χρόνους απόσβεσης των δανείων έως 15 χρόνια, ενώ η απόσβεση θα εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, εξήρε το θάρρος που επέδειξε η Ελληνική Κυβέρνηση και τόνισε πως η Αθήνα τήρησε πλήρως τις δεσμεύσεις της.
Την ικανοποίηση του για το κλείσιμο της αξιολόγησης εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, χαρακτηρίζοντας άκρως εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις λίγες χώρες-μέλη της ευρωζώνης που κατάφερε να έχει πλεόνασμα.
Για ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό μίλησε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανακοίνωσε πως θα προτείνει στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ την έγκριση μίας νέας ρύθμισης.
Αναφέρθηκε στις δύο προϋποθέσεις που είχε θέσει: τις πολιτικές που έπρεπε να ακολουθήσει η Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο πρώτος βραχίονας ήταν κάτι που εκπλήρωσε η Ελλάδα, είπε η κ. Λαγκάρντ. Υπήρχε πρόοδος και στον δεύτερο βραχίονα, τόνισε, αλλά το ΔΝΤ περιμένει να γίνουν περισσότερα επ’ αυτού και θέλουμε να δώσουμε χρόνο στους Ευρωπαίους. Επανέλαβε, πάντως, ότι πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.