Latest News

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Νέο χαράτσι: Διπλασιάζονται τα τέλη αποκομιδής απορριμμάτων από το 2018!


Έως και διπλάσια τέλη για την αποκομιδή των απορριμμάτων, πιθανότατα, θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες από τον... επόμενο χρόνο.
Το νέο απειλούμενο χαράτσι προκύπτει από ένα ειδικό τέλος το οποίο αφορά στην ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων και προβλέπεται από νόμο ο οποίος έχει θεσπιστεί για να ισχύσει από το 2015.
Πρόκειται για ένα τέλος εν είδη «προστίμου» για τους δήμους που θάβουν τα σκουπίδια τους στο χώρα χωρίς προηγουμένως να τα έχουν επεξεργαστεί, για να αφαιρέσουν τα χρήσιμα υλικά.
Βάσει των τότε προβλέψεων, όποιος δήμος προχωρούσε σε απευθείας ταφή, στην ουσία όλοι οι δήμοι της χώρας μας, θα πλήρωνε πρόσθετο ποσό 35 ευρώ ανά τόνο και το ποσό θα ανέβαινε ετησίως για να φθάσει τα 55 ευρώ μετά από 4 χρόνια.
Μάλιστα την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στην εφαρμογή του προαναφερόμενου νόμου.
Ως γνωστόν, οι δήμοι της Αττικής πληρώνουν σήμερα στον αρμόδιο για τα απορρίμματα σύνδεσμο (ΕΔΣΝΑ) περίπου 43 ευρώ ανά τόνο για τα σκουπίδια που θάβονται στη Φυλή και μοιράζουν αυτό το κόστος στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών. Εάν, λοιπόν, επιβληθεί πρόσθετο τέλος, το κόστος ανά τόνο θα ανέβει με το ισχύον καθεστώς στα 78 ευρώ το 2018, στα 83 ευρώ το 2019 και θα αυξάνεται προοδευτικά.
Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε μόνο πως θα υπάρξει μια κλιμακωτή εφαρμογή ώστε να πληρώνουν λιγότερα όσοι δήμοι έχουν πετύχει μείωση του όγκου απορριμμάτων με ανακύκλωση, χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων και επαναχρησιμοποίηση.
Το πρόβλημα είναι ότι στην Αττική δεν έχουν προχωρήσει καθόλου τα σχέδια για το νέο μοντέλο διαχείρισης που έλεγε προεκλογικά η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, ώστε να μη θάβονται τα σκουπίδια και «να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής».
Η διοίκησή της ακύρωσε το 2014 τα σχέδια για τα εργοστάσια επεξεργασίας που ετοίμαζε η προηγούμενη και έχει ξοδέψει έκτοτε το χρόνο χωρίς να έχει καταλήξει κάπου συγκεκριμένα.