Να παρακολουθούν το αφορολόγητο που «χτίζουν» σε πραγματικό χρόνο έχουν οι φορολογούμενοι, χάρη στις νέες εφαρμογές που...
ετοιμάζουν οι τράπεζες μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) ή των φορητών συσκευών (mobile apps), σύμφωνα με δημοσίευμα του insider.gr.
Από την αρχή του 2017, το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες κατοχυρώνεται αποκλειστικά με πλαστικό χρήμα, είτε πρόκειται για αγορές μέσω κάρτας είτε για διατραπεζικές μεταφορές.
Στις δαπάνες που συνυπολογίζονται περιλαμβάνονται οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και οι πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ. Όπως είναι αναμενόμενο, οι φορολογούμενοι σπεύδουν να κάνουν τις πληρωμές τους με ηλεκτρονικά μέσα προκειμένου να διασφαλίσουν το αφορολόγητο, μειώνοντας δραστικά τη χρήση μετρητών.
Με την εφαρμογή Υπολογιστής αφορολόγητου, η Eurobank προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις αγορές και πληρωμές που έχουν κάνει με τις κάρτες ή μέσω του ebanking της και οι οποίες είναι επιλέξιμες για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου.
Από τον υπολογιστή ή από το κινητό τους, οι πελάτες της τράπεζας μπορούν να έχουν μια εικόνα για το ποσό των δαπανών που πρέπει να πραγματοποιήσουν προκειμένου να κατοχυρώσουν το ανώτατο αφορολόγητο όριο, σύμφωνα με την οικογενειακή τους κατάσταση.
Αντίστοιχες εφαρμογές ετοιμάζουν πυρετωδώς και οι υπόλοιπες τράπεζες –Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank– οι οποίες αναμένεται να κυκλοφορήσουν εντός Μαΐου ή το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου.
«Περιθώρια βελτίωσης»
Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν, πάντως, στο insider.gr ότι μένουν πολλά ακόμη θέματα αδιευκρίνιστα σε σχέση με την κατοχύρωση του αφορολόγητου και η ενημέρωση των φορολογούμενων μέσω των εν λόγω mobile apps δεν μπορεί να είναι ακριβής. Το πρόβλημα έγκειται, συγκεκριμένα, στην επιλεξιμότητα των δαπανών, οι οποίες πολλές φορές προσδιορίζονται από το POS του εμπόρου.
Όπως εξηγούν, κάθε επαγγελματίες που προμηθεύεται ένα POS δηλώνει τη δραστηριότητά του και έτσι κάθε τερματικό αυτόματων συναλλαγών συνδέεται με έναν συγκεκριμένο κωδικό δραστηριότητας.
Σε τεχνικό επίπεδο, λοιπόν, μένουν πολλά ακόμη ζητήματα ανοιχτά για να ενημερώνονται «σωστά» οι φορολογούμενοι. Οι τράπεζες, πάντως, εκτιμούν ότι σε πρώτη φάση είναι χρήσιμο να έχουν οι πελάτες τους μια «πρώτη εικόνα» για το χτίσιμο του αφορολόγητου και όσο εξελίσσεται η διαδικασία θα γίνονται πιο ακριβείς οι αντίστοιχες εφαρμογές.