Ιρακινός φωτογράφος κατέγραψε εικόνες που δείχνουν τις θηριωδίες που διέπραξε στρατιωτική μονάδα εναντίον ατόμων που διατηρούσαν ή είχαν κατηγορηθεί για δεσμούς με το... Ισλαμικό Κράτος.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής Αλί Αρκάντι αποκάλυψε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τις θηριωδίες που διεπράχθησαν στη Μοσούλη από την Μονάδα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του υπουργείου εσωτερικών του Ιράκ, κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Αρκάντι κατέγραψε και δημοσιοποίησε ηχογραφήσεις και φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι η ιρακινή στρατιωτική μονάδα βασάνισε, βίασε και εκτέλεσε ανθρώπους που πίστευε ότι διατηρούσαν σχέσεις με τους τζιχαντιστές. Σε μία από τις εν λόγω φωτογραφίες φαίνεται ένας άνθρωπος να είναι κρεμασμένος από το ταβάνι με τα χέρια του δεμένα πίσω.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση του άρθρου με τίτλο «Δεν είναι ήρωες, αλλά τέρατα», το ιρακινό υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει «λεπτομερώς και δικαίως» το υλικό της έρευνας.
Η ERD είναι μία από τις δυνάμεις ασφαλείας της ιρακινής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τον υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, διεθνή συνασπισμό. Το συγκεκριμένο σώμα επιχειρεί στη δυτική Μοσούλη τους τελευταίους επτά μήνες.
«Διαφανής έρευνα»
Όπως ανακοινώθηκε από την διοίκηση της Επιχείρησης Εγγενής Λύση, ο συνασπισμός ζήτησε όλες «τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τους ισχυρισμούς αυτούς από την κυβέρνηση του Ιράκ».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο συνασπισμός «δεν συγχωρεί ή δεν υποστηρίζει οποιαδήποτε παραβίαση των νόμων της ένοπλης σύγκρουσης» και εργάζεται «για να εξασφαλιστεί ότι οι συμμαχικές δυνάμεις γνωρίζουν και κατανοούν την απαίτηση οι επαγγελματικές μάχιμες δυνάμεις να εφαρμόζουν αυτούς τους νόμους». Η διοίκηση της επιχείρησης τόνισε ότι οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου θα ήταν «απαράδεκτη» και θα «διερευνηθεί με διαφάνεια».
Το αμερικανικό Πεντάγωνο, από την πλευρά του, έσπευσε να δηλώσει ότι αυτή τη στιγμή οι αμερικανοί «δεν εκπαιδεύουν ή δεν παρέχουν εξοπλισμό στην ERD του Ιράκ», καθώς έχει αποκλειστεί από τη λήψη τέτοιας στήριξης από τον Μάρτιο του 2015. Ωστόσο, όμως σύμφωνα με τον Νόμο Leahy δεν απαγορεύεται η στρατιωτική υποστήριξη προς ξένες μονάδες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, «δεν εμποδίζει τις ΗΠΑ να συνεργάζονται με την ERD» για να «βοηθήσουν στη συντονισμένη προσπάθεια» για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
«Συνένοχοι στις παραβιάσεις»
Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch υπάρχουν «ελάχιστα κίνητρα για τη διεξαγωγή πολλών ερευνών». Η εκτελεστική διευθύντρια της ΜΚΟ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Σάρα Λεχ Γουϊτσον, δήλωσε ότι «εμείς γνωρίζουμε πολύ λίγα, αν υπάρχουν, για τις περιπτώσεις στις οποίες κάποιος ιρακινός στρατιώτης ή αξιωματικός διερευνάται και κατηγορείται για παραβιάσεις».
Η Γουϊτσον εκτιμά ότι οι αμερικανοί και τα άλλα μέλη του συνασπισμού «κινδυνεύουν να είναι συνένοχοι στις ιρακινές καταχρήσεις», λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι επιχειρούν από κοινού στρατιωτικά με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.
Η ΜΚΟ Gulf Center for Human Rights απηύθυνε έκκληση για την «την προστασία των αμάχων και το σεβασμό των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους». Η οργάνωση τόνισε «Καταδικάζουμε όλες τις μορφές παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Οι αρχές «θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως και άνευ όρων ανεξάρτητη, διεξοδική και αμερόληπτη διερεύνηση» των παραβιάσεων. Οι υπεύθυνοι πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη «σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».
Ο συντονιστής του ΟΗΕ της ΜΚΟ SALAM για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μοχάμεντ Σερκάλ, είπε ότι είχε δει αυτό το είδος των βασανιστηρίων και πριν: «Είναι παρόμοιο με εκείνο στο Αμπού Γκράιμπ» μια φυλακή στα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου διεπράχθησαν φρικαλεότητες από αμερικανούς στρατιώτες και από προσωπικού που είχε προσληφθεί από την Ουάσιγκτον.
Ο Σερκάλ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στη Μοσούλη «δεν υφίσταται μηχανισμός ή διεθνής επιτροπή για την επίβλεψη των όρων και των τρόπων διεξαγωγής των μαχών». Στην ιρακινή αυτή πόλη υπάρχουν «πολλές παραβιάσεις του νόμου και εγκλήματα που διαπράττονται και από τις δύο πλευρές».